Cookie- og Privatlivspolitik

Trumbo

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og rolig grundstemning, men indeholder enkelte scener med dramatik, konflikter eller skænderier. I én scene går en mand amok med et boldtræ, og han smadrer adskillige genstande på et kontor. Da det meste af fortællingen foregår i dialogen, og da grundstemningen overvejende er rolig, vurderes filmen kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
11.02.2016
| |
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Trumbo
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning, Særvisning m. talk
|

Dramaet 'Trumbo' handler om den legendariske manuskriptforfatter Dalton Trumbo, der i 1950erne blev sortlistet for sit kommunistvirke.

Historien begynder, mens Trumbos karriere er på toppen, og han leverer det ene succesmanuskript efter det andet. Men problemerne lurer, da førende politikere og Hollywood-folk indleder en hetz mod kommunister i showbiz - heriblandt Trumbo og en håndfuld af hans kolleger.

Mens retssagerne ruller, afskriver de store studier manuskriptforfatternes ret til at arbejde. Dalton Trumbo og Co. lader sig dog ikke slå ud, og snart begynder de skrive film under pseudonymer. 

'Trumbo' er baseret på de virkelige hændelser omkring kommunistforskrækkelsen i USA, forfølgelsen af alle, der udviste de mindste socialistiske tendenser, og endelig de berygtede "Hollywood Ten". Dalton Trumbo var blandt de mest kendte navne, der blev sortlistet, og under pseudonymet som sin kollega, Ian McLellan Hunter, modtog han en Oscar for manuskriptet til 'Roman Holiday'.

Bryan Cranston, der primært er kendt for sin hovedrolle i tv-serien 'Breaking Bad', spiller den excentriske drejebogsskribent, og blandt birollerne finder vi et flot ensemble bestående af bl.a. Helen Mirren, Louis CK og John Goodman. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (49 votes)
4.2
3.8

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... en hyldest til den flittige, dygtige og pragmatiske skrivekarl, der i tilfældet Trumbo også er en ubestikkelig og vittig mand med overskud." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "... Bryan Cranston er fremragende som den sortlistede manuskriptforfatter, Dalton Trumbo." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "... Bryan Cranston er glimrende som den ukuelige Trumbo, men filmen som helhed er noget stivbenet og sært gammeldags i formsproget med lidt for tydelig understregning af sine pointer." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... [der bliver] smurt alt for tykt på. McNamara må jo tro, at publikum er snotdumme, og det er en fejl, man aldrig må begå." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Når filmen alligevel har et stærkt greb om tilskuerens følelser og bevæger i adskillige øjeblikke, skyldes det især Bryan Cranstons spil i titelrollen. Stort set behersker han den uden mislyde, så man følger ham med sympati og harme over, hvad Trumbo kom ud for." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "... sikre præstationer af især Helen Mirren som vitriolsk sladderjournalist og John Goodman som bøvet B-film-grosserer sikrer en vittig dialog ..." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Filmen sparker ikke åbne døre ind. Figurerne får med grovfilen, og flere ting er skåret ud i pap. Det kan åbenbart være nødvendigt." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Sådan, jeg bliver nød til at klappe i mine små hænder, en virkelig godt fortalt hvor der slet ikke bliver spildt på noget ved den her film.
Tag og se den allesammen fordi den er det værd.

Segoyuser/116755

Blev faktisk glad for at have set filmen, godt skuespil, må have været svær for så mange med død til følge ,ægteskaber gik itu.

Dobbelthed som er set før i USA , klapjagt der påvirker på alle planer, interessant når figur som Kirk Douglas går imod strømmen.

De film som Prinsesse holder fridag, den med tyr i min optik har alt andet end budskab om det han er anklaget for.

bambiexplorer

Trumbo foregår i et af de mørkeste årtier i Hollywoods historie, men trækker tråde tilbage til anden verdenskrig og frem til midt-70’erne. De var i det år årti hvor Hollywoods kommunistforskrækkelse var på sit højeste, ført an af præsident McCarthy og hjulpet godt på vej af skuespillere som Ronald Reagan og John Wayne. Det var så ikke kun formodede kommunister, men også homoseksulle og afroamerikanere der stod for skud i rædselsregimet i de år hvor McCarthy var præsident. Dalton Trumbo stod bag succeser som Roman Holiday, The Brave One og Spartacus, som alle vandt Oscars, men han var nødt til at skrive disse under pseudonym, da han som “dømt” kommunist ikke have lov til at skrive for Hollywood. Det var først da Spartacus kom ud i 1960 at Kirk Douglas (som jo havde hovedrollen i Spartacus) og instruktøren i den efterfølgende Exudos, Otto Preminger, insisterede på at Trumbo og hans 9 lidelsesfæller (kendt som The Hollywood Ten) ikke længere skulle være bandlyste, at Trumbo fik mulighed for at skrive under eget navn igen. At Kennedy netop var blevet præsident, betød naturligvis også at den hårde antikommunistiske retorik aftog en smule. Der skulle dog gå flere år før end Trumbo rent faktisk officielt modtog de Oscar som retteligt var hans. Den sidste Oscar modtog han først i 1993, posthumt thi han døde i 1976.

Trumbo følger Dalton, i skikkelse af Byan Cranston, i perioden fra før han og hans Hollywoodkollegaer i The Hollywood Ten blev anklaget og dømt for antiamerikansk aktivitet, hans fængelsesophold og den hårde tid efter, hvor at han måtte lave mange krumspring for at kunne arbejde, uden at han officielt lavede noget arbejde for Hollywood. Det er filmisk håndværk af stor klasse, og måden hvorpå det illustreres hvorledes hans familie, ikke mindst hans kone Cleo (Diane Lane) og store datter Niki (Elle Fanning) bliver blandet ind i Daltons bestræbelser på at, trods alt, holde hans kunstneriske fane højt, og må holde for og bringe mange ofre for Trumbos skyld, er fremstillet yderst troværdigt. Diane Lane har, selv om hun aldrig er blevet den helt store stjerne, været en af mine favoritter på spindesiden siden The Outsiders fra 1983 … det hverken kan eller vil jeg løbe fra :)

Jay Roach, manden bag Austin Powers filmene, har overraskende nok, for mig i hvert tilfælde, instrueret Trumbo, og det har har han gjort godt. Filmen er interessant nok fyldt med flere fantastiske engelske skuespillere … jeg nævner i flæng Helen Mirren og Alan Tudyk, men også en del af de gode amerikanske af slagsen, som Bryan Cranston og John Goodman. Særligt skal dog bemærkes New Zealandske Dean O’Gorman, som har en nærmest uhyggelig lighed med Kirk Douglas anno 1959, både i udsende og bevægelser. Det er fuldt fortjent at Bryan Cranston i rollen som Trumbo, er nomineret til en Oscar for årets bedste mandlige hovedrolle. Han kan dog godt skyde en hvid pil efter den Oscarstatuette, thi den går til Leo i år!

Filmen er i ekstrem grad underspillet, hvilket for en aktionglad person for mig godt kan virke en anelse irriterende. Men efter at man lige har fået sin puls bragt på niveau med filmens tempo, må jeg erkende at tempoet passer uhyre godt til filmen og dens budskab. Trumbo indeholder en masse klip tilbage i tiden, autentiske såvel som konstruerede. Så man får f.eks. lejlighed for at se B-skuespilleren og, senere, 80’er præsidenten der i den grad var med til at sætte fut på USAs deroute, Ronald Reagan, folde sig ud i retssalen, hvor han tordnede mod den antiamerikanske bærme. Alle disse klip fungerer fint og giver filmen et “mildt” dokumentarisk præg. Udover dette, er der der ikke brugt de vilde fotografiske tricks i Trumbo. Ej heller på lydsiden er der gjort brug af de store krumspring. Det er fortællingen og skuespillet der bærer filmen, og det gør den godt.

Jeg skal ærligt erkende, at selv om jeg kendte til uhyrlighederne under MaCarthyismen, kendte jeg faktisk ikke til Trumbos historie og hans genvordigheder i den periode … det gør jeg så nu! Filmen varer 124 minutter, hvilket er lige det den skal vare. Havde den varet længere, havde filmens tempo gjort at den nok var begyndt at virke kedelig … det undgår vi lige akkurat her. Alt i alt en glimerende sammenskruet film, om et at de sorteste kapitler i Hollywoods historie. Trumbo får 4 stjerner.

Læs mere her: http://blog.inils.dk/2016/02/22/trumbo/

Julius

"Trumbo" fortæller den sande historie om manuskriptforfatteren Dalton Trumbo, der under den Kolde Krig blev anklaget for at være kommunist, og dermed sortlistet i Hollywood. Historien er i sig selv spændende nok, men jeg følte aldrig, at filmen nåede mere end at skrabe i overfladen af det rimeligt alvorlige emne.

Dette er en skam, især når filmen er ledt af den (altid) fantastiske Bryan Cranston, som viser, at han stadig kan skabe interessante karakterer i hans post-Breaking Bad-karriere. Seriøst. Hvis man ikke har set Breaking Bad endnu, så se det alene for Cranstons skyld. Manden er så afsindigt dygtig en skuespiller, og han viser alle sider af talenterne i denne film, omend en smule mere karikeret end de roller, man ellers har set ham i.

Det er utvivlsomt det karismatiske cast, der løfter filmen fra at være noget gennemsnitligt, der hurtigt falder tilbage i glemslen. Ved siden af Bryan Cranston ses blandt andet Diane Lane, Louis C.K., Helen Mirren og John Goodman, og de får alle deres lille 'moment of shine'.

Historieperioden er i sig selv velskildret, og hele filmen føles meget tresser-agtig. Desværre er filmen for høflig og for forsigtig til, at den for alvor graver sig ind under huden på alle de ellers interessante karakterer, og man står lidt tilbage med en bismag af overdrevet karikatur frem for et reel billede af historiens sande begivenheder, men hvis man skal se den, bør man se den for dens eneste Oscar-nominering: Bryan Cranston. Åh, den mand. Fik jeg sagt, at jeg var Breaking Bad-fan?

+ Bryan Effing Cranston, fremragende cast, medrivende film

- Lige sødsuppeagtig nok i en del tilfælde, for fin til at dykke ned under alvoren i affæren, kunne sagtens kortes lidt ned

Carsten Jørgensen

Kendte ikke meget til Dalton Trumbo, eller tiden omkring the black list, men denne film giver et interessant indblik i tiden, og håndteringen af de forhindringer som blev stillet op for folk som Dalton Trumbo. Er man til politisk, historisk drama, så bør man tage ind og se denne!

Bryan Cranston er helt formiddabel!

S. Rico

Jeg blev glædeligt overrasket over Trumbo. Det er nemlig ikke endnu en langtrukken biopic, der forsøger at skildre hele hovedpersonens liv og virke. Det er heller ikke endnu en film med primær fokus på McCarthy’s paranoide kommunistforfølgelser i USA. Det er i højere grad en film, der kigger indad på filmindustrien. Så er man bare en lille smule filmhistorisk interesseret, så er Trumbo nærmest et must.

Eftersom Trumbo’s to døtre bl.a. har været inde over filmen, så kunne man frygte, at filmen gav et endimensionalt heltebillede af manden. Tænk bare på The Theory of Everything, som Hawkings ekskone Jane Hawking fik sat et gigantisk glansbillede fodaftryk på. Men bare rolig! Trumbo viser sig i løbet af filmen at være både arrogant, modbydelig og ubetænksom - men også overordentlig intelligent og sympatisk. Det hjælper også gevaldigt, at han spilles med stor indlevelse og overbevisning af Bryan Cranston.

Det er i den sammenhæng pudsigt at overvære en mand, der på den ene side siger ”jeg er 100% kommunist”, og på den anden side lever et super kapitalistisk liv. Hans manuskripter forekommer heller ikke ligefrem at være kommunistisk propaganda indpakket i gode historier - selv om Spartacus jo nok i sidste ende har et ret så socialistisk budskab...

Man kan i dag undre sig over, hvorfor de amerikanere der dengang blev anklaget for kommunisme ikke bare sagde noget i retning af: ”jeg går ind for socialisme, men tager afstand fra den måde Stalin håndterer kommunisme på bla. bla. bla.”. Men det er selvfølgelig nemt at være bagklog, og tingene var nok ikke så ligetil.

Denne del dyrker filmen ikke ret meget, idet den mest handler om Trumbo’s virke som manuskriptforfatter og hans relationer til kollegaer i branchen. Herunder hans konfrontationer med den ærke-usympatiske journalist Hedda Hopper spillet af Helen Mirren. Hun er lige lovlig karrikeret, når hun helt i lyserødt ligner en komplet kopi af den lige så frygtelige journalist Rita Rivejern fra Harry Potter.

En film der vinder på den interessante (film)historie og skuespillet. De dramatiske overraskelser er der omvendt ikke så mange af.

Nikolaj

Okay der er selvfølgelig en del andre også, som Star Wars, Fantastic Beast and where to find them, Et par superhelte film en enkelt Spielberg film. Men så kommer den så.

Bryan Cranston: Har aldrig nogensinde været så glad for en skuespiller i bare en rolle. Jeg tænker selvfølgelig på Walter White i Breaking Bad. Jeg er klart mere til film end til serier, men i de seneste år har Tv-serier givet film konkurrence. HBO med Fargo, True detective og Game of thrones. Og Netflix med de 3 første seasoner af The Walking dead, et par andre glimrende serier, og selvfølgelig den bedste tv-serie nogensinde efter min mening Breaking Bad. Det er den bl.a. pga. en super fed historie, og selvfølgelig Bryan Cranstons optræden. Han bliver nød til at komme med i flere film, for han spiller fremragende.

Trumbo skal ses pga. ham, traileren ser lovende ud. Og Helen Mirren og John Goodman er bestemt også glimrende skuespiller.

Bjørn

En anmeldelse er noget du kan skrive når du har set filmen, en beskrivelse af hvor meget du glæder dig har vel ikke noget at gøre her?

Nikolaj

Er enig i The Woman med, at folk altså skriver deres mening på forhånd til en bestemt film. Det har jeg gjort flere gange, og det gør mange andre af Kinos brugere også.

Men du har da ret i, at det burde måske kun være anmeldelser herinde. Men rigtigt mange film herinde har en kommentar af en brugere på forhånd om forventninger til den bestemte film, og det er ikke kun mig:-)

The Womanuser/8031

Og det passer faktisk ikke - det der med at det kun er tilladt at skrive anmeldelser hernede. Man har lige så megen frihed og tilladelse til at skrive sin mening om en film som man har til at skrive hvor meget man glæder sig til en film. Tjek selv tidligere opslag på film som Star Wars: The Forcec Awakens osv. bag bruger anmeldelserne og bedømmelserne gemmer der sig tidligere kommentarer om folks interesse for filmen(e) inden de skulle se dem. :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.