Cookie- og Privatlivspolitik

The Whale

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let dramatisk og til tider konfliktfyldt grundstemning. Den indeholder scener med personer der skændes, græder og fremstår ude af fatning. I enkelte scener ses også en person kaste op og føle voldsomt ubehag. Da filmen overvejende er rolig fortalt, de mest dramatiske scener er kortvarige og fordi filmen også indeholder længere passager med en mere positiv og varm stemning vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
02.03.2023
| |
1 time 57 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Whale
|
Versioner: se alle
2D, Strikkebio, Babybio, Seniorbio
|
Billetter
The Whale plakat

Filmen 'The Whale' handler en ensom skolelærer, der forsøger at genoptage kontrakten til sin teenagedatter. 

I hovedrollen finder man Brendan Fraser, som er kendt fra film som The Mummy og Crash. Hans medvirken i filmen har trukket overskrifter, eftersom at han på de frigivne billeder fra filmen forekommer næsten uigenkendelig som den 300 kg tunge skolelærer Charlie. 

Filmen følger Charlie, mens han gør et sidste modigt forsøg på at forsone sig med sin opløste familie, mens han må konfrontere sine dybtbegravede traumer og undertrykte kærlighed, der har forfulgt ham i årtier. 

Fraser er desuden nomineret til en Oscar i kategorien Bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i filmen. 

Filmen er instrueret af Darren Aronofsky, som tidligere har stået bag film som Requiem of a Dream og Black Swan. Det er hans første film siden Mother! fra 2017. 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (45 votes)
4.4
3.7

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Darren Aronofsky har lavet 'The Whale' med de bedste intentioner om at skabe et portræt af et helt menneske, men ender med at vise et monster. Det er, trods Brendan Frasers hårde arbejde i hovedrollen, en stor forspildt chance." (Kristian Lindberg)

 • Børsen

  "Brendan Fraser er fantastisk som den trøstespisende og kolossale Charlie i empatiske 'The Whale'. Han er ikke uden grund favorit til at vinde oscaren for bedste hovedrolle" (Michael Solgaard)

 • Ekstra Bladet

  "...Brendan Fraser spiller sit livs rolle som ædedolk med dødsdrift i 'The Whale'. Det er som at se filmet teater, men karaktererne er så komplekse og kontrastfyldte, at man fuldt ud forstår de tre Oscar-nomineringer." (René Fredensborg)

 • Filmmagasinet Ekko

  "'The Whale' er førsteklasses, rørstrømsk Oscar-madding om et ødelagt menneske, der øjner en sidste chance for at gøre noget godt i sit liv. En stærk tåreperser fortalt med mørk præcision." (Flemming Kaspersen)

 • Information

  "Efter en række vanskelige år i 2010’erne, hvor en af 1990’ernes store filmstjerner, Brendan Fraser, kæmpede med tvivl, selvhad og depression, stråler han i hovedrollen i Darren Aronofskys 'The Whale'." (Christian Monggaard)

 • Jyllands-Posten

  "Temaerne er lige så kolossale som kroppen i Darren Aronofskys 'The Whale', der er alt andet end subtil." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Darren Aronofsky har lavet en film om sorg og selvhad og om, hvordan vi ser på os selv og hinanden. Og han ved lige præcis, hvilke knapper han skal skrue på for at få os helt ned i ursuppen af følelser." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Soundvenue

  "...trods en unik skuespilpræstation forbliver 'The Whale' et melodrama, der beror lidt for meget på en comeback-historie iført silikoneproteser. Ikke nok på en historie omme i fiktionens verden, man rigtigt investerer sig selv i." (Henrik Reinberg Simonsen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Henrikuser/300924

Sidste scene er så fantastisk !!

bambiexplorer

For anden dag på to dage gik turen til Empire Bio, denne gang for at se The Whale. Denne aften indtog vi vores dinner på Hooked, hvor jeg har været et par gange før. Maden der, ikke overraskende har et fisketema, er stort lige så god som hos Mæxico, hvor vi spiste aftenen før. Men Mæxico er noget mere hyggelig … og tjenerne er ikke forvirrede som de ofte er hos Hooked. Både mad og film var dog, ligesom aftenen før, ganske glimrende. Til Empire Bios ros, skal det ovenikøbet siges at de er begyndt at sælge den udmærkede svenske slik fra Malmö, Kolsvart, jeg tog en pose Sur Röding denne aften, så også her holdt jeg holdt fast i fisketemaet. Desværre holder Empire fast i Pepsi, så deres sodavand kan stadigvæk ikke drikkes.

INTRO
Charlie underviser engelsk på college. Altså, han underviser kun online … og hans webcam er, underligt nok, altid i stykker. Grunden til det er at Charlie er monstertyk (mig og min filmmakker skød på 280 – 300 kilo), og er derfor bundet til sin lejlighed på første sal. De eneste personer Charlie ser er hans søster og pizzabudet … sidsnævnte skimter han kun gennem sine persienner, da budet blot stiller pizzaerne uden for Chalies dør og som aftalt tager betalingen som Charlie har lagt i postkassen.

Charlie har en datter, som han ikke har set siden hans kone forlod ham, da hun opdagede at han havde et forhold til en anden mand. Det var først da denne nye kæreste døde, at Charlie begyndte at æde sig kæmpestor. Charlies sidste ønske, før han dør af sin kolossale overvægt, er at slutte fred med sin datter. Til at hjælpe ham på vej med det forehavende, har $120.000 på sin konto.

WHO WOULD WANT ME TO BE A PART OF THEIR LIFE?
The Whale foregår for 100% vedkommende i Charlies lejlighed og for 98% vedkommende i hans stue, da det simplethen ikke er muligt for ham at bevæge sig uden for hoveddøren. Udover at være en dygtig og humoristisk lærer, med en stor forkærlighed for Moby Dick, går Charlies tid med at spise kolossale mængder mad … hurtigt og meget ubehageligt. Hans søster, som er sygeplejerske, gør hvad hun kan for påvirke og hjælpe ham. Som fx at give ham Heimlich-manøvren da han er ved blive kvalt i en XL spand kyllingsnask fra KFC.

CAST & CREW
Efter bedst at have kendt Brendan Fraser som hunk’en i The Mummy-filmene sidst i 90’erne og i starten er 00’erne, har han ikke gjort det store væsen af sig i de seneste 15 år. Er dette filmen der bringer ham tilbage i søgelyset? Han er i hvert tilfælde nomineret til en Oscar for sin præsentation. Hans chance er, efter min vurdering, næsten lige så stor som for at Blanchett tager Oscaren for sin præstation i Tár … men også kun næsten. En lille bonus at vi ser Samantha Morton i castet som Charlies tidligere kone, Mary. Morton er, underligt nok, en af mindst brugte skuespillere (i store roller). Hun var genial i serien Band of Gold og i Minority Report hvor hun spillede lige op med Tom Cruise. Hvorfor ser man hende så lidt? Jeg fatter hat!

Darren Aronofsky, manden i instruktørstolen har lavet en del pænt underlige men ikke uinteressante film som Pi, Black Swan og The Fountain. The Whale er den mindst polerede og mest realistisk film jeg har set fra hans hånd … og dermed også den mest oplagte Oscarkandidat.

BILLEDE & LYD
Brendan Frasers store krop er kommet til live ved hjælp af proteser, make-up og CGI. Brandon selv har ikke taget en masse vægt på (kun nogle få kilo), som method actors som fx Christian Bale, Renée Zellweger, Matt Damon og Charlize Theron tidligere har gjort det for på bedste måde at fylde deres rolle ud … om jeg så må sige. Ud over Brandons nominering for bedste hovedrolle er filmen også nomineret for bedste make-up samt bedste visuelle effekter.

KONKLUSION
Det er svært ikke at sammenligne The Whale med Tár som jeg så dagen før. Begge film handler om personer som kommer ud i en seriøs deroute. Dybest set er det vel egentlig også det eneste filmene har til fælles. De er så forkellige som nat og dag i deres udtryk, stilistisk og med deres budget. Men de er begge absolut værd at at se. Vi lander på fem små stjerner.

bambiexplorer.dk

Kristen

Sublim skuespilpræstation! Mere behøver jeg ikke sige. Desværre er plottet noget man har set før, hvorfor det ikke kan blive til mere end 4-stjerner.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.