Cookie- og Privatlivspolitik

The Third Man (1949)

Censur ukendt

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
1 time 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Third Man
|
Versioner: se alle
2D, Filmuniversitetet, Særvisning, Særvisning, Særvisning, Særvisning
|
Den tredje mand' udspiller sig i efterkrigstidens Wien under de allieredes besættelse af byen. Amerikaneren Holly Martins, forfatter af billig B-litteratur, ankommer til Wien for at træffe barndomsvennen Harry Lime. Holly bliver chokeret, da det britiske efterretningsvæsen kan fremlægge beviser for, at Harry har været involveret i illegalt salg af dårlig penicillin og nu skjuler sig for myndighederne. Hermed starter jagten på den tredje mand. Mange vil huske filmen for Orson Welles' titelfigur, selv om han faktisk kun ses i enkelte centrale scener. Ingen kan være i tvivl om, at Welles også har bidraget til filmens ekspressive udtryk og sort-humoristiske replikker. Anton Karas' berømte zitartema er et andet element, som har givet denne psykologiske thriller klassikerstatus.
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (26 votes)
5.5
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

En spændende historie, der bygges rigtig godt op – men som desværre falder sammen hen mod slutningen. ”Var det bare det?”, kunne jeg ikke lade være med at tænke, da tingenes sammenhæng bliver afsløret.

Til gengæld er der ikke en finger at sætte på det visuelle. Filmet on location i datidens krigshærgede Wien. Og i super sprøde sort/hvide billeder. Megte flot og imponerende.

Nikolaj

The Third Man er en filmisk flot film, som har en god historie, som formår at bevarer spænding hele vejen igennem. Orson Welles stjæler sine scener, som han er med i, selvom man også burde anerkende de andre i filmen, som fylder mere i filmen, og som også gør det rigtig godt. Den er heldigvis ikke så klassisk gammel, hvor heltene bare er helte og hvor skurke bare er skurke. Alle karakterer er karakteristiske. Karakterene man holder med er nødvendigvis ikke de mest charmerende folk i verden, og Orson Welles som SPOILERS er skurken i filmen, men man føler også empati for ham. Det gør verdenen mere realistisk, og jeg synes, at den skal have stor kredit for det. Samtidig har filmen også det geniale score, som alle andre også storroser. En gammel stemningsfuldt thriller, som efterhånden er oppe i årene, men som sagtens stadig burde kigges nøje på. Den får 5 stjerner herfra!

Simon

Ikke alene med jeg synes denne film er et mesterværk, så er Citizen Kane det også. Begge to med Joseph Cotten og Orson Welles.

Bedste scenografi nogen sinde? Ja, hvad ellers? Hvilken skulle være bedre? Robert Kraskers scenografi er helt utrolig, smuk, tankevækkende. At filmen så også er sort og hvid er bare helt fantastisk. Wiens gader har aldrig været flottere.
Fantastisk skuespil af Cotten og Welles.
Carol Reeds instruktion er også helt fejlfri. Virkelig spændende.
Mega spændende plot, man hele tiden er engageret i.
Anton Karas' musik lød totalt malplaceret på papiret, men det virker jo mega godt!
Slutscenen må være en af de bedste nogen sinde. Altså den i kloakerne.
Og "slutskudet" er også en af de bedste nogen sinde.

Det er bare en sindssyg film som ikke kan anbefales nok.

ghostwriteruser/1017981

"The Third Man" er Carol Reeds bedste film. Den er et mesterværk og indtager en særposition i filmhistorien, ikke bare som den bedste engelske film nogensiden, som en af de bedste og vigtigste film generelt, men også som en af de mest elskede film til dato.

Endeligt er der filmens uforglemmelige lydside af Anton Karas. Oprindeligt havde man tiltænkt en orkestral lydside, men Reed blev så betaget af zithar musikken, at han insisterede på at den skulle bruges igennem hele filmen. Ikke alene gik titlemelodien hen og blev nummer et på hitlisterne, men begyndte en hel zithar mani. I dag har manien for længst lagt sig, men lydsiden forbliver en af de bedste og mest elskede i filmhistorien.

Få film fortjener at blive kaldt perfekte. The Third Man er en af disse få. Selv nøgtern og distanceret er det svært ikke at overgive sig totalt til filmen. Hver en scene, hvert et skud, hvert et klip er optimalt. Rollerne kunne ikke være bedre besat, historien så facetterig, at den stadig bliver studeret, og dialogen er klassisk i enhver henseende; her især Limes klassiske monolog over grådighed og kynisme, hvor Orson Welles tilføjede følgende udødelige slutkommentar:

"In Italy, for thirty years under the Borgias, they had warfare, terror, murder and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance. In Switzerland, they had brotherly love. Five hundred years of democracy and peace. And what did that produce? The cuckoo clock."

Nogenuser/12232

det er en god spænings film

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.