Cookie- og Privatlivspolitik

The Master

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
31.01.2013
| |
2 timer 17 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Master
|

'The Master' foregår i en periode med opgangstid og posttraumatisk stress.

USA efter Anden Verdenskrig var forvirret og særdeles modtagelig for hvem som helst, der kunne fortælle i hvilken retning, man skulle gå, for at give livet mening.

Freddie gakker som soldat i flåden ud på Stillehavets bounty-strande, og da han kommer hjem, er hans liv et kaos af portrætfotografi, sex og giftig, hjemmelavet sprut - fremstillet af bl.a. malingsfortynder og fremkaldervæske. Freddie er aldeles retningsløs, indtil han møder sin eksakte modpol, Lancaster Dodd. 

Dodd er manden bag den nyreligiøse bevægelse The Cause, der insisterer på, at vi alle bærer på traumer fra tidligere liv, men kan reddes, hvis blot vi tror - på ham. Freddie er dog, selv for mestermanipulatoren Dodd, ukontrollerbar.

Selvom Lancaster Dodd i Philip Seymour Hoffmanns imposante skikkelse ligner L. Ron Hubbard, og selvom The Cause - ligesom Scientology - grundlægges i starten af 50erne, siger Paul Thomas Anderson selv, at 'The Master' ikke er et portræt af sekten, som dog har været en inspirationskilde.

'The Master' anses for at være en stærk kandidat til en Oscar-statuette i 2013, ikke mindst på grund af Joaquin Phoenix, som er tilbage på Oscar-sporet efter det vilde mockumentary-eksperiment 'I'm Still Here' (2010).

Filmen 'The Master' er nomineret til tre Oscars i kategorierne Bedste mandlige hovedrolle, Bedste mandlige birolle og Bedste kvindelige birolle.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (107 votes)
4.2
4.4

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "I 'The Master' forsøger Paul Thomas Anderson både temamæssigt og teknisk at lave en ny filmklassiker. Han tænker stort og fylder gerne sin film med spørgsmål, men når så få af dem besvares, som det er tilfældet her, kommer slutresultatet til at virke en smule forceret. Og som en oplevelse, der ikke for alvor trænger ind i kroppen." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "... mange vil måske påstå, at lagene er så dybe, at den skal ses mange gange, men jeg fandt den langtrukken, uforløst, skuffende og småkedelig. Klart spiller Joaquin Phoenix fremragende [...] men ingen og intet ændrer sig gennem filmen." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "... ikke blot skuespillet er i topklasse. Billedkomposition, fotografering, lys, lyd ... alt emmer af, at vi her har at gøre med en stor filmkunstner med fuldstændig kontol over sine virkemidler. 'The Master' er en dybt fascinerende film, som stiller flere spørgsmål end den besvarer." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Joaquin Phoenix er fænomenal i centrum som den lidende Freddie, og særligt i samspillet mellem Phoenix og Seymour Hoffman er 'The Master' et gribende mesterværk, også selvom det ikke er et helstøbt et af slagsen. [...] 'The Master' er med sine mange knuder og krumspring en filmisk pragtpræstation, som kræver noget af sit publikum, men kvitterer med en filmisk oplevelse af de store." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Skuespillet er helt sublimt. Philip Seymour Hoffman er lige netop mesterlig i titelrollen... Men især er Joaquin Phoenix fuldstændig formidabel i hovedrollen som den kuldslåede Freddie." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "En væsentlig styrke ved 'The Master' er, at den ikke sætter ord på sine mysterier. [...] 'The Master' ligner ikke mange andre film. Den er mere som en velskreven bog, der lader tvivlen og pauserne stå, mens den udforsker virkeligheden... [D]er er ingen færdig nøgle til strukturen. Der er derimod stofrige billeder, som kan læses på mange niveauer. 'The Master' har sjæl og får én til at tænke. Hvad mere kan man ønske sig nu?" (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Simon

Joaquin Phoenix gav den måske bedste præstation af dette årti. Han er i hvert fald helt suveræn, hvilket Philip Seymour Hoffman i den grad også er.

Den mangler lidt på historiefronten. Forvent ikke en film som skærer noget ud i pap for dig.

Virkelig smuk film med en vanvittig god scenografi, og musik der er til at græde over.

Anderson går alle vegne udenom chlichéerne. Der er ingen, så igen, forvent ikke en Michael Bay film.

Synes det Henrik skriver er virkelig intrassant. At det i virkeligheden faktisk bare er en fortælling af en instruktør som manipulerer med sit publikum.

Fire stjerner.

Wayne

Når den alligevel er værd at se, så skyldes det i høj grad skuespillernes præstation, for fortællingen er ikke så dramatisk som i There Will Be Blood og Magnolia.

Bjarke Friis Kristensen

Det er næsten seks år siden, man sidst kunne sætte sig til rette i de bløde biografsæder og nyde en film af Paul Thomas Anderson. Dengang var det mesterværket There Will Be Blood, der bruste voldsomt over lærredet med grådig olie og storhedsvanvid. Med The Master er det igen mennesker, som lever på kant med livet, der sættes stævne.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=14415

Ania

Det er en meget speciel film, som går i et utroligt langsomt tempo. Derimod er den super flot filmet med utroligt smukke billeder.
Ikke en film for alle, men den viser et godt billede af, hvordan en sekt kan manipulere med folks sind, selvom det er med gode intentioner, og Joaquin Phoenix gør det som sædvanligt fremragende...

filmtips.dk - Peter

‘The Master’ er Joaquin Phoenix første rigtige rolle siden mockumentaren ‘I’m Still Here’ og sikke et comeback. Filmen bygger frit på de første år af grundlæggeren L. Ron Hubbards opstart af Scientology igennem mødet med en ung fortabt veteran og deres indbyrdes forhold som mester og lærling.

Både Amy Adams og Philip Seymour Hoffman spiller fremragende, men Joaquin Phoenix’s præstation er fænomenal. Filmens tempo er forholdsvis langsomt og det er bestemt en anderledes filmoplevelse. Den vil nok ikke falde i alles smag, men hvis man gerne vil dyrke en film der grundlæggende er utroligt flot lavet, så skylder man sig selv at se den.

Anton

Jeg havde set frem til The Master med store forventninger. For jeg nærmest elskede There Will Be Blood. Og jeg syntes ideen med en film om en slags afslørende historie af Scientology lød godt. Måske var mine forventninger for høje. Ihvertfald blev jeg noget skuffet for det virkede ikke som filmen havde ret meget på hjerte. Filmen fumler rundt som dens karakterer og kommer ikke rigtigt nogle vegne. Det er højst sandsynligt et bevidst stiltræk i en ret flot film med et næsten fantastisk tidsbillede. Men at bruge et par timer på nå frem til den konklusion at vi muligvis alle føler os i vildrede og på en eller anden måde fortabte i vores evige søgen er nok lige at tage munden for fuld og for meget til min smag.

Henrik Vinther

Paul Thomas Andersons The Master er intet mindre en et mesterværk, den når næsten samme højder som hans sidste film There Will be Blood.

Filmen er helt ekseptionelt flot at se på, en rigtig god rekonstruktion af perioden. Filmen er en meget kompliceret sag, hvilket mange måske ikke kan absorbere, den skildrer temaer som kontrol og manipulation, og indeholder religiøse referencer.
En anden ting filmen refererer er gamle film, f.eks. er der en reference til Lawrence of Arabia.
Skuespillet er absolut noget af det bedste jeg har set nogensinde, specielt Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix spiller ekstremt godt.

Kunne ikke lade være med at tænke at filmen måske også handler om selve det at lave film, hvor instruktøren kontrollerer alt og manipulerer med sit publikum.
En fuldstændig storartet film.

Christine

super god

Christine

glæder min til den næste film

Christine

lidt lang, men ellers god

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.