Cookie- og Privatlivspolitik

The Green Knight

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har i de fleste scener en dyster og ildevarslende stemning. Den indeholder scener med overfald, tilfangetagelser, slåskampe og halshugninger. Nogle af disse scener er blodige uden at være udpenslede. Filmen indeholder desuden mange scener med mystiske væsner, der har magiske kræfter, og som truer hovedpersonen. Da filmen foregår i et urealistisk eventyrligt univers, og hovedpersonen er modig og handlekraftig, vurderes filmen til kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
19.08.2021
| |
2 timer 5 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Green Knight
|

Filmen 'The Green Knight' er en genfortolkning af den 700 år gamle middelalderhistorie om kong Arthurs nevø, Gawain, der drømmer om at blive ridder.

Filmen, der leger med både fantasy- eventyr- og gysergenren, fortæller historien om Gawain, der accepterer en udfordring fra den sagnomspundne Grønne Ridder. 

Udfordringen sender Gawain på en lang rejse, der byder på overnaturlige væsener og indre dæmoner, som Gawain må konfrontere for at bevise sin ridderlighed. 

Rollen som Gawain spilles af Dev Patel, mens Alicia Vikander og Joel Edgerton træder ind i andre bærende roller. 

'The Green Knight' er instrueret af David Lowery, der tidligere har lavet A Ghost Story.

Filmen er lavet af A24 - et af tidens mest omtalte produktionsselskaber når det kommer til gyserfilm med stærke titler som Hereditary, Midsommar og The Lighthouse

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (58 votes)
4.2
3.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det kan også være, at 'The Green Knight' i virkeligheden er en postmoderne genistreg, hvor det, at der ikke rigtigt er nogen pointe med skidtet, ER pointen. Eller også er filmen noget fordrukkent vrøvl. Jeg hælder mest til det sidste, men hvis du er typen, der ser David Lynch-film og tænker: Det der er SLET ikke bims nok til mig, er 'The Green Knight' garanteret en stor oplevelse." (Thomas Brunstrøm)

 • Filmland P1

  "Tag dog med ud et sted, hvor du aldrig har været før, og hvor du ikke kan bunde, og hvor eventyr, ridderberetninger fra Kong Arthurs Runde Bord, drømmesyner og syretrip støder sammen i billedpoesi af en verden, der ikke har eksisteret før 'The Green Knight'." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "David Lowerys 'The Green Knight' er et godt og enkeltstående bud, for der er vitterlig ikke mange film som den. Det plejer at være et godt skudsmål, når værker hyldes for deres originalitet, men i dette tilfælde er det så meget mere end for meget af det gode, at det næsten bliver dårligt." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "David Lowery blander eventyr og overnaturlighed, langsomme og mørke scener gør begyndelsen af filmen dyster, først er det besnærende, så bliver det sendræftigt, og til sidst er det på grænsen til det skabagtige." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Soundvenue

  "'The Green Knight' er et teknisk overlegent og sanseligt ridderdrama, hvis hovedkarakters kamp mod sin indre natur viser nye facetter af Dev Patel." (Karoline Balstrøm)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Julius

Sidst jeg var i biografen, så jeg Retfærdighedens Ryttere og fik corona. Det førte til en lang filmtørke, der endelig er slut. Jeg havde glædet mig til at se en fortolkning af Gawains historie, og i endnu højere grad David Lowerys. Hans film har alle en tung og unik melankoli, som virkelig sætter sig i seeren.

The Green Knight er for mig umulig at anmelde og analysere uden at spoile, så her er en lille advarsel. I korte træk er der tale om en smuk og langsom arthouse-film, der nogle gange snubler, men har fantastisk skuespil, instruktion og fotografering.

Gawain er en ung mand, der mere end noget andet vil være en hæderlig ridder. Han står nu over for fem prøvelser, der alle skal vise hans ridderlighed. Bemærk at det originale digt beskriver hans skjold som fem-kantet, der repræsenterer de fem ridderlige dyder. I filmen, derimod, bærer alle ridderne en fem-kantet stjerne. Min fortolkning her er at det er en af de dybeste og sejeste fortællinger om personlig udvikling, jeg kan huske at have set på det store lærred.

1 – Venskab. Hans prøve med ræven. Han er i starten tøvende, fjendtlig og prøver at jage den væk, men lærer at blive ven med den. Han fejler prøvelsen, da ræven forsøger at holde ham fra at gå sin død i møde og han som svar forsøger at angribe den.

2 – Gavmildhed. Han ignorerer en ufattelig velspillende Barry Keoghan, der fortæller at han mistede to brødre på den slagmark, de er på. Han fejler, da drengen næsten skal trygle om betaling for hans hjælp og råd, og alligevel kun får én mønt.

3 – Kyskhed. Konen i hjemmet, der huser ham, agerer forførerske for at afprøve Gawain. Hun kalder ham køligt 'ingen ridder', da de er færdige med at have sex, og han tager hendes tørklæde. Beholdt han det, ville han snyde både sin vært og den grønne ridder selv.

4 – Høflighed. Gawain fejler næsten! Det hovedløse spøgelse beder ham om at finde hendes afhuggede hoved. Da Gawain hører om hendes brutale mord, spørger han hvad hun vil give ham for at hjælpe. Han fejler næsten, men hun kritiserer ham, og han indser at det rette vil være at hjælpe hende med at få fred. Det lykkes ham, og han får returneret den stjålne økse. Til gengæld fejler han senere, da han lyver for sin vært og stjæler skærfet.

5 – Fromhed. Fra starten af filmen ser vi, at Gawain ikke ser stort på sit forhold til Gud. Hans kæreste vil i kirke juleaftensdag, men han tigger hende om at blive. Han lyver for sin mor om at have været i kirke, men hun gennemskuer ham. På trods af at det her er før hans ridderprøvelser, ser vi at han ikke er from. Han handler sjældent ud af godhed eller fra et ønske om at være god. Som han selv siger, tror han på at han bliver god, HVIS han bliver ridder.

Derfor forvirrede slutningen mig i starten. Hans lange vision om sit eget liv som æreløs ridder, hvem han ville være hvis han lod grådighed og synd ødelægge ham. Ja, at lade sig blive 'grøn', som værtinden kaldte det i sin smukke metafor om råddenskab og forgang. Bemærk også at hendes portræt af han i fremtiden var blevet ældre og ja, mere grønt, prominent hængende bag ham i fremtidsvisionerne. Et centralt tema, der mesterligt er kædet ind i billederne.

Hans kæreste efterlades af ham i mudderet, han stjæler hendes søn og efterlader guld i sønnens sted, mens hun skrigende og hulkende kravler i fødselssmerterne. Da han så kommer tilbage fra krigen med sin døde søns krone, møder hun hans blik med isnende kulde. Gennem hele filmen ser vi, hvor farlig Gawain er for kvinder.

De sidste 15 minutter er nogle af de stærkeste, jeg kan huske at have set. Hans billede af sig selv, som udøveren af så meget død, smerte og sorg, fordi han ikke formåede at leve op til sin dyd, og fordi han elskede sig selv for højt, er præcist dét, der får ham til at begive sig ud på vejen til forbedring.

Han fortryder at have løjet for sin vært. Han fortryder at have bedraget den grønne ridder. Han fjerner skærfet og blotter sig selv.

Dette irriterede mig oprindeligt, fordi jeg følte det gik imod digtets budskab. Pointen er ikke at være perfekt, men at gøre sit bedste for at være GOD, og at tage ansvar når man fejler. Og Gawain gør det.

Men til gengæld ser den grønne ridder præcis det. Han aer Gawain og siger med et smil 'Off with your head', fordi han ser at Gawain er uperfekt, men villig til at være bedre. Det er en modig slutning på en film, der virkelig ikke behandler sit publikum nemt.

Jeg kunne godt tænke mig at høre andres take på det værk her. Måske er det alt sammen varm luft, men jeg har ikke kunnet lægge filmens idéer fra mig siden jeg så den i weekenden.

Jonas

Det var godt nok den væreste omgang lort, jeg lange har siddet og se.
Jeg vil hellere få trukket min visdomstænder ud gennem røvhullet, får så at få dem sat i igen med kamskruer.
Langtrukken kan ikke en gang beskrive den films catfish’eri.

Save your time og se Paw Patrol i stedet

S. Rico

Der findes masser af historier om Sir Gawain og de andre riddere om Det Runde Bords talrige eventyr. Jeg har læst en hel del af dem, men kendte ikke historien om The Green Knight. Så det var interessant at læne sig tilbage og få serveret en helt ny historie - og i en ganske alternativ fortolkning af David Lowery.

Traditionelt set er Gawain søn af Arthurs halvøster Morgause. Men i denne film er det "overheksen" Morgana (Morgan le Fay), som er moderen og søsteren. Hun er tilsyneladende kun med lidt i starten, men hun spiller en ganske stor rolle gennem hele filmen - hvis man altså holder sig vågen nok til at lægge mærke til de små detaljer...

For det er bestemt ikke en tju-bang film, der underholder fra start til slut. Det et ambitiøst (højpandet) LSD trip af et eventyr fyldt med drømmeagtige sekvenser. Det er stil over indhold, så hvis man ikke kan sætte pris på den visuelle og lydmæssige stil, så kommer man nok hurtigt til at kede sig.

Hvis man forestiller sig, at Ofelias 3 opgaver i Pan's Labyrinth var instrueret af Terrence Malick i hans sædvanlige dvælende tempo, så har vi The Green Knight.

Historien er kort og godt, at Gawain skal på ridderfærd for at bevise, at han egner sig til at blive ridder. Det starter med, at han tager imod The Green Knight's udfordring om at ramme ham med et enkelt slag i en dyst. Hvis det lykkes, skal han 1 år senere møde The Green Knight igen - på hans præmisser.

Filmen følger så Gawain på hans eventyrlige - og meget syrede - rejse frem mod The Green Knight året efter. Jeg var ikke ligefrem blown away. Men det er bestemt en interessant filmisk oplevelse, som jeg ikke ville være forundt.

Rizzo

Hold da op for en langtrukken artsy-fartsy tørvetriller. Den eneste film jeg kan komme i tanke om, som er ringere end denne, er Valhalla Rising. Jeg får aldrig de to laaaange timer tilbage.

Thomasuser/2774287

Selv om vi ignorerer det åbenlyse problem at indere ikke har noget at gøre i et engelsk sagn, er Patel også alt for gammel til den rolle. I sagnet skal Sir Gawain på et tidspunkt forsøge at modstå en slotsfrues tilnærmelser, en scene der tydeligvis er tiltænkt en person først i tyverne.

Yasmin

Jeg er lidt chokeret over at læse din, efter min mening, smålige kommentar. Tænk at gå op i hudfarve og etnicitet i noget der er fantasy?

Thomasuser/2774287

Ville du havde samme reaktion, hvis Hollywood lavede 1000 og en Nats Eventyr med Gabourey Sidibe i rollen som Shahrazad?

Bane ;)user/726947

Du er da for langt ude. Dvs. roller der skildrer heteroseksuelle mænd, ikke kan spilles af homoseksuelle mænd…?
Jake Gyllenhall spillede prins Dastan ‘Prince of Persia’. En persisk person…
Johnny Depp spillede Tonto (af indiansk afstamning) i ‘The lone ranger’…
Star Trek Into Darkness,” 2013: spillede Benedict Cumberbatch rollen som Khan, en skurk af netop indisk afstamning…
Kan du se tegningen for dig ? Så stop din nonsens….!!!

Nicklas

Jeg glæder mig så meget! A Ghost Story er en af mine absolut yndlingsfilm...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.