Cookie- og Privatlivspolitik

The Evil Dead (1981)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
1 time 26 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Evil Dead
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning, Særvisning
|
Sam Raimis nerveflænsende debutfilm, der blev en over-night kultfavorit i 1981, er en klassisk horror-historie om en gruppe unge collegestuderende, der overnatter i en afsidesliggende bjerghytte. I hytten finder de en bog, der indvier dem i den omkringliggende skovs dæmoniske kræfter. Den muntre stemning forsvinder gradvist som gruppen skilles af ikke-venligsindede kræfter. Filmen er i særlig grad blevet kendt for sin overdrevne, og til tider voldsomt komiske, anvendelse af special effects, og er stadig et absolut hovedværk inden for tidlig video-horror. ’The Evil Dead’ havde voldsomme distributionskvaler i Europa, men efter at være blevet forbudt i England, som en del af den britiske censurs klapjagt på de såkaldte ”video nasties”, blev der for alvor efterspørgsel efter den på videomarkedet.
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (23 votes)
4.5
0

Instruktør

Skuespillere

Instruktører

Skuespillere

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Batgirl.

Det her er bare en af de gysere man kan se igen og igen som der aldrig bliver forældet. Jeg finder Necrononimicon lige så interessant som Dødens bog i the Mummy 1999. God og underholdende.

S. Rico

Den originale Evil Dead er lysår bedre end det horrible remake fra 2013. Ikke fordi historien er bedre. Plottet er nærmest ikke-eksisterende i begge film. Heller ikke på grund af personerne eller skuespillet, som er temmelig ringe. Men originalen er ret sjov og charmerende, og så har den nogle virklig underholdende praktiske effekter. De sidste 15-20 minutter er total grineren. I hvert fald hvis man er til overdrevent splatter i stil med Peter Jacksons to første film.

Karsten

Det er en klassiker og en af de bedst gyser fra 80'erne.
Det er en af Sam Raimi bedste film, og Bruce Campbell gør et godt arbejde.
Elsker denne film :-)

Frank

Okay film

Michael

"The Evil Dead" handler ganske simpelt om etableringen af en skrækindjagende atmosfære, der er effektiv nok til, at jeg ikke fortryder den 1,5 time, som jeg investerede i filmen. For mig er der intet i vejen med dette simple formål, når det bliver gjort så godt. Hvad de end forsøgte, lykkedes for dem. Den atmosfæriske ondskab, der indhyller en lille hytte i bjergene, bliver næsten sin egen karakter, når vi ser gennem øjnene på, hvad der end flyver omkring i skovene. Disse øjeblikke i filmen er blandt de mest ikoniske i gysergenren. Jeg får også her lejlighed til, at understrege en pointe, der er ekstremt trættende at læse i anmeldelser, men til gengæld rimeligt forfriskende at se på film: Man har ikke brug for mange penge, når man har kreative folk til at arbejde for sig.

Der er fotograferingen - der får alle jump-scares til at virke uventede, selvom det sjældent sker for mig - belysningen - der burde have advaret de uheldige teenagers tilstrækkeligt - musikken - der med lethed erstatter de gode momenter med de onde og tragiske - og make-uppen - der slutter af med en længerevarende effekt efter zombierne springer i ansigtet på mig. Jeg er bare generelt imponeret. Det hele foregår i en kedelig lille hytte, men ofrene føles alligevel omringet af så meget. Den mystiske og kun tilstrækkeligt forklarede kilde til problemerne, er nok hovedårsagen til følelsen af mangfoldighed. Vi ved nok til at fornemme det, men ikke nok til at håndtere det ordentligt. Denne situation leder ikke blot til en kamp med døden, men også til sadistisk drilleri fra den. For fans af de to efterfølgere, der håber på den samme blanding af komedie og horror i denne omgang, vil der vente en slem skuffelse. "The Evil Dead" er ingen hybrid, men fuldstændig genreren.

Karaktererne bliver aldrig gjort til noget ekstraordinært, men det gør dem ikke tomme, det gør dem blot sædvanlige. Fint, jeg hader helte eller andre selvsikre fødte overlevere i mine gysere. Det usædvanlige her kommer fra atmosfæren, og karaktererne må være så almindelige som muligt, så de kan være modtagelige for selv den mindste mystik og fare - og gør et allerede effektivt stykke arbejde des mere effektivt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.