Cookie- og Privatlivspolitik

Taxi Teheran

Tilladt for børn over 11 år
Filmen, der er fortalt i et roligt tempo og uden nævneværdig brug af dramatiserende virkemidler, indeholder en enkelt voldsom scene med en forulykket mand, hvis ansigt er smurt ind i blod. Manden og hans kone er igennem hele scenen jamrende og angste for at han skal dø. Selvom scenen ikke er udpenslet, vurderes den alligevel, også grundet filmens realistiske stil, at ville kunne virke skræmmende på de yngste børn i aldersgruppen 8-11 år.

Se mere på medierådet.dk
01.10.2015
| |
1 time 22 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Taxi Teheran
|
Versioner: se alle
Særvisning, 2D, Filmperler
|

I filmen 'Taxi Teheran' kan den iranske instruktør Jafar Panahi opleves som taxachauffør i Teherans gader.

Kameraet er placeret på instrumentbrættet, mens Panahi samler passagerer op og får dem til at kommentere på deres samfund. Hvad enten det handler om sultestrejke, censur eller piratkopiering af Woody Allen-film.

Panahi, der under sin husarrast lavede filmen This Is Not a Film, omgår med 'Taxi Teheran' det arbejdsforbud, den iranske regering har pålagt ham.

'Taxi Teheran' fik Guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin i 2015.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (23 votes)
4.1
4

Instruktør

Skuespillere

Instruktører

Skuespillere

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "De 82 minutter i en taxa i Teheran er et velkomment indblik i en verden, vi ikke kunne se på nogen anden måde, og det er modigt af Panahi, at filmen overhovedet er lavet. Noget bredspektret filmisk mesterværk er der dog ikke tale om." (Jacob Wendt Jensen)

 • Ekstra Bladet

  "...'Taxi Teheran' [fremstår] i sin helhed [...] mest som ufarlig hyggestund." (Jacob Ørsted)

 • Filmland P1

  "...selvom det er sjovt at se de medvirkende brokke sig over at Panahi er en elendig taxachauffør, der ikke kan finde vej, ender frustrerende meget af filmen med at handle om Panahi selv og hans position i Iran og kunsten." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "...det [er] ekstra glædeligt at konstatere, at Panahi er tilbage i sit gode spor med 'Taxi Teheran', der er et kunstværk i sin egen ret, også selv om der naturligvis stadig er tykke selvreferencer." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Dørene går op og i, absurde optrin, humoristiske indslag og utilsløret kritik af regimets undertrykkelse veksler. Panahis lille rappenskralde af en niece er filmens skønneste indslag på passagersædet." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "[En] paradoksalt livsbekræftende film, der rejser sig på en mørk, absurd baggrund, forbavsende ubesværet og fri." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Uanset hvad andre herinde skriver, så kan denne film sagtens ses som en enkeltstående film, uden at man behøver at have kendskab til Panahi eller hans øvrige film. Det var mit første bekendtskab med ham, og jeg blev fan fra første scene. Det er en helt igennem skøn film. Både meget interessant og ganske humoristisk.

Der er godt nok enkelte scener, som virker ret iscenesatte (eksempelvis den sårede mand og hans kone). Det fjerner lidt af det autentiske, men helhedsindtrykket er stadig suverænt godt. Især godt hjulpet på vej af instruktørens niece, den vidunderlige 10-årige Hana, der i den grad ser ud til at komme til at træde i sin onkels fodspor.

frøken

Jeg syntes den var okay og også sød og hjertevarmende også gav den et indblik på Iran som jeg ikke vidste.

Henrik Vinther

Taxi Teheran, hvilken mærkelig film. En meget alvorlig film om den politiske situation i Iran, mere specifikt, den politiske situation med hensyn til censur og kunstnerisk frihed.
Filmen er pga omstændigheder, der ikke skal forklares her, filmet udelukkende i en taxa, hvor karakterer træder ind i handlingen, når de sætter sig ind i taxaen og møder instuktøren Jafar Panahi, som spiller sig selv.
Filmen er fyldt med humor og charme, på trods af dens seriøse emne og man er godt underholdt af dens innovative tilgang til filmmediet. Det eneste man føler filmen mangler er en tydelig vision for hvad den egentlig vil skildre, det træder skarpt igennem i nogle scener, men i andre mangler der lidt et fokus.

Under alle omstændigheder kan Taxi Teheran varmt anbefales!

Rasmususer/731616

Som udgangspunkt en rigtig sjov/spændende film at se, da den giver muligheden for et blik ind i dagligdagen i Tehran, men jeg havde brug for at vide mere om filmens hovedperson Panahi, Iran og fundamentalistisk islamisk tilgang til kunst for at forstå hvad filmen *egentlig* handlede om.

For umiddelbart handler den om Panahi, der er (kendt?) filminstruktør fra Iran, som vi følger en dag som taxichauffør. Men det skinner hurtigt igennem, at det filmen egentlig handler om er kunstens rolle og muligheder i et totalitært samfund (hvis man kan sige Iran er det) og for virkelig at kunne forstå filmens budskab virker det til, at man er nødt til kende at noget til Irans kulturliv, nuværende politiske situation og filmskaberen Panahi.

Desværre vidste jeg ikke nok om nogen af de tre ting til virkelig at nyde filmen. Og til at forstå hvornår den gik i gang - i et godt stykke tid venter man på hovedhistorien skal begynde.

Se den for de rigtig gode skuespiloplevelser og glimtet ind i Tehran.

IWannaBeSedateduser/184940

Hej Rasmus

Det er jo ærgerligt, at du ikke får så meget ud af filmen, når du ikke kender Panahi og hans tidligere film, men det kan da ikke være filmens skyld. At give den tre stjerner fordi DU vitterligt ikke har gjort dit hjemmearbejde, det er ret slapt. Desuden kan jeg varmt anbefale alle hans tidligere film, men jeg ville dog starte med at læse lidt om ham på nettet. Dernæst er "This Is Not a Film" et godt udgangspunkt. Offside, The Circle og Crimson Gold er iøvrigt internationalt anerkendte værker og burde være mulige at støve op, hvis det var det, man ønskede.

Rasmususer/731616

At karakterisere andres indsats som "slap" fordi man ikke har et identisk udgangspunkt og en identisk filmsmag, er en noget elitær holdning.

Det lyder som du kender (en del) til ham og hans film, og er derfor nok er rimelig farvet i din karakterisering af filmens positive elementer. Som enkeltstående produktion synes jeg den klart har fejl og mangler (som nævnt tidligere).

Jeg vil dog helt sikkert se de andre film du nævner for der er ingen tvivl om filmen (og han) kan noget. Jeg giver den jo også trods alt tre, og ikke to, stjerner.

Så: til alle andre end iranske feinschmeckere - herunder IWANNABESEDATED - holder jeg fast i min anbefaling.

IWannaBeSedateduser/184940

Hej igen, Rasmus

Når man går ind og ser film, så er det generelt en god idé at vide hvilken film, man egentlig skal ind og se. Man kan så spørge: Hvorfor gik du ind og så filmen? Ja, jeg synes helt bestemt, det er slapt ikke at gøre sit hjemmearbejde inden en film.

Og det har intet at gøre med at vi to ikke er enige om filmens kvaliteter. Jeg siger jo slet ikke noget om filmen, jeg kritiserer udelukkende din måde at se film på. Du ANTAGER ganske vist, at jeg godt kunne lide filmen, men det er fordi du fejlagtigt tror, at jeg kritiserer din tilgang fordi jeg på en eller anden måde skulle føle mig personligt stødt over din kritik af filmen. Det er dog ganske usandt, og lad det være sagt det med det samme: Det er altid okay ikke at kunne lide en film. PUNKTUM. Det er bare ikke okay at kritisere en film - en hvilkensomhelst film - på parametre som selve filmen INTET har at gøre med: nemlig din manglende research. Det svarer til at du går ind og ser den seneste Hobbit-film uden at have set de to forudgående, og så kritiserer filmen fordi du ikke kan følge med i den.
For Taxi ER nemlig en efterfølger i sagaen om Panahis opgør med de iranske myndigheder. Det ville man vide, hvis man bare læste en eneste anmeldelser, eller bare en lille smule om manden på eksempelvis Wikipedia.

Men, kære Rasmus, lad ikke min polemiske retorik stoppe dig fra at se Panahis andre film. Måske vil du ikke kunne lide dem, men de har allesammen utroligt meget på hjerte, hvilket efterhånden er en sjældenhed i moderne film. Start som sagt med "This Is Not a Film". Her er et link til Amazon, hvor du kan finde flere af hans film til rimelige penge: http://www.amazon.co.uk/s/ref=dp_byline_sr_dvd_11?ie=UTF8&field-keywords...

Maia

Kan det virkelig passe at denne film, så længe ventet... ikke vises nogle steder i København, Lyngby og ikke engang Gladsaxe?

frøken

Den blev vist i Århus men vist kun i øst for paradis, jeg kan bedst lide de støre biograffer.

Kerimuser/430080

Hellere ikke i Odense?

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.