Cookie- og Privatlivspolitik

Shorta

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en dramatisk, truende og mørk grundstemning. Der er en række scener med brutal og blodig vold, brandbomber, chokeffekter og skyderier med sårede og dræbte, heriblandt børn. Der er utallige situationer, hvor personer udviser stærk truende og racistisk adfærd og hvor personer er skræmte, flygter og er i livsfare. Den særdeles anspændte stemning og det voldsomme indhold forstærkes af en dyster og pulserende musik. Det vurderes på den baggrund, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
08.10.2020
| |
1 time 48 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Shorta
|
Versioner: se alle
2D, Med danske undertekster, Babybio, Særvisning
|
Shorta film plakat

Den danske action-thriller 'Shorta' følger to politibetjente, der bliver fanget i en boligblok, da et borgeroprør bryder ud.

Det sker, da en ung dreng dør i politiets varetægt. De to betjente Jens og Mike må nu forsøge at slippe ud af ghettoen, mens de bliver jagtet vildt - og med på slæb har de den anholdte teenager Amos.

Plottet følges i real tid, hvor også interne stridigheder komplicerer tingene yderligere.

Titlen "Shorta" er arabisk slang for panser eller politi, og filmen går i fodsporene på danske actionfilm som Underverden, men har også i høj grad ladet sig inspireret flere hårdtslående amerikanske action-forbilleder.

'Shorta' er instruktørparrets spillefilmsdebut. Anders Ølholm har dog tidligere været manuskritpforfatter på titler som Antboy og Ækte vare.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (357 votes)
4.7
4.6

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... 'Shorta' [er] et lille mesterværk og en mavepumper af en film, der sammen med 'Pusher', 'Nordvest', 'R' og 'Underverden' skriver sig ind i dansk filmhistorie som en af de allerbedste fortællinger om Danmarks skyggesider." (Thomas Brunstrøm)

 • Dagbladenes Bureau

  "Sjældent er en dansk film så kompromisløs, som tilfældet er med 'Shorta'. Og samtidig er det usædvanligt at se et værk på vores skandinaviske breddegrader, der er så voldeligt, voldsomt og voldsfikseret [...]. Men under alt blodet, vanviddet og optøjerne ligger en langt større fortælling og simrer." (Casper Hindse)

 • Filmland P1

  "Det er netop der, 'Shorta' kan og vil noget særligt: at være et intenst øjebliksbillede på et splittet Danmark." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Hverken Anders Ølhom eller Frederik Louis Hviids cv i filmverdenen er langt. Med 'Shorta' gør de en effektiv, stilsikker og slagkraftig entré i spillefilmens verden, og tak for det." (Jacob Wendt Jensen)

 • Politiken

  "... jo, det her er også Danmark. Og på den måde ligner 'Shorta' en ny slags Danmarksfilm." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "Strukturen er klar og smukt eksponeret. Urolighederne eskalerer med logisk konsekvens og skræmmende troværdighed. Vist er det stakåndet action. Bare hør musikken pumpe løs. Men 'Shorta' er en genrefilm med socialpolitisk ærinde. Den siger vigtige ting, og den viser endnu flere." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Shorta er en af de helt store oplevelser dansk film har lavet i de sidste par år.
Noget man ser og høre efterhånden i Danmark.
Filmen er på højde med filmen Underverden.

Skønt og se Jesper Lohmann spille sådan en rolle, nok også hans bedste rolle.

Wayne

Historien er naturligvis fiktion, men ikke mere end at den føles realistisk - og har sit udspring i noget som ulmer under overfladen, og sagtens ville kunne ske.

En ung mand fra et ghetto-miljø er indlagt på intensiv, efter politibrutalitet, og er i yderste livsfare.

Den normale, relative stabilitet, mellem politiet og bandemiljøerne vakler - og lige her sendes to betjente afsted på patrulje.

Det er en ny konstellation af betjente, og fra starten ved man at den ene (spillet af Jacob Lohmann) anses for at være problematisk - hvilket han ret hurtigt beviser.

På mange måder føles det mere som en krigsfilm end som en actionthriller, for ghettoen omdannes snart til en slagmark.

Med få og enkle virkemidler beskrives, dels rekruteringen til bandemiljøet og dels den ulige kamp mod stereotyper som man bærer med sig, når man kommer fra et bestemt miljø - og har en brunere hudfarve.

Det er langt fra en stangvare - de to instruktører, Anders Ølhom og Frederik Louis Hviid, tager nogle uventede valg som gør det er forståeligt, at man også har lagt mærke til filmen i udlandet.

8/10

Rasmus

Dejligt og stærkt imponeret af Shorta!

Søren

Vildt fed film med overraskende imponerende skuespil.

Mick

Det er dejligt at se at DK også kan være med på action landkortet. Ufattelig spændende film, med en pragt præstation af Jakob Lohmann.

Mogens

Selvfølgelig er den som actionfilm kørt til kanten, men den er på ingen måde urealistik. Den har fået skyld for at være stigmatiserende, fordi der er nogle onde, unge indvandrergrupper med, men der er onde, unge indvandrergrupper.

Hovedpersonerne spille fremragende.

Det vil nok blive betegnet som en smal film. Jeg håber, at den bliver vist på et tidspunkt på TV og dermed får et bredere publikum.

Carluser/131267

En virkelig god og spændende debutfilm, som alle bør se. På trods af det alvorlige emne, er der mange rørende skildringer af personerne. Man indlever sig i de dilemmaer betjentene oplever og filmen er spændende og realistisk fra start til slut.

Emilie

Fantastisk film. kæmpe fan, især af Amos habibi

Freja

Jeg giver den ikke mere end 2 stjerner. Den måde de fremviser politiet som har mere magt er så forkert og den måde de sætter "perkere" i dårligt lys. Det er bare klamt! I starten er også respektløst, den fører hen til george floyd, som døde på den måde... Efter filmen var færdig havde jeg den største vrede i min krop. Hvordan fanden kan Danmark lade sådan en film blive lavet?

bambiexplorer

... så det kan du ikke klandre filmen for. Bortset fra det, virker filmen relativt virkelighedstro. Ikke alt hænger 100% sammen, men i det store hele fungerer det.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.