Cookie- og Privatlivspolitik

Prøven

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en gennemgående lettere anspændt stemning. Handlingens egentlige dramaer udspiller sig i indholdet af dialogerne. Der er imidlertid også scener med ydre dramatisk indhold: I flere scener ses mennesker alvorlige, forgræmmede eller grædende. I to scener bliver der pludselig kastet sten ind gennem glasruder. En bil påkører en hund. I et overvågningsbillede ses en ung kvinde blive angrebet. To mænd skændes og kommer i håndgemæng. Da det voldsomme imidlertid indgår i en ellers afdæmpet fortælling, ikke er udpenslet, og da ingen ses komme til skade, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 7-11 år. Filmens aldersgrænse fastsættes derfor til 11 år.

Se mere på medierådet.dk
11.05.2017
| |
2 timer 8 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Bacalaureat
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning, Intro v. Mungio
|

Den rumænske film 'Prøven' handler om teenagepigen Eliza, der står over for sine sidste eksamener på gymnasiet.

Eliza bejler til et stipendium, som kan give adgang til et eliteuniversitet i England, men for at alt skal falde i hak, kræver det toppræstationer til eksamen.

En dag lige inden de store prøver bliver Eliza overfaldet og forsøgt voldtaget af en ukendt gerningsmand. Hændelsen lægger sig som en tung skygge over teenageren, og den ellers lyse fremtid synes nu i fare.

Den unge piges far, Romeo, der er en respekteret kirurg, må nu tage sagen i egen hånd og forsøge at navigere i et system, der er præget bureaukrati og korruption.

'Prøven' er et humanistisk drama, hvor samfundskritikken sniger sig ind uden at blive overdøvende, eller at det går ud over følelsen af realisme.

Cristian Mungiu har instrueret, og han stod også bag den fremragende 4 måneder, 3 uger og 2 dage, som blev hædret med Guldpalmen i Cannes. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (36 votes)
4.7
5.3

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er knugende at sidde igennem 'Prøven', men også berigende. Over to timer flyver afsted i selskab med karakterer, der føles utroligt ægte, med dilemmaer, der maner til eftertanke." (Louise Kidde Sauntved)

 • Filmland P1

  "Det kræver en virkelig dygtig historiefortæller at skabe en intens spændingsfilm om et så helt almindeligt menneske som Romeo." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "... ikke et sekund føles [filmen] som andet end et glimt af ægte, levet liv. Den autenticitet, den fornemmelse af virkelighed gør 'Prøven' til en oplevelse, der er svær at ryste af sig." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Cristian Mungiu [har] med 'Prøven' begået en både politisk og menneskeligt klog og kompleks beskrivelse af klientilismen som forkrøblende norm." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Mungius laver enkle film om mennesker, der er fanget i indifferente systemer. Der vil altid være (god) brug for de film." (Bo Green Jensen)

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.