Cookie- og Privatlivspolitik

Precious

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
04.02.2010
| |
1 time 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
|

Dramaet 'Precious' er historien om Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe), en 16-årig afro-amerikansk pige med et liv, ingen vil misunde. 

Precious bor i Harlem, er gravid for anden gang med sin far; en far, som i øvrigt ikke tilbringer tid sammen med sin familie. Hjemme må hun uafladeligt stå på nakken for sin mor (Mo'Nique), en højtråbende og aggressiv kvinde, som mishandler hende både fysisk og psykisk.

Skolen er ét stort kaos og Precious er nået til niende klasse med gode karakterer, men gemmer på endnu en frygtelig hemmelighed: Hun kan hverken læse eller skrive.

Precious bliver presset fra alle sider, men hun kommer aldrig ned med nakken. Bag sit uanfægtede ydre gemmer sig nemlig en både begavet og nysgerrig pige med en spirende fornemmelse for, at der eksisterer et alternativ for hende her i livet.

Truet med udvisning bliver Precious tilbudt muligheden for at blive overflyttet til en alternativ skole, og hendes instinkter fortæller hende, at det er den chance, hun har ventet på.

'Precious' vandt tre priser på Sundance-festivalen, inkl. hovedprisen, publikumsprisen i Toronto samt to Oscars for Mo'niques birolle og Bedste manuskript baseret på andet forlæg.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (1977 votes)
4.8
4.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Tænderskærende socialrealisme kobles her med karsk humor og tilpas meget håb til, at man tør elske Precious. Faktisk kan man ikke lade være, for i Gabourey Sidibes svulmende skikkelse vinder den hårdt pressede sorte pige i takt med, at stereotypen foldes nænsomt ud. Først til offer, så til noget meget mere subtilt og fornemt. 'Precious' er en af de mest rørende film, jeg har set." (Iben Albinus Sabroe) ()

 • Børsen

  "Se filmen, den er absolut en af sæsonens mest usædvanlige amerikanske produktioner." (Morten Dürr) ()

 • BT

  "Men det er ikke stjernerne men selve historien, der går lige i hjertet." (Henning Høeg) ()

 • Ekstra Bladet

  "En lysende fortælling om en sort skæbne." (Peter Albrechtsen) ()

 • Jyllands-Posten

  "Filmen er ikke en tåreperser, der er antydninger af håb i den, og den slår flere dur-akkorder an end bogen, den bygger på." (Nanna Frank Rasmussen) ()

 • Politiken

  "Midt i al grumheden og grimheden er der også en tro på det skønne, det fantastiske og livsbekræftende, og de humoristiske sekvenser er en hyldest til Precious’ indre drømmeliv, hvor hun kan søge tilflugt, når det ydre bliver for svært at bære." (Sophie Engberg Sonne) ()

 • Weekendavisen

  "I hvert fald er det åbenlyst, at filmen har hjertet på det rette sted og ønsker at gøre en forskel." (Bo Green Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Precious er en film der leverer ekseptionel godt skuespil. Især Mo'Niques præstation som problematisk mor er herlig at opleve. Hun fortjener sin Oscar.

Filmen er generelt godt instrueret og den stærke historie om Precious vil nok fange de fleste. Jeg må dog indrømme at jeg aldrig rigtig var underholdt. Filmen var for sløv til mig, men jeg kan bare ikke rigtig sige hvad der skulle gøres anderledes. Det er helt sikkert det de fleste vil kalde en god film, men den fangede bare aldrig rigtig mig.

Sanne

Precious er en film der gør ondt at se. Den er på mange måder så ubehagelig, og ond, men også rørende episk og smuk. Gabourey 'Gabby' Sidibe spiller helt formidabel. Og alene pga. hendes præstation skal filmen ses. Men også historien kravler dybt ind under huden på en.

JØRGENuser/303677

Kanon tankevækkende film

Morilduser/309483

Kan godt anbefales.

Chenette

Hvis man er en dyb person, med medfølelse for andre, og ikke nødvendigvis skal have en masse tjuhej og den vilde handling, er dette en fantastisk film.
Den har en rigtig god skildring af nogle problemer, som flere måske desværre kan komme til at stå overfor, i denne mere og mere egoistiske og overfladiske verden.

Vegas

Fantastisk! Skræmmende! Uhyggelig! Smuk! Opmuntrende! Tankevækkende! og ikke mindst: Velspillet! Det er sjældent at den kombi af ord passer på én enkelt film... men det gør det alligevel på Precious.
Selvom filmen fortæller en uhyggelig historie om fysisk, psykisk og
seksuelt misbrug, så er den på samme tid smuk og opløftende fordi pigen Precious er en fighter af format! Der var bomstille i biffen, ikke noget knas fra slikposer og popcorn.. blot et dybt hjertesuk ind imellem... Filmen er bestemt alle pengene værd, ikke mindst pga. Mo'Niques fantastiske præstation som Precious' mor, som man i et kort og svagt øjeblik - næsten - får ondt af... Hun har virkelig fortjent samtlige af de 27 (!!) priser hun indtil nu har vundet for rollen! Så smut du bare i biffen og se Precious.. du vil næppe fortryde det. Go fornøjelse!

Eriksen

virkelig barsk historie. Man bliver desværre ikke revet med af filmens handling, en lille smule langtrukken

maria

Altså, hvor skal jeg dog begynde.
Filmens historie er i sig selv fin nok, MEN
- Den er langtrukken,
- Den er kedelig.
der sker intet i filmen, hun går i skole og det er det.
Spild af penge at se den. Kan ikke anbefales herfra.

May

Jeg må indrømme, at jeg kedede mig bravt den første halve time. Hun gik ikke helt ind under huden på mig... Men så skete der noget, der brat fik mig mere interesseret - og har efterladt fornemmelsen af, at det var en ok film.

Når nu historien bag filmen er sand, er jeg endnu mere imponeret over, at Precious har klaret livet som hun har, uden at sidde og hulke i et hjørne. Ren op ad bakke, i en grad der for mange af os (gud ske lov) er urealistisk. Det var en fed historie, skræmmende. At Mariah Carey har fået ros for sin rolle forstår jeg ikke helt - hun var med små 5 minutter samlet - og jo da, hun var naturlig (og lignede ikke sig selv) - men det var jo ikke en Oscar værdig. Men filmen bliver ikke til mere end en der kunne have ventet til en lørdag eftermiddag på TV2 til efteråret, mellem en Danielle Steel film eller to. Helt ok - en ikke det vilde.

Lars

Precious er en af de film der skal ses en gang i løbet af dit liv.
Ikke nødvendigvis i biografen, men ses, det skal den.

Kampen, op ad bakke ... og med den drejning at det aldrig kommer til at gå ned ad bakke.
Der er intet lyspunkt for Precious, måske med undtagelse af hendes børn .. Og er det et lyspunkt for hende?
I filmen er det hendes barn/børn der driver hende, men samtidig også en konstant påmindelse om hendes fars overgreb m.m.

En hårdkogt social realistisk film..

P.S Bemærk at Maria Carrie spiller rollen som sagsbehandler.
(Ændrer ikke filmen, men hun er godt nok svær at genkende. Hun ligner en der ikke havde lyst til at stå op.)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.