Cookie- og Privatlivspolitik

Painless

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
25.07.2013
| |
1 time 40 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Insensibles
|

I 'Painless' får neurokirurgen David Martell at vide, at han lider af lymfekræft. En benmarvs-transplantation er hans eneste redning, og derfor må han opsøge sine biologiske forældre, som han ellers ikke har kontakt med.

Mødet med forældrene trækker overraskende tråde tilbage til Den spanske borgekrig og eksperimenter med børn, der ikke er i stand til at føle smerte.

Spanien har markeret sig kraftigt som gyserfilmproducerende nation, først med mexicanske Guillermo del Toros ’Pans labyrint’ (2006), der foregår under Den spanske borgerkrig, og senere med Juan Antonio Bayonas ’Børnehjemmet’ (2007).

’Painless’ er skrevet af manden bag den intense ’[Rec]’ (2007), som blev genindspillet i USA under navnet ’Quarantine’ året efter. Instruktøren Juan Carlos Medina spillefilmsdebuterer med ’Painless’, som han også har været med til at skrive.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (17 votes)
3.5
3.3

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  Juan Carlos Medina er tydeligvis inspireret af både Juan Antonio Bayona (Børnehjemmet) og Guillermo del Toro (Pans labyrint). Desværre har han hverken Bayonas bankende hjerte eller del Toros raffinerede fortællestil, og 'Painless' er i bund og grund bare uhyggelig, ubehagelig og forstemmende. (Louise Kidde Sauntved)

 • Ekstra Bladet

  'Painless' er ikke for sarte sjæle. Men heller ikke for søvnige. (Jacob Ørsted)

 • Jyllands-Posten

  Hvad den har af kvalitet, kommer af de dystre, gotiske scenerier, flot fotografering, funktionelle billedkompositioner og en malerisk farvesætning. Så det er til at holde ud at se den, men ikke at tænke over den. (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  En både spændende og anderledes gyser og en krasbørstig påmindelse om de prykologiske følger af et manglende opgør i en traumatiseret national psyke. (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Painless' er en visuelt gennemført skæbnefortælling, som man følger med respekt og interesse." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Yrsa Skouuser/11842

Er en ok film, men så heller ikke mere. Man følger en tidshorisont fra Ca 1922 op til i dag, hvor man hele vejen igennem prøver at finde en sammenhæng mellem de stakkels børn og til David Martell.

Filmen er spændende og godt fortalt lige til man når slutningen, her kører den helt og totalt af sporet, så meget at man nærmest finder slutningen grinagtig.

Lau

Dette er en super film og du kan være helt sikker på at få den knugende fornemmelse i maven som man får af en god gyser..

HeavenOfHorror.dk

Allerede inden filmen er begyndt, ved man, at man kommer til at se ubehageligheder. Både på grund af titlen, der jo indikerer, at der kommer til at være smerte i et eller andet omfang – selvom titlen jo reelt betyder “smertefri”- men i særdeleshed også, hvis man har set traileren. Vi har med særlige børn at gøre, der låses inde på et sindssyge hospital, fordi de er født uden evnen til at mærke fysisk smerte (en virkelig lidelse, så det er absolut ikke science fiction, vi er ude i). Det er ikke børn, der ellers fejler noget, så derfor er det naturligvis tragisk at se dem blive låst inde og behandlet som kriminelle. Resultatet af denne behandling er også nærmest et studie i effekten af arv kontra miljø, for behandles et menneske konsekvent som et uhyre, bliver det oftest en selvopfyldende profeti.

Historien i ‘Painless’ (på spansk Insensibles) er dog delt op i to historier, der foregår i to forskellige tidsaldre i Spanien – den ene primært under Franco’s brutale styre, og den anden i nutiden – og naturligvis hænger disse historier elegant sammen. Det er nu heller ikke så svært at gætte hvordan, men det virkelig delikate skal findes i detaljerne af, hvordan historierne er forbundet til hinanden. Som altid ved disse spanske gyserfilm (som vi her på Heaven of Horror jo er erklærede fans af!) findes styrken oftest i det fantastiske persongalleri, hvor god og ond aldrig er helt simpelt. Selv de mest brutale mennesker kan vise medlidenhed, og selv det bedste mennesker kan blive tvunget ud i groteske handlinger. Hvor godt man som publikum kan følge disse personers udviklingsrejser, er afgørende for hvor god filmen er, og her er ‘Painless’ ekstraordinær god! Intet hastes igennem, og der er alligevel aldrig et kedeligt øjeblik.

Det er meget svært at tro, dette er Juan Carlos Medina’s spillefilmdebut, når så gennemført en film er resultatet, men der er så sandelig også lagt energi og fokus i hver eneste detalje. Ikke mindst den helt fantastiske lydside skabt af Johan Söderqvist (nøje udvalgt af instruktøren efter hans arbejde på ‘Lad den rette komme ind’ fra 2008), der danner et perfekt bagtæppe. Det samme gælder den visuelle stil, der er skabt ved at bruge samme digitale kamera (Arri Alexa) som både Nicolas Winding Refn brugte på ‘Drive’  og Lars von Trier til ‘Melancholia’ (2011). Det er fantastiske smukke og dystre billeder, der konsekvent fremhæver, hvor tragisk historien er. Manuskriptet, der har været undervejs i små otte år, kom først på plads i sin endelige form, da Medina mødte Luiso Berdejo (der senere også var med til at skrive ‘REC’-filmene). Hver eneste rolle er besat til perfektion, hvilket også er tydeligt ved at selv mindre roller har velkendte ansigter, mens en af de vigtigste roller spilles af Tómas Lemarquis, der ikke er videre kendt, men dog allerede har spillet flere ikoniske roller (ikke mindst i den danske TV-serie ‘Den som dræber’, 2011).

Hvis du var fan af Pan’s Labyrint og The Devil’s Backbone, bør du også unde dig selv at se ‘Painless’ – den tåler bestemt sammenligning med disse to pragtfilm af den store spanske gysermester Guillermo del Toro. På sin vis er denne film endda endnu mere grotesk uhyggelig, da historien her ikke har overnaturlige elementer, men “kun” er resultatet af menneskets egne uhyrligheder. Det er en ren tour de force af de mørke og dystre handlinger, vi mennesker er i stand til – hvad end det er i videnskabens eller ideologiens tegn.

Frejauser/247866

Håber dette er en fed gyser. Ser altid frem til de spanske film - og især de mystiske/gyser! :) Ser frem til at høre noget mere om denne her :)

Kawsar

Jeg håber, at den er god. Jeg har savnet en rigtig god gyser i år.

HeavenOfHorror.dk

Vi krydser fingre for, at den bliver ved med at blive på premierelisten! :o)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.