/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik

Ordet (1955)

Censur ukendt

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
2 timer 6 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Ordet
|
Versioner: se alle
2D, Foredrag med rum, Særvisning
|

'Ordet' er baseret på Kaj Munks skuespil af samme navn.

'Ordet' dissekerer skarpt den dobbeltmoral, der opstår, når tro bliver til regler og vaner i stedet for følelser og hengivelse. I et vestjysk sogn er grundtvigianeren Morten Borgen den største gårdejer. Den mellemste af hans tre sønner, Johannes, er blevet sindssyg og tror, han er Jesus. Den yngste søn kan ikke få lov at ægte datteren af den lokale indremissionske leder, Peter Skrædder.

Da den ældste søns kone, Inger, dør i barselsseng, beder hendes otteårige datter Johannes, om ikke han vil vække moderen til live igen. Barnets enfoldige tro får ham til at udvirke det mirakel, der gør de interne kirkelige modsætninger ligegyldige. Filmen er rendyrket minimalistisk, kølig perfektion og en rejse ind i det næsten ordløse.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (28 votes)
4.8
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Man kan jo ikke gå rundt og sige, at man er filmfan og stor Lars von Trier fan uden at have set et eneste værk fra dansk films godfather nummer ét: Carl Th. Dreyer. Så da jeg så, at Filmstriben har en stor samling af hans vigtigste film liggende, så var det bare med at komme igang.

Der er rigtig mange ting, der fungerer godt i Ordet. Jeg blev fanget af historien, den historiske stemning og den vestjyske lokation lige fra starten. Desværre skete der det efter en god times tid, at dialogen blev lige lovlig tung i længden. Og så kombineret med et ret tungt religiøst tema, så kom jeg faktisk til at kede mig den sidste halve time. Og det er ellers der, hvor der sker mest i filmen.

Simon

Jeg har nu officielt set en film der er mere kedelig end Ringenes Herre filmene.

Der bliver kun klippet 114 gange i filmen, hvilket bare gør den sindssygt kedelig. Der bruges ingen virkemidler som at zoome ind på ansigter, og zoome ud for at gøre den mere dramatisk. Ikke nok med det snakker de fandeme ikke om andet en keeeeeeeedelig religion og pis og papir.

Første del snakker de kun om det kommende barn og skrædderens pige Anne, og anden del ligger hun kun i den skide seng og vi ved godt hvad der vil ske!

Den bliver aldrig spændende.

Og til sidst skal Kino have en klapsalve! I formår at afsløre hele filmen på få linjer! Smukt!

Måske værste film jeg nogen sinde har set. Og sig ikke jeg ikke har set nogle film eller ikke ved noget om det, for det er sgu en løgn.

mads

Dreyers film ordet må og kan vel nok tildeles titlen "den bedste danske film nogensinde" dette skyldes Dreyers måde at forenkle den realistiske historie igennem meget simple kulisser samt at den 2 timer lange film kun klipper 114 gange.

i et sådant tilfælde er skuespils præstationerne nød til at ramme plet, hvilket de også gør. denne faktor plus en fantastisk gribende dialog er med til gøre ordet til det mesterværk det er.

ordet fungerer også som et fantastisk modspil til den samtidige Morten Morch genre som romanticerede det landlige liv.

det skal også nævnes at hver eneste af Dreyers kameraindstillinger i filmen, virker som enkelte stykker små kunst med stor symbolik som smedes sammen til den stor-film den nu engang er.

et eksempel på dette kunne være scenen hvor præsten og doktoren sidder som hindandens spejlbilleder i morten borgens sofa og drikker kaffe, altså har man i den ene side af billedet det religiøse og i den anden ende det
naturvidenskabelige.

en genial filmoplevelse, som alle burde opleve.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.