Cookie- og Privatlivspolitik

Mandela - Vejen til frihed

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en alvorsfuld og knugende grundstemning, og den præges af vrede, sorg, vold og kaos. Den indeholder adskillige scener med skud, drab, ildspåsættelse og forfølgelse, og voldsskildringerne har ofte et dokumentaristisk præg. Der er mange scener, hvor man ser mennesker blive skudt og lig ligge på gaden. I en scene dræbes for eksempel en lille dreng, hans blodige krop bæres ind i et hus, og man ser moderen bryde grædende sammen. I en anden scene adskilles to grædende småpiger fra deres mor, som mod sin vilje føres bort og fængsles. Filmen forløses imidlertid i en positiv stemning, og da hovedfigurerne gennemgående klarer sig med hjælp og støtte fra venner og andre allierede, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år

Se mere på medierådet.dk
23.01.2014
| |
2 timer 21 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Mandela: Long Walk to Freedom
|

Filmen 'Mandela - Vejen til frihed' handler om hvordan Nelson Madela ændrede sit lands historie. I en ung alder gennemgår den lille sydafrikanske dreng, Nelson, en manddomsprøve, der skal styrke ham for livet.

År senere har den selv samme dreng udviklet sig til en ressourcestærk, succesfuld ung advokat, der på trods af Apartheid-systemets åg forsøger at arbejde sig frem i verden, mens han nyder godt af både kvinder og hurtige biler.

Men Mandela kan ikke længere lukke øjnene for, at han lever i et land, der undertrykker sin sorte befolkning, og han lader sig derfor involvere i rettighedsorganisationen ANC, hvor han hurtigt bliver frontfigur.

Da en fredelig demonstration udvikler sig til en ren massakre, tyr Mandela og de andre ANC-brødre til mere voldelige løsninger, og da de efterfølgende arresteres bliver udfaldet livstid i fængsel. 27 år senere får folket dog sin vilje, og Mandela sættes fri for at ændre sit lands historie gennem troen på demokrati og tilgivelse.

Historien om Nelson Mandela (1918-2013) er fortalt mange gange før, men dette er første gang, en film bygger på mandens egen selvbiografi og produceret med Mandelas godkendelse.

Den legendariske frihedskæmper portrætteres af Idris Elba, der især er kendt for at spille stærke figurer i bl.a. ’The Wire’ (2002-08) og ’Pacific Rim’ (2013), mens Bonds nye Miss Moneypenny, Naomie Harris, ses som Winnie Mandela.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (165 votes)
5
3.6

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Filmen kan i sagens natur ikke overraske voldsomt, men vi får en sober og gedigen gennemgang af det meste af Nelson Mandelas liv. Med indlevelse, musik og humor og uden alt for mange klichéer." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "[...] resultatet [er] lidt tørt og utilfredsstillende." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Ingen tvivl om, at Mandela også vil blive husket om tusind år. Filmen om ham er dog hurtigt glemt." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "[...] en sober og cinematisk smuk hyldest til Mandela og hans livsværk, men den viser også de mange private ofre for kampen." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Biografiske dramaer har det med at være meget pligtopfyldende, og det gælder også for Justin Chadwicks udgave, der lidt rutinepræget slår ned på alle de centrale begivenheder i Mandelas liv." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "Det er en flot film. Af og til er det også en smuk film. Den kommer aldrig helt ind under huden – dertil er stoffet for stort og fragmenteret – men den giver fornemmelsen af et menneske." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

WayneIkke nok med at hvide drog til Afrika og tog de farvede som slaver. Nogle slog sig også ned i Sydafrika og bragte apartheid til landet. Denne undertrykkelse udmøntede sig naturligt i en modreaktion, som blev voldelig. ANC opstod i høj grad i afmagt over et system, som ikke var retfærdigt.

Men undertrykkelse eksisterer kun så længe både de undertrykte, og undertrykkerne accepterer det. Ved at sætte Mandela i fængsel gav man Sydafrika et symbol og en martyr.

Efterhånden som verden forandrede sig udenfor murerne indså de Klerk at Mandela var den eneste der kunne forhindre en regulær borgerkrig, og sikre en fredelig sameksistens efter at flertallet blev herre i eget hus.

Idris Elba er nok en lidt for trænet og firskåren person, til for alvor at ligne Mandela - men portrættet er utvivlsomt en fair opsummering af forløbet.

En central del af filmen, handler om forholdet mellem Nelson og Vinnie Mandela - som grundet Mandelas 27 år i fængsel, ikke endte i fryd og gammen. Generelt fremstiller filmen Mandela som et dedikeret menneske, som var tro mod sine meninger - men ikke nødvendigvis mod hans kvinder.

Når man så alligevel ikke helt fanges af filmen, så skyldes det selvfølgelig til dels at at forløbet er velkendt - men også at Mandela selv havde en særlig mild karisma, som man ikke retfærdigt kan fremstille på film.

Ninse

..... Og stærk film. Meget realitisk

Alexander

Der er ikke så meget at sige om filmen, andet end at det er verdens bedste film. Det er en film der bare skal ses. Den fortæller rigtig godt og troværdigt hele Mandelas liv og kamp mod apartheid. Jeg vil helt klart give den 6 stjerner ud af 6.

Anonymuser/0

Der har åbenbart været mange veje for at finde kilden til en god, respektfuld og rigtig Mandela film, eftersom mange af de forrige instruktører og forfattere har taget de forkerte veje, hvor det søreme må siges at være holdet bag denne film, der har taget den rigtige vej! ’Mandela’ og hans historie er blandt de mest vigtige og kendte og derfor har det selvfølgelig fristet flere pengeelskende Hollywood mennesker at filmatisere manden og hans historie, men hvor resultatet sjældent er blevet godt. Men ikke her, det ser tydeligvis ikke ud til at have påvirket manusforfatterne der her kommer med den første ”Mesterlige” fortælling om manden og de tre vigtigste ting om ham: Revolution, Fange og Præsident!
Jeg skulle åbenbart ikke have haft de så vilde forventninger til denne film, da den hen ad vejen skider på det de fleste publikum forventer, og i stedet viser og gøre hvad den vil når den vil det undervejs de 2 timer og 30 minutters visuelt lange, men underholdningsmæssigt korte minutter! Filmen interesserede mig til fulde, og rørte mig steder hvor film sjældent rør mig.
’Mandela: Vejen til Frihed’ er dejligt tro mod sine genre træk og de vigtigste figurer i historien, og takket være Oscar-nomineringsværdige præstationer, glimrende soundtrack og OST og mange fremragende visuelle vinkler på begivenhederne og stemningen, burde helhedsindtrykket på filmen ikke rykke sig fra de store vurderingsstjerne blandt det rette publikum!

I historien følger vi Nelson Mandela (selvfølgelig) fra han er dreng til han bliver præsident. Historien er fortalt udfra de vigtigste ting i Nelsons selvlavede skabelon, og fortælles på en fuldstændig unik og yderst fremragende og tankevækkende måde. Men den største grund kan skyldes at filmen er produceret med Mandelas godkendelse udfra hans egen selvbiografi, hvor vi endda får lidt mere end hvad vi overhovedet behøver om manden, hans personlighed og den fjerde side af hans indre liv og holdninger. Heri får vi blandt andet at se hvorfor og hvordan han kom sammen med Winnie, hvor stærkt og stolt et forhold de havde og hvad det teknisk set var der kom i vejen for deres forhold. Der er hentet en masse ubeskriveligt interessante og nødvendige kilder, historier, ideer og andet godt til det samlede manus eftersom filmen i helhed står tilbage med en lige så mesterlig historie som den filmen nu har!

At mindst én skuespiller i filmen ikke fik en Oscar nominering er for mig en dårlig joke. Idris Elba har en (næsten) urealistisk god præstation der fint viser at han er den sande skuespiller til rollen, og det tør siges. Jeg blev helt målløs og stolt over hans skuespil og hvordan han fint viser hvordan Mandela var udover hans populære side. Men jeg må fandme (undskyld sproget) heller ikke glemme Naomie Harris' stærke, overbevisende og lidt uhyggelige præstation som Winnie Mandela/Madikizela. Men det er dog ikke kun de to hovedroller der overrasker, teknisk set synes jeg at alle skuespillerne gør det fremragende, de hjælper stemning så hele handlingen virker alvorlig og realistisk på en så fantastisk fasong at man skulle tro det var løgn!

Det ville være lidt underligt at bedømme filmen for sine effekter, da den ikke ligefrem har de vilde eksplosioner, men det visuelle (fx. synet på stemningen og diverse location) kan sagtens bedømmes, især da det er én af filmens stærkeste sider. ’Mandela: Vejen til Frihed’ indspillet udfra billeder af Mandela i diverse øjeblikke, og mange historisk korrekte steder. Kostumerne er derfor rigtige kopier af hvad personerne bar i den tid, og det skal holdet have en stor applaus for at kunne gengive. Mandelas hjemby (vi ser i løbet af filmens start), Nelson og Winnies date og Robben Island Fængslet (hvor Mandela sad i ca. 27år) visuelt fantastiske scenerier, med glimrende iscenesatte kulisser. Derudover er det virkeligt godt tænkt, at putte gamle videoer ind i filmen om begivenheder der skete under den verdensomspændende kampagne: ”Free Nelson Mandela” (”Løslad Nelson Mandela”), men også genskabe den tragiske og skræmmende side ved det!
Det kan ikke skjules at man stensikkert vil synes at filmen er flot filmet. Det er det værd at gentage det flotte ved filmens visuelle sider, især de mange realismefyldte og næsten RealD 3D(og så alligevel ikke)-agtige landskaber, kulisser, kameraarbejde og design, tror ikke det hele kunne være blevet filmet flottere. Det er for eksempel episk at se solen i baggrunden under blandt andet manddoms-ritual scenen. Som sagt kunne jeg blive ved med at rose filmen for sin visuelle side, men synes ikke folk skal fejl bedømme og tro at helhedsarbejdet til denne film ikke er så godt som det kunne have været, for det er det! Men alt i alt nøjes jeg bare med at give den topkarakter!
OST og det egentlige soundtrack der perfekt iscenesat dukker op her og der undervejs filmens mange uforglemmelige begivenheder er yderst genialt i helhed. Stemning mister aldrig grebet om alle de vigtige genrer og grunde til filmen skulle være spændende og interessant så vi alt i alt får stemningsstærke scener når først lydene bag de glimrende sammensatte monolog/dialog for alvor dukker op. Tro mig det vil blive en fryd for ørerne og hele biografoplevelsen allerede efter de første 20 sekunder under det første track og scene i filmen!

"Tror jeg under alle punkter har nævnt hvorfor ’Mandela: Vejen til Frihed’ er et filmisk mesterværk og den bedste biografiske film af slagsen. Ikke siden ’Fruitvale Station’ har jeg været så imponeret og stolt af hovedpersonen i en historie baseret på sande begivenheder, og derfor følger denne perle af en film fint trop på den indtil videre ret korte række af ”Fantastiske Biografifilm”! De stærke præstationer fra filmens mange vigtige og yderst dygtige skuespillere løfter stemningen og interessen for at se med på de hårde gamle dage i Sydafrika, og især takket være Idris Elbas fine måde at vise hvilken til tider elskværdig men ellers yderst vigtig og helt Mandela i sandheden var, er det næsten svært at forhindre respektfulde tårer i at trille ned her og der! Du bliver ganske enkelt stolt, rørt og imponeret efter 2 uforglemmelige timer i følge fantastisk Idris Elba, resten af co., og denne historie der vil kunne røre dig på mange punkter. Vigtige bliver en anden (biografisk-)film næppe - og det tør siges!!!
Alt i alt en historie der takket været fremragende fortælle kunst fra alle der er med både i og uden for, blive ’Mandela: Vejen til Frihed’ alt i alt til en original, historiemæssigt vigtig, enestående og fantastisk film med den vildeste form for Mesterværkspotentiale nogensinde!"

Dorthe

At fortælle om så stor en mands liv på så kort tid, er næsten umuligt. Men det gøres faktisk rigtig godt.
Den skildrer de barske oplevelser, som Mandela har haft, hans heltemod og vilje til aldrig at give op.
Den fortæller om hans forandring, om Winnie Mandelas forandring og om verdenens forandring over flere årtier. En film, hvor man veksler mellem flere følelser; sorg, glæde, stolthed, og den opgivende følelse er blot nogle af dem.

Det er første gang, at jeg nogensinde er gået ud af biografen med en klump i halsen den rørte mig dybt.
Se den!

dippegalantuser/922792

...at filmen bliver vedkommende og nærværende nok. Mandela var en stor personlighed, havde et langt og begivenhedsrigt liv og der er så mange historier at fortælle om manden, at lidt bedre redigering ville have hjulpet meget.

Husk at en kunstner er først færdig med sit arbejde, når der ikke er mere at skære fra - ikke når der ikke er mere at lægge til...

S. Rico

Filmen vil gerne vise os det hele, men det er for stor en mundfuld på kun lidt over to timer. Mandelas liv var meget langt og indholdsrigt, og Sydafrikas historie og baggrund naturligvis endnu længere. Det kan simpelt hen ikke lade sig gøre at yde denne historie retfærdighed i en "lille" film. Jeg savner mere baggrundsinfo, mere drama, flere følelser og mere kontiunitet. De første 1½ time er næsten kedelige. Herefter bliver det en hel del bedre. Samlet set et fint portræt. Men en tv-serie kunne have ydet langt mere retfærdighed til en så lang og kompleks historie.

Lucas kaas

En virkelig god film, der viser hvilke pinsler Mandela var igennem for at få et frit Syd Afrika. Jeg har selv været nede og besøge Apartheids museet i Johannesberg. Dette følte jeg var et plus under filmen da man vidste lidt mere hvad det hele handlede om. Men det er en film man klart kan se, selvom man kun ved en lille smule omkring historien.

Kimseuser/431058

Nelson Mandela

Gitteuser/875021

En god film, hvis man ønsker en fakta-fyldt dokumentar. Ikke kedelig eller langtrukken, men mangler det narrative element fra 'Mit Afrika' og underholdningsverdien fra 'Gandhi' til at kunne begå sig blandt de store, episke, autentiske mesterværker.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.