Cookie- og Privatlivspolitik

Kursk

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en dramatisk og katastrofepræget grundstemning. Der er mange dramatiske og nervepirrende scener med undervandseksplosioner og en besætning, der kæmper desperat for deres liv i en ubåd. I flere scener ses torpedoer eksplodere, vand der fosser ind, døde mennesker og skræmte mennesker i voldsom følelsesmæssig affekt, som er i fare for at drukne eller dø af iltmangel. I en scene ses en mand, der er ved at blive kvalt. I en anden scene overværer en lille dreng en masse desperate kvinder, der råber op og græder. Selvom det dramatiske indhold ikke er stærkt udpenslet, vil den pinefuldt langvarige indespærring af mennesker i livsfare kunne virke ubehagelig og skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
24.01.2019
| |
1 time 57 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kursk
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
|

I det historiske drama 'Kursk' synker en russisk ubåd med internationale og menneskelige konsekvenser.

Russeren Mikhail og hans faste mandskab begiver sig ud på en ubådmission, der skal give dem selv og deres efterladte familier mad på bordet. Ombord har de russiske missiler, og da et af disse eksploderer i lasten, sendes de 118 russere ned på bunden af havet.

Kun 24 overlever, og snart kan hele verden høre dem banke på skroget nede fra dybet.

Men hvem skal redde dem? Russerne selv mangler udstyret, og hvordan vil det se ud, hvis de tager imod hjælp fra et vestligt land som England? Katastrofen rammer ikke bare mændene og deres familier, men sætter nu også den hårfine balance landene imellem i fare.

'Kursk' er baseret på den sande russiske tragedie fra 2000, hvor ubåden Kursk (K-141) forulykkede på 108 meters dybde. 

Filmen er instrueret af danske Thomas Vinterberg og har belgiske Matthias Schoenaerts, britiske Colin Firth og franske Lea Seydoux samt et hav af danske skuespillere på rollelisten - heriblandt komikeren Magnus Millang. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (93 votes)
4.3
3.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Skuespillerne, klipperen og kameraføringen kæmper bravt og energisk med at få karaktererne til at fremstå autentiske, fejlbarlige og menneskelige, men nærværet halter, og hele tableauet ender med at fremstå lettere animeret og anstrengt ..." (Søren Jacobsen Damm)

 • Ekstra Bladet

  "Der er altså potentiale til det helt store drama, men alligevel opleves 'Kursk' som lidt af en dødssejler - undskyld udtrykket." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... hvis man glemmer de smålige krav, som altid har været Thomas Vinterbergs trofaste følgesvend, er 'Kursk' en medrivende actionthriller med både stærke politiske og humanistiske toner." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Der er intet at udsætte på Seydoux og Schoenaerts’ præstationer, og filmen er blændende smukt filmet af Anthony Dod Mantle. Men det er ærgerligt, at 'Kursk' er blevet så glat og modstandsfri ..." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Det, der ellers er fortællingens dramatiske højdepunkt, bliver en disciplineret dødskamp, og oppe på land har fortællingen svært ved at finde balancen mellem politisk thriller og den store fortælling om humanisme versus systemtænkning." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "VIST er Kursk et ret anonymt dokudrama, men man kan sagtens se, at Vinterberg har instrueret. Det er heller ikke svært at få øje på de kvaliteter, som har været attraktive for ham." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Poul Wegener

Drama / historie fra det virkelige liv, er som reglen altid spændende og interessant.
Men den bliver lidt lang ind imellem.

Lars Michael

En 4 stjerne oplevelse hvor Thomas Vinterberg kaster ud i en opgave fra det virkelig liv.
Og det gør han ganske glimrende.

Emilie

As for many submarine kind of movies, you have to know what you are getting into to enjoy it (a.k.a anxiety and frustration).
I found that the actors played very well, in a subtle manner, which makes the movie closer to actually depicting reality. I really liked that the end is not a Hollywood happy end.

bambiexplorer

Her hvor der er en måned til juleaften … altså Academy Awards XCI, og de nominerede til Oscarstatuetten er blevet offentliggjort, skal der til at ses nogle film igen. Vi ligger ud med gallapremieren på Thomas Vinterbergs Kursk i Imperial. Filmen er dog ikke oscarnomineret, og det er vist meget heldigt! Før filmen, mens kendisserne strømmede ind, blev der serveret Coca-Cola, champagne, Bornholmsk vodka, vand fra Ramlösa, monsterstore poser med nøddemix samt en sølle slikpose. I dette ikke just imponerende udvalg, stak vodkaen fra Bornholm dog klart ud. En blød og rund vodka, som jeg aldrig har fået den før … den kan kan vist godt blive afhængig af, hvis man har de tendenser :D Thomas Vinterberg kom og præsenterede filmen, sammen med en håndfuld af den danske del af castet.

Kursk bygger på de virklige begivenheder der udspandt sig på 107 meters dybde i Barentshavet i august 2000. Et testmissil sprænger i luften inde i ubåden og Kursk går til bunds sammen med den 118 mand store besætning. Nogle få håndfulde overlever i første omgang, men må kæmpe mod kulden, vandet og luftmanglen i dybet, indtil hjælpen kommer … En gang i timen slår de fire gange med en hammer på skroget, for at gøre opmærksom på at de stadig er i live. Efter noget tid, opfanger russernes redningsubåd signalet (ja, det mægtige russiske rige har kun én fungerende redningsubåd på det tidspunkt), og en redningsaktion kan iværksættes. Det går ikke særlig godt. England, Norge, USA etc. som naturligvis har opfanget at noget er galt i Barentshavet, tilbyder russerne deres hjælp med redningsaktionen, men vil russerne tage imod denne hjælp?

Kursk – og så lærte Putin at få styr på pressen …
Kursk bringer ikke rigtigt noget nyt til historien om katastrofen. Man kunne godt ønske sig at de var gået lidt hårdere til Putin og hans generalers beslutninger. Putin havde kun siddet i embedet i kort tid da Kursk sank, men det har jo helt klart været med til at forme hans måde at håndtere pressen og forholdet til udlandet på. Man kan vel egentlig sige at han fik chancen for at introducere en ny russisk stil, serveret på et gyldent fad, på en meget kedelig baggrund naturligvis. Den valgte han så ikke at gribe, hvilket har præget rusland i det indeværende årtusinde!

Cast & Crew
Léa Seydoux (SPECTRE og Adéles Liv Kapitel 1 & 2) som vi er vandt til at se med babyface og trutmund, stepper gevaldigt op i Kursk og fungerer fint som sømandsenken Tanya som kræver at få svar af myndighederne. August Diehl (Anton) som var genial i Inglorious Basterds, fungerer fint i rollen som en af de rå (men også bløde) besætningmedlemmer på Kursk. Colin Firth har en aura omkring sig, så man føler at han aldrig fejler. Han gør ikke det store væsen af sig i Kursk, han spiller bare skuespil som om han aldrig har foretaget sig andet. Det øvrige cast, herunder de mange danskere, gør sgu ikke det store væsen af sig. Dog skal Lars Brygmann nævnes, thi sjældent har jeg oplevet en mindre overbevisende redningsubådskaptajn ;)

Hvad der spolerer en hel del for mig, er at vi skal opleve en mængde skuespillere, og lad os bare være ærlige og sige, at her tænker jeg primært på de mange danske karakterer, tale dårligt engelsk med et strøg af dårlig russisk accent, som tilsyneladende skal give os illusionen af at vi rent faktisk befinder os i rusland. Hold op, det er edderbukkeme forfærdeligt at lægge øren til. Tal russisk eller tal engelsk, ikke det der pladdersprog … og øv jer så lige lidt på de danske gloser først, please!

Det skal indrømmes at jeg ikke har set ret mange af Thomas Vinterbergs film. Festen og Jagten var glimrende og tildels nyskabende film. Kursk er ingen af delene. Op på hesten igen, Thomas.

Billede & Lyd
Anthony Dod Mantle har sådan set, som han jo plejer at gøre, lavet et ganske fint kameraarbejde. Desværre overskygges dette af de pinligt ringe special effects :( Det er så man sidder og krummer tæer i skoene. Og så er der formatskiftene. Filmen starter i noget der nærmest minder og gammeldags 4:3 fjernsynsformat. Da Kursk stævner ud, ændres formatet til (cirka) 16:9, hvilket jo er væsentligt mere behageligt for øjnene. Senere, hen imod slutningen, skiftes der tilbage til 4:3. Om Vinterberg har har haft en dybere kunstnerisk mening med disse skift, kunne jeg jo godt mistænke. Uanset hvad, er det p*isseirriterende! Musikken, som er af den melankolsk russiskinspirerede balalajkaslags, fungerer faktisk fint.

Konklusion – Kursk
Selv om emnet stadig er interessant, kan Kursk desværre ikke få mere end tre stjerner, da den er så godt som blottet for nerve og intensitet. Den hæver sig kun lige over at blive til en ren dødssejler …

blog.nilsbuch.dk

Jan

Starter rigtigt god op med noget der minder lidt om Deer Hunter starten, på den rigtigt fede måde.
Og den stemning følger en hele filmen igennem.
Flot filmet, stemningen virker korrekt sat (er ikke Russer eller fra Nordatlanten) super skuespiller præstationer, lyd, musik og effekter.
Helt klart noget af det bedste håndværk jeg har set i lang tid.

Man går mæt derfra som efter en god middag i godt selskab, fyldt med alle de rette ingredienser som gør godt.

Varmeste anbefalinger!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.