Cookie- og Privatlivspolitik

Jojo Rabbit

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en gennemgående stemning af spænding med en undertone af grotesk humor. Skønt filmen overvejende er præget af dialog, er der en række scener med voldsomt indhold. En person får en kniv i låret mens en anden såres hårdt af en håndgranat. I krigsscener ses skud, bombardementer og eksplosioner hvor en by opleves udbombet med lig i gaderne. Flere gange ses en række mennesker hængt på et torv, og i ét tilfælde er der tale om en person, som vi har lært at kende. Da det voldsomme imidlertid er omgivet af sort humor og ikke er detaljeret beskrevet, vurderes det, at filmen kun kan virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
16.01.2020
| |
1 time 48 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Jojo Rabbit
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning
|
Jojo Rabbit

Komediedramaet 'Jojo Rabbit' er en Anden Verdenskrigs-satire om en ung nazistisk dreng, som kommer igennem krigens barske tider ved at have Hitler som sin usynlige fantasiven.

Den fjollede udgave af Hitler hjælper Jojo med at håndtere alle de ubehageligheder, som Hitlerjugend kræver af drengen. Men da Jojo opdager, at hans mor gemmer en ung jødisk pige i deres hjem, ændrer alt sig.

'Jojo Rabbit' er instrueret af Thor: Ragnarok-instruktøren Taika Waititi der både står bag manuskript, instruktion og selv spiller rollen som Adolf Hitler. Han vandt tilmed en Oscar for sit manus.

Skuespillerholdet tæller desuden Scarlett Johansson som Jojos viljestærke mor, mens Oscar-vinderen Sam Rockwell igen spiller en bemærkelsesværdig karakter som Hitlerjugend-træner.

Filmen modtog den prestigefyldte publikumspris på Toronto Film Festival 2019. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (258 votes)
4.9
4.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... går man ind i biografens mørke med et åbent hjerte, så går man også hulkende og paf hjem." (Søren Staal Balslev)

 • BT

  "... en film, der har hjertet på rette sted og både er meget rørende og medrivende - og til tider virkelig sjov i al sin nærmest Monty Python'ske absurditet." (Thomas Brunstrøm)

 • Dagbladenes Bureau

  "Hvem sagde, at en komedie ikke både kan være skræmmende, tænksom og dybt fornøjelig på én og samme tid?" (Casper Hindse)

 • Filmland P1

  "... Taika Waititi giver komikken bid med sit Hitler-portræt og giver alvoren farve med sin finurlige humor. 'Jojo Rabbit' er en af de sjældne film, der ikke vil kendes til grænser – hverken for god og korrekt opførsel eller for filmiske genrer." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Jojo Rabbit' er en både fin og charmerende film. Scenografien ligner noget fra en Wes Anderson-film (ikke mindst synes 'Moonrise Kingdom' (2012) at være en tydelig inspiration), og i glimt rammer humoren det grotesk absurde i den nazistiske ideologi på kornet ..." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... filmen tilbyder hverken nogen nye indsigter i den menneskelige psyke eller korrektiver til måden, vi taler om historien på." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Weekendavisen

  "Waititi har en særlig tilgang til stoffet. Han tager ikke historiske hensyn, der er ingen nedarvet fordom. Der er bare Jojo og Elsa. I de bedste scener bliver filmen til magisk realisme. Og er da en lykkelig dannelsesskildring." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Jojo Rabbit Er vel en af de helt store overraskelser men også det er de sjove film i år 2019.

Jeg havde både et smil et grin men også en tårer hvor jeg synes at alt i denne film virkede.

Steffen

WHAT WE DO IN THE SHADOWS, HUNT FOR THE WILDERPEOPLE, THOR: RAGNAROK og nu JOJO RABBIT. Selvom der rent tematisk nærmest er kvantespring mellem den New Zealandske filminstruktør TAIKA WAITITIS film, så har de faktisk flere fællestræk, end man umiddelbart skulle tro. Det er også sandt for instruktørens seneste skud på stammen.

I JOJO RABBIT følger vi den unge nazistiske dreng Jojo, der gør alt, hvad han har lært, for at være en god nazist. Selvom det Tyskland, som Jojo er vokset op med, er mærket af krig og ufred, er han ikke i tvivl om, at alt nok skal ende lykkeligt for Det Tredje Rige. Det forandrer sig dog pludseligt, da Jojo pludselig møde en farlig jøde på sin vej.

Filmen er fantastisk underholdende, og der bliver gjort tykt grin med det nazistiske styre i løbet dens 108 minutter lange spillelængde. Til trods for filmens mange komiske øjeblikke, er der dog stadig plads til alvor og eftertænksomhed, når et par af filmens overraskelser undervejs udfolder sig på skærmen. Var du i forvejen fan af Waititi og hans film, kan JOJO RABBIT i særdeleshed anbefales.

Christian

Absolut bedste film, jeg har set i år. Waititi er unik og kan sit kram. Den er på en og samme tid sjov og sød og spændende og underlig og trist og dybsindig og alvorlig.

Felix

Taika Waititi. Du kan virkelig ikke skuffe mig. Først lavede du en af de bedste MCU-film, nu er du tilbage med nazi-satire. Og den er virkelig god. Manuskriptet er helt i top, og skuespillet er fænomenalt, især det nye unge talent Roman Griffin Davis. Hepper på den til Oscaruddelingen.

Alexis

'Nuff said.

Wayne

Ja, Taika Waititi har lavet en komedie - men den er i virkeligheden mest en film, som er forsøger at se gennem øjenen på en 10 årig tysk dreng, i slutningen af 2. Verdenskrig. Hverken mere eller mindre.

Om en 10 årig stadig kan have en fantasiven er vel muligt? Og at han optræder i skikkelse af den 10 åriges store helt, Adolf Hitler er vel lige så sandsynligt.

Derfor virker den del af historien egentlig ganske troværdig. Selvfølgelig benytter Waititi sig af muligheden for at trække på nogle velkendte komedier - mens han karrikerer Hitler. Hvis præmissen er at det er Johannes (Jojo) Betzler's udgave af Der Führer - så lykkes det vel efter hensigten.

Waititi tilfører normalt sine film et gran af galskab, og en helt egen humor - hvilket man også oplevede i Hunt for the Wilderpeople, som også handler om en drengs oplevelser i en vanvittig voksen-verden.

Jojo's verden besværliggøres af at han på ingen måde lever op til forventningerne om at være farlig nazi-kriger - samt af det faktum at hans mor ikke sympatiserer med Hitlers nazityskland.

Desværre modarbejder den rene komedieform også den fine poisi, som blandt andet det tydelige forbillede Chaplin formåede at bringe med ind i sine film.

Vi får en masse absurde komiske situationer, hvor det nærmest ikke føles som om der er noget på spil - selv om det modsatte i den grad er tilfældet. Derfor endte jeg faktisk ikke at føle noget, på tidspunkter som ellers gav rigelig mulighed for det.

Som følge af det, ender filmen med at skuffe en smule - for ideen var bedre end udførelsen.

Men det er bestemt ikke en dårlig film, jeg er stor fan af Waititi's skæve vinkler - som også gav Thor en film i MCU regi, som endelig var værd at se.

Trailere og foromtale havde bare lovet endnu mere - og måske noget som kunne have tenderet et mesterværk. Det er det ikke, det sløser Waititi lidt væk i frygten for at træde ud af komikken.

Filmen garneres af fine præstationer af Scarlett Johansson - og især Sam Rockwell som endnu en gang beviser at han har et helt særligt komisk talent. Om Roman Griffin Davis har et talent, ud over at være en charmerende 10 årig må fremtiden vise.

Filmen er nomineret som bedste film, ved Oscar uddelingerne - men den er ikke blandt favoritterne. Dog fortjener den klart at blive set for sine billeder og herlige indfald.

8/10 - 5/6

Tobias

Jeg har i de sidste par år, været stor fan af Taika Waititi’s arbejde. Fra hans skuespil/skriver/instruktør rolle i den fantastiske gyserkomedie What We Do In The Shadows, til han instruktør arbejde i den suverænt sjoveste Marvel fil til dato; Thor: Ragnarok, og videre til hans selvskrevne og instruerede spin-off serie, af What We Do In The Shadows (som er min yndlings sit com fra 2019). Da jeg så læste, at han skulle lave en komediefilm om 2. verdenskrig, så var den med det samme et must see! At lave sjov med vampyrer og superhelte er en ting, men det er ikke altid en god idé, at gøre det med så tunge emner som krig, og slet ikke om børn i krig. Så jeg var mildest talt spændt på at se, om det ville gå godt for Waititi og co.

Jeg har altid følt mig draget af comedy. Gerne de mere utraditionelle grene af comedyen, hvis muligt. Det er altid spændende når folk tør tage en chance, og lave sjovt med noget ”farligt”. Desværre i disse krænkelsestider, går der længere og længere i mellem, at vi hører en god voldtægtsjoke, en god homojoke eller det altid så dejlige Hitler-kort. Heldigvis for os alle sammen, så har Taika Waititi turde smide det helt store Hitler-kort med hans, mesterværk Jojo Rabbit! Jeg tror ikke denne anmeldelse bliver særlig lang, for jeg kæmper virkelig for at finde ting, som er bare minimale negativer. Skuespillet er i top. Dette er hovedrolleindehaver Roman Griffin Davis’ første rolle nogensinde, og han er allerede blevet nomineret til en Golden Globe. At sige hans fremtid er lys, vil mildest talt være en underdrivelse, hvilket fund han er! Scarlett Johansson, leverer en på samme tid smertefuld, men også let på tå performance, på en måde som jeg aldrig har set det gjort før, og fortjener helt klart begge sine Oscar nomineringer. Sam Rockwell er som altid fantastisk, det samme kan siges om det unge stjerneskud Thomasin McKenzie. Ja selv Rebel Wilson gør det godt!? Hatten af for Waititi! Scenografien og kostumerne er spot on, og manuskriptet er snorre lige! Selvom det er en comedy, bliver man på intet tidspunkt taget ud, af den tid som filmen foregår i, og jokesne har et bredt spænd fra high til low-brow comedy, så alle kan være med. Hatten af for Waititi! Men lige når man tror, at man er sikker i comedyland, så kan filmen med et skifte. Der er flere scener, som er decideret tårefremkaldende, og som vil efterlader hver en seer måbende i chok og sorg. At man kan gøre sit publikum bange og kede af det, med krigsscener hvor børn bliver skudt, og derfor inden for få sekunder efter, at have set døde børn, give sit publikum grineflip, er comedy og tragedie i en pardans, som jeg aldrig nogensinde har set det før, og nok er uden for min fatevne, rent håndværksmæssigt. Hatten af for Waititi!

Som sagt, så kan jeg næsten ikke grave noget negativt frem, at sige om Jojo Rabbit. Den første halvdel af filmen, kan med rette beskyldes for at være alt for langsom til tider, men det niveau og tempo, som bliver sat i anden halvdel, gør uden tvivl op for det. Er Jojo Rabbit en af de sjoveste film jeg har set? Nej, det er den ikke, men det skal den heller ikke være, for det er i bund og grund en historie om børn i/under krigen. Udfra det, er Jojo Rabbit så en af de mest imponerende comedy film jeg nogensinde har set? Ja, det vil jeg sige. Historien er sig selv er dybt tragisk, men den bedste måde, at komme igennem og videre fra tragedie er vel med latter. Man kan, og skal gøre grin med alt, for hvis man ikke kan se det sjove i ting, så kommer vi som mennesker aldrig videre. Dette har Taika Waititi forstået, og dette må siges, at være en af grundende til, at han er på vej mod stjernerne med ikke blot egne film, men også med projekter hos Marvel og Star Wars. Jeg glæder mig som et lille barn til, at følge ham for han har uden tvivl potentiale til, at blive en af de helt store.

Katrine

Denne skæve, sjove og skøre film, skildre med en kærlig tone en meget svær tid i historien. Jeg er vild med den.

Thomas

Den ser jo alt for grineren ud.

S. Rico

Lige fra første scene giver Taika Waititi den fuld gas som fjollet "Adolf, min hemmelige ven". Det er en fremragende og original idé, men humoren i scenerne mellem Jojo og Hitler nåede desværre aldrig at ramme mig.

Til gengæld elskede jeg stort set alt andet ved filmen. Sam Rockwell er genial og virklig morsom som børnenes nazi-træner. Scarlett Johansson spiller perfekt som Jojos mor og gør det både underfundigt sjovt og rørende. Og så er der selvfølgelig samspillet mellem Jojo og den unge pige Elsa (Thomasin McKenzie fra Leave No Trace). Deres venskab er filmens nerve og bringer glade minder fra både Moonrise Kingdom og The Book Thief.

I takt med at Jojo indser, at krigen ikke bare er en leg, skifter filmen også karakter og går fra komedie til alvorligt krigsdrama. Det ser man ikke så tit og er et modigt valg, der rent faktisk fungerer. Jojo Rabbit viser krigens vanvittige absurditet set gennem en 10-årig dreng - samtidig med, at han selv gennemgår en helt afgørende udvikling i sit liv.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.