Cookie- og Privatlivspolitik

Jaws (1975)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Jaws
|
Versioner: se alle
Originalversion, 2D IMAX, Særvisning
|

Som en af filmhistoriens helt store klassikere behøver ’Dødens gab’ (’Jaws’) næppe en detaljeret introduktion. En ung kvinde forsvinder på en natlig svømmetur. Myndighederne forsøger at bortforklare ulykken af politiske grunde, men hajen kan ikke fejes ind under det bureaukratiske gulvtæppe. Og så starter terroren.

Filmen er bygget op omkring en konstant frygt for et væsen, som ikke vises før det endelige klimaks – og da er tilskuerens nerver blevet slidt tynde igennem to frygtindgydende timer. Steven Spielbergs hitchcock’ske haj-thriller modtog tre Oscars – blandt andet for Verna Fields nervepirrende klipning og John Williams' faretruende musik – og gjorde Spielberg til kongen af Hollywood i en alder af 28, da den indspillede over de magiske 100 mio. dollars og indvarslede Hollywoods nye blockbuster-æra.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (120 votes)
5.1
0

Instruktør

Relaterede nyheder

7 år siden
Roy Scheider på alternativ hajfiskeri
11 år siden

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus

Når man tænker på at det er en film fra 70erne er den faktisk god, men i forhold til i dag er der en ikke ret god film med dårligt lavede effekter, og en haj som man tydelig kan se er mekanisk

Lukas

Du skriver simpelthen at filmen ser teknisk dårlig ud. Kan det ikke være ligemeget om hvordan den ser ud idag? Jeg syntes vi skal vurdere tingene på tiden det var lavet på, istedet for at sidde og være sur over den film vi havde glædet os til at se, ser direkte “dårlig” ud idag. Jeg kan godt se hvad du mener, men hvis man har den indstillling om gamle klassiske film, så må film godt nok være kedeligt at se. Håber du svarer, også kan vi måske have en lille diskussion :)

Lukas

Spielbergs bedste

Joe

Så den første gang da jeg var 5 år... Turde ikke bade i havet den sommer!
Fantastisk klassiker!

Ganzack

Jaws indeholder alle de elementer som udgør en fantastisk film. Den er utrolig spændende og velfortalt, har gode karakterer, musikken er legendarisk, den visuelle side er eminent... og måske lever selve den mekaniske haj ikke op til nogens realisme standarder. For det første mener jeg at hajen fungerer som en metafor for menneskets forhold til sin egen dødelighed, og her derfor ikke brug for at være 100% realistisk. Menneskets forhold til naturen, og dennes indgriben i vores verden er et klassisk tema, og udforsket glimrende her. For det andet er filmen fra 1975!!! Hajen ser så realistisk ud som muligt for den tid!!!
Det som hæver filmen op på mesterværksstatus er dens mestring af utallige elementer, som udgør et komplet værk. Filmen er uhyggelig når den skal. Den er morsom når den skal. Den er rørende når den skal. Den er spændende og eventyrlig når den skal. Dette er Spielbergs håndværk til perfektion, og han har aldrig overgået sig selv siden. Karaktererne repræsentere stærke arketyper, men de har samtidig en dybde og en tyngde som gør dem uimodståeligt elskelige.

Jaws er indbegrebet af "pure cinema", og én af grundstenene bag de store Hollywood produktioner som laves i dag. Men Jaws er langt mere en blot en blockbuster, men noget nær det mest helstøbte værk en film af denne type bør være. Jaws er i mine øjne en perfekt film!!

ALEX

Denne film er helt igennem elskelig. Første gang jeg så den, fik jeg bare lyst til at se den igen, lige så snart den sluttede. Godt manus, fede præstationer,og et fantastisk arbejde! Det kan godt være mange siger "den er jo gammel, og dårlig idag", men denne film ER en klassiker, og slipper aldrig ud af ens filmhjerte!

Nikolaj

Første gang jeg så den synes jeg den virkelig var god, men følte mig ikke helt overbevist i nogle situationer. Men når man for set den igen så kan man mere nyde filmen, og så synes jeg enlig det var en bedre oplevelse.

Nikolaj

Jaws er en simpel gyser der tager fat i et tema, som hverken er urealistisk eller overtroisk. Måske er hajen en anelse urealistisk i dens størrelse, men selve ideen om en haj der stille sniger sig rundt under overfladen, mens sommeren er på sit højeste i et lille øsamfund er GENIAL!

Istedet for at fylde filmen med groteske scener hvor mennesker bliver revet fra hinanden, har Spielberg fokuseret mere på den psykiske terror i form af, at man næsten aldrig ser hvad det er der trækker de intetanende badegæster ned under vandet. Det virker sindssygt godt, men for det moderne blodhungrende publikum vil der nok være et ønske efter flere afrevne lemmer og lidt mere haj.

Musikken i filmen er jo historisk i sig selv! Den klassiske "da da da da da DA DA DA DA DAAAAADAM!"-musikeffekt afslører hvor tæt hajen er på menneskerne, selvom den slet ikke kan ses! Det er jo lige til at få det til at løbe koldt ned af ryggen, når det stykke afspilles!

Jaws er noget af det største der er lavet indenfor gysergenren, og hvis man ikke har taget alt for meget skade af film som "Deep Blue Sea", så fungerer denne hajfilm stadig rigtig rigtig godt!

AufVideoSehen

Dødens gab er en ordentlig mundfuld. Optagelserne var et helvede, men alligevel blev det en af Spielbergs allerbedste film. Konstant truende stemning godt hjulpet på vej af en iørefaldende lydside og musikken af John Williams. Efterfølgerene og kopierne er dog ikke værd at skrive hjem om, da de både mangler nerve og den filmmagi som denne original besidder på trods af at det bare er en ekstremt vellykket genrefilm. En blockbuster der stadig er værd at sætte tænderne i hvis man er lidt gammelmands sulten for sjov.

maiuser/545195

I digital kopi AD!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.