Cookie- og Privatlivspolitik

Irrational Man

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en rolig, venlig og let grundstemning, og langt det meste af handlingen udspilles gennem dialog. I én scene skræmmer en af hovedpersonerne en gruppe unge, da han lader en pistol og spiller russisk roulette. I en anden scene falder en mand ned i en elevatorskakt, efter han har forsøgt at skubbe en ung kvinde derned. Idet de nævnte dramatiske scener er korte, og idet fortællingen grundlæggende er rolig og varm, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
13.08.2015
| |
1 time 36 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Irrational Man
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
|

Titlen 'Irrational Man' dækker over karakteren, Abe, der netop er startet som filosofiprofessor på universitetet i delstaten Rhode Island.

Professorens omdømme er i bedste fald diskutabelt. Hvor nogle finder hans kontroversielle stil upassende i det akademiske miljø, falder andre for hans kombination af charme og en god portion weltschmerz.

Men Abes psykologiske tilstand er ikke optimal, og da han overhører en uretfærdighed, beslutter han sig for at tage affære og på den måde finde en mening med livet. Gerningen kan måske også imponere hans smukke og intelligente elev, Jill.

Woody Allen har skrevet og instrueret film nært beslægtet med 'Crimes and Misdemeanors' og Match Point. Den mere komiske udgave af sidstnævnte er måske mest rammende for fortællingen om en karakter i eksistentialistisk krise, der dog stadig finder tid til at imponere det modsatte køn.

Joaquin Phoenix spiller den filosofiske professor, imens Emma Stone for anden gang i træk er den kvindelige hovedrolle i en Woody Allen-film efter sidste års Magic in the Moonlight. Med 'Irrational Man' instruerer Woody Allen sin 45. spillefilm.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (59 votes)
4.2
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Under alle omstændigheder har Woody Allen igen lavet en film, der er skræddersyet til, at to eller flere dannede voksne kan få en god aften i biografen med stribevis af spændende samtaler bagefter." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "[...] en rigtig Woody Allen-film med frækhed, lune og små guldkorn [...]" (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "Allen har nemlig droppet den humor, der ellers er hans varemærke [...] Som altid i Allens film er skuespillet til gengæld suverænt." (Peter Albrechtsen)

 • Filmland P1

  "Joaquin Phoenix fungerer glimrende som den forsumpede professor, der finder ny gnist. Og Emma Stone er som altid en fornøjelse som hans unge muse. Der har bestemt været mere i glassene hos Woody Allen." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Irrational Man' hører ikke til hovedværkerne, men den er dybt tilfredsstillende og er værd at se indtil flere gange. Der venter nye opdagelser hver gang." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Allens film [...] er aldrig uinteressante, så de 'måles' selvfølgelig med andre hjerter end andre af ugens premierer. Men han fik bedre liv og historier ud af de samme i de tidligere film [...]" (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "'Irrational Man' er en fest for stamgæster. Det er en stofrig film med overskud og sjælden elegance." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Katja

Jeg synes den er for langtrukken og så må jeg også bare indrømme, at Woody ikke rigtig fangede mig denne gang.

Nadia

Elsker Woody Allen, og dette er ingen undtagelse! Phoenix er fænomenal!!

Poul Verneruser/723851

...men som kom endelig Irrational Man - dejlig Allensk underholding en søndag eftermiddag =8o))

Erik F

Woody Allen laver rundt regnet en ny film hvert år. Imponerende når man tager hans alder i betragtning, for ifølge Wikipedia fylder han 80 her til december.

I hans seneste film "Irrational Man" spiller en perfekt castet Joaquin Phoenix en livstræt og desillusioneret filosofilærer, der har fået ansættelse som gæstelærer ved et mindre provinsuniversitet. Hans livstræthed og det accellerende alkoholforbrug gør ham ikke mindre attraktiv i de studerendes øjne, tværtimod. Især den smukke Jill, spillet af Emma Stone, finder ham betydelig mere spændende og romantisk end hendes jævnaldrende kæreste. Alligevel har han svært ved at se meningen med det hele. De filosofiske teorier som han underviser i, er ikke andet end ordgeil, og hans libido er helt i bund. Det er først, da han begynder at planlægge et mord på en partisk og ufølsom dommer, som han tilfældigt får kendskab til, at hans handlekraft og livslyst vender tilbage.

Temaet om forbrydelse og straf har Woody Allen brugt tidligere, bl.a. i "Match Point", og selv om man er godt underholdt hele vejen igennem, hører "Irrational Man" ikke til blandt hans bedste. Skønt filmen er underholdende og timingen er perfekt, virker det hele lidt for rutinepræget, og desuden savner jeg den velkendte Allenske ironi.

Undervejs undrede jeg mig over, at selv om filmen tilsyneladende foregår i nutiden, så virker universitetsmiljøet som noget fra engang i 1950'erne eller 60'erne. Man ser ikke skyggen af hverken bærbare eller Ipads, og de studerende slår op i tykke bøger på biblioteket og tager noter i hånden. Men ok, det er småting, og så længe WA orker at blive ved med at lave film der kan underholde og sætte tanker i gang, skal han ikke høre et ondt ord fra min side

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.