Cookie- og Privatlivspolitik

Invictus

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Se mere på medierådet.dk
25.02.2010
| |
2 timer 10 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Invictus
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

'Invictus' er et biografisk drama med Morgan Freeman som Nelson Mandela, der med én skelsættende begivenhed fik samlet en splittet nation.

Mandela overtog i 1994 præsidentposten i Sydafrika, og han stod dermed overfor den enorme opgave at samle den apartheid-splittede nation.

Selvom apartheid-styret officielt var ovre, var det en nation dybt præget af den mangeårige raceopdeling. Da Sydafrika i 1995 skal være vært for VM i rugby, øjner Mandela dog muligheden for, igennem sportens universelle sprog, at samle den splittede nation, og dermed opfylde sin drøm.

Mandela henvender sig derfor til Francois Pienaar (Matt Damon) - anføreren af Sydafrikas landshold, Springboks - i håb om at få hans støtte til at føre Sydafrika sammen til én nation og Springboks til sejr.

Springboks er desværre et uerfarent hold, da de i mange år på grund af apartheid-styret har været udelukket fra at deltage i internationale turneringer, og ingen regner derfor med, at holdet vil komme særlig langt i turneringen.

'Invictus' er instrueret af Clint Eastwood ('Unforgiven', 'A Perfect World', 'Million Dollar Baby').

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (458 votes)
4.6
4.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Netop forudsigeligheden er en afgørende svaghed i 'Invictus', der ikke er så stærk som Clint Eastwoods foregående håndfuld film, og som nemt kan beskyldes for at være både banal og sentimental. Men når anmelderen sad med bevægede tårer i øjnene under en betragtelig del af filmen, er der grænser for, hvor meget han anstændigvis kan kritisere den." (Ebbe Iversen) ()

 • BT

  "Håndværket er selvfølgelig i top. Clint krydrer filmen med nogle smarte sidehistorier. Og kemien imellem Freeman og Damon er i top. Men alligevel savner man lidt af det magiske og personlige Clint-touch." (Henning Høeg) ()

 • Jyllands-Posten

  "... ikke blot hans filmiske rytmesans og funktionelle, kontante fortællestil gør 'Invictus' til en fryd, for den er mere end det, nemlig endnu et eksempel på den saglige, stilfærdige humanisme, der har præget hans seneste værker. ... Jeg undlader at ty til de glamourøse og højstemte adjektiver. Man kan læse i stjernerne, hvad den film er værd." (Johs. H. Christensen) ()

 • Politiken

  "Freemans velkontrollerede spil ligger så tæt på den smilende, spinkle, karismatiske Mandela selv; og Eastwood er så stensikker i sine virkemidler, store som små, at den mere end to timer lange film på én gang gør os til begejstrede rugbytilskuere og "historiens øjenvidner"." (Søren Vinterberg) ()

 • Weekendavisen

  "Filmen står ved sine klassiske kvaliteter og er konservativ på en postiv måde." (Bo Green Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Det er bestemt en interessant historie, og den er rigtigt fint lavet, med enkelte humoristiske momenter, og man har fået lavet et rigtigt fint indblik ind i vigtig periode i Sydafrikas historie. Der kan man tydeligt se, at det ikke er hvilken som helst, som instruere den. Clint Eastwood: En rigtig dygtig historie-fortæller. Og med en hærlig Morgan Fremman som Nelson Mandela.

Som sagt alt er i orden, Matt Damon gør det skam også glimerende. Dog er det mere fokuset på Sydafrika, som virkelig interessere mig. Og filmen bliver desværre temmelig langtrukkende indimellem. Da filmen er lang, og fokusere rigtigt meget på snak, og knap så meget på dagligdagen i Sydafrikas verden.

Frank

Dårlig film

Wayne

men man forventer alligevel mere af en Eastwood film - lidt kedeligt.

Jeff

The re-birth of a nation through rugby? Not quite.

S. Rico

Den første halvdel af filmen er interessant og som sådan udmærket. Men da det til sidst kun handler om rugby, bliver det gabende kedeligt at se på. Jeg holdt mig dog vågen det meste af tiden...

Panchen

Det var skægt at se matt damon forsøge at tale med accent, men det lykkedes ikke altid, det er nu ikke det der gør den middel - historien ramte mig ikke. De spiller en maaaasse høj musik i filmen for man virkelig skal rammes på følelserne, men det virker ikke rigtig på mig - ville hellere have noget handling.

Louise

Rørende og fascinerende film!
Jeg kendte ikke så meget til perioden inden jeg så filmen, men man lærer virkeligt noget både om folk og samfund uden at man føler, at man bliver undervist. Man bliver underholdt! Rigtigt godt endda!

Tag ind og se den, hvis du vil se en film, der giver lidt at tænke over og drager paralleller til verden også i dag.

Vegas

Selvom man ved hvad filmen ender med så sidder man tryllebundet i stolen fra først til sidst.. ikke mindst pga. den klogskab Mandela fremviser.. sikke et menneskekendskab! og Mandela spilles fremragende og menneskeligt af Morgan Freeman - man kan slet ikke undgå at fatte sympati for ham.. og det sammen gælder Matt Damon, der gir den på alle tangenter som rugbylegenden Francois Pienaar. Man forlader biografen glad og med en tro på at verden en dag vil blive et bedre sted! Så træk roligt dankortet igennem og sæt dig til rette i den røde og bløde biografsæder... Go fornøjelse.

Alex the movieaddict

En lille del historie om en stor mand(ela). Det virker godt, at de har valgt at fokusere på en lille varmende del af en så barsk tid! Matt Damons accent er fejlfri og for os, der elsker ham i andre fantastiske film (for mange til at nævne!) er det max fedt at værdsætte, det arbejde han i 6 måneder måtte igennem for at udfylde et kendt sydafrikansk rugby-ikon fysisk såvel som accenten. Selvom jeg har svært ved at abstrahere fra, at det i løbet af det sidste år er kommet frem verden over, at Morgan Freeman i en længere årrække har haft en affære med sit stedbarnebarn, og derfor har lidt svært ved at se ham som Mandela, så er der tidspunkter i filmen, hvor det virkelig er lykkes filmfolkene at få den rigtige vinkel på hans ansigt, så han rent faktisk ligner. Desuden får man den Eastwood-film-følelse, man kommer for. Forholdene mellem mennesker, lange, intense scener båret af eminente skuespillere og ikke kæmpe eksplosioner og hurtige klip - og det er absolut ikke kedeligt. Alligevel er der også rugby for alle pengene til os action-freaks. Man kan høre knogler, der knirker under sammenstød. At rugby overhovedet er lovligt, er ret fascinerende. Og den New Zealandske haka (traditionel kiwi war dance før en rugby kamp) er intimiderende på alle måder. Virkelig god gennemarbejdet film: sublimt skuespil, god score, action, drama og så er det lykkes at lave en feel good movie ud af en hård tid for Sydafrika.

Rebecca Desiréeuser/734147

Jeg synes at det var en meget langtrukken og kedelig film!
Jeg var med min klasse inde og se den, og jeg blev meget skuffet. Jeg synes kun at den handlede om det der rugbyhold, og det blev bare alt for kedeligt for mig i længden...
Jeg er meget skuffet over filmen!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.