Cookie- og Privatlivspolitik

Independence Day (1996)

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 25 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Independence Day
|

Filmen 'Independence Day' er action og science-fiction med Will Smith i hovedrollen, hvor Jorden invaderes af rumvæsner.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (42 votes)
4.6
0

Instruktør

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Den har da underholdningsværdi du skal blot have noget cola og et par popcorn læne dig tilbage....

Men men men, de superkræfter som de aliens har og igen vinder det lille menneske ak ve der tabes jeg ud af filmen men så den da til ende....

Wayne

Roland Emmerich er mester i at destruere. Han har flere ødelæggelser på samvittigheden end IS, Al-Qaeda, Stalin, Hitler og hele den vestlige verden - tilsammen! Heldigvis gør han det kun på film - hvor han dygtigt spiller på vores frygt for den verdensomspændende katastrofe, som vil udslette os alle. Emmerich er egentlig tysker, men man finder ikke mange, som laver så ærkeamerikanske film, som ham.

Filmen er fyldt med klicheer - og den største er vel egentlig filmens titel, 'Independence Day', som selvfølgelig handler om amerikanernes nationaldag den 4. juli, der markerer USA’s selvstændighed, og løsrivelse fra Storbritannien i 1776. Én ting er at spille på følelser ved hjælp af titlen, en anden er at lade det store slag foregå på dagen - uden på noget tidspunkt at ryste på hånden, eller synes det er FOR meget.

Når det er skubbet til side, så må jeg indrømme, at jeg virkelig var positivt overrasket over gensynet med filmen. Dengang for 20 år siden blev den markedsført for sin destruktion af Det Hvide Hus (især) - det er ikke længere nogen sensation, for det har vi set flere gange siden. Men jeg bed mærke i, hvordan Emmerich skaber menneskelige relationer, og personligheder som han bruger til at drive handlingen videre - og han glemmer ikke at nurse dem og give dem en vigtig rolle, filmen igennem.

Vores antihelt/helt, spillet af Jeff Goldblum, vokser i forholdet til sin far (spillet af en fantastisk Judd Hirsch) og kone (hvor vi aldrig får at vide, om de bare er separerede eller skilt?). Vi møder ham første gang i færd med at vinde over sin far i skak - og det bliver et tema filmen igennem, at når noget synes umuligt, og man er skakmat, så findes der alligevel en vej.

Vores anden helt, spillet af Will Smith, har sine egne problemer at slås med, for hans åbenlyse kærlighed til stripperen Jasmine står i vejen for en karriere hos NASA. Her rammer Emmerich i den grad den amerikanske helt - den fåmælte, selvironiske og altid selvopofrende mand, som man altid ved, man kan stole på, når verden er ved at gå under.

Den tredje helt er præsidenten, fint spillet af Bill Pullman, som viser sig at være en helt almindelig familiefar, og en guttermand som altid stiller sig i forreste linje, parat til at gå ned med skibet som en ægte kaptajn. Altid parat med de rette ord til nationen og en drøm af en coach for ethvert amerikansk sportshold. Selvfølgelig trækker han i pilottøjet, da det endelige opgør skal stå.

Den fjerde helt er landsbytossen - drankeren/fjolset, som ingen regner med. Nedværdiget og udstødt af sine egne, og ude af stand til at tage sig af sin egen familie. Få er bedre til at spille den rolle end Randy Quaid, som især huskes fra sin rolle som den skøre fætter Eddie i Fars Fede Ferier. Da situationen går fra slem til umulig, udvikler han pludselig evner og ansvarlighed, som ingen havde forventet - og ender med at redde dagen.

Som nævnt bæres filmen af sine personer og forståelsen af, at intet er umuligt, selvom man er oppe imod den totale overmagt. Fjenden forbliver på en måde et symbol på noget, der bare ser os som mad/energi, som skal fortæres på vejen mod det næste mål. Og selvom fjenden i de fleste film er lige så vigtig som helten, så bliver det næsten mere skræmmende, at vi kun aner omridset og fornemmer potentialet.

Emmerich formår på forunderlig vis at skabe en film, som trækker tråde til de klassiske westerns og soldaterfilm - og samtidig mikser det med katastrofe, Alien og ikke mindst sender en kærlig hilsen til Star Wars.

På mange måder en film som er ekstravagant og alligevel hviler i hverdagsproblemer.

Min personlige dom over 'Independence Day' efter 20 år er, at den holder - i den grad.

Trods klicheer, og på trods af, at Emmerich har haft ambitioner om alt for meget, så lykkes det at lave en sammenhængende film, som glider naturligt afsted i et behersket tempo (så behersket det nu kan være, når verden er ved at gå under).

Mesterklasse? Nej, det er det vel ikke - men filmen viser en instruktør på toppen af sin ydeevne (som vel kun i The Patriot og Stargate har lavet noget i samme klasse). På sigt spår jeg, at den sagtens kan end med at blive en klassiker, hvis største fjende egentlig er dens egen titel.

Emmerich har et par gange forsøgt at genskabe den samme følelse for undergang, afmagt og overvindelse i The Day After Tomorrow og 2012, som begge har gode elementer, men aldrig når deres fulde potentiale.

Nikolaj

Selvom der har været mange alien-film efter Independence Day, så fungerer denne blockbuster stadig helt fint! Historien er klassisk. Jorden bliver invaderet af fjendtligsindede aliens og de amerikanske helte på redde verden! Det skal selvfølgelig kulminere på den amerikanske "independence day"!

Det er en amerikansk film og det ses tydeligt i det ultra amerikaniserede plot, men det formår ikke at ødelægge denne klassiker.

AufVideoSehen

Der bliver ikke sparet på virkemidlerne, når Will Smith som fanebærer for de stolte og ædle amerikanske frihedsidealer sparker røv på tallerken-rum-folket. Men det er altså en ret der er for pebret og klistret til at blive ædt råt. Der er for meget selvforherligende morale og for langt mellem spektakulere actionsekvenser til at det bliver et adrenelinsus for drengerøve.

Nu vil man genudgive den i 3d, men da man nok ikke filtrerer alt det rød, blå og hvide nationalistiske bræk fra, så hjælper det et fedt. 3d er sjældent specielt fantastisk. Og denne malkemaskine med spildt mælk på genbrugsflasker med falske sparemærker gør mig sur.

Hvor er William Splatter med et godt trafikuheld, når landet har så hårdt brug for ham?

Maria

Indtil videre har film der ikke oprindeligt var i 3D men bliver konverteret til 3D ikke imponeret mig. Men det er Independence Day, det er Will Smith når han er bedst, så jeg vil da helt klart gerne se den. Om ikke andet har jeg aldrig set Independence Day på det store lærred, jeg var kun 8 år da filmen udkom, så man må jo gribe chancen når den melder sig. ;)

Wayne

som kører på amerikanske værdier og følelser. Kampen mod overmagten, vindes med snilde og humor af Bla. Will Smith. En film man aldrig bliver træt af.

Kian

;;:

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.