Cookie- og Privatlivspolitik

Hobbitten: En uventet rejse

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
12.12.2012
| |
2 timer 50 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Hobbit: An Unexpected Journey
|

'Hobbitten: En uventet rejse' handler om Bilbo Baggins, der bor for sig selv i det fredelige Hobbiton. Men en dag opsøges han af troldmanden Gandalf, der sender ham og 13 dværge på en mission for at genvinde det tabte dværg-kongerige Erebor fra den frygtindgydende drage Smaug.

Bilbo har ikke meget at skulle have sagt, og snart må han finde sig i at være med på en farefuld rejse, der bringer rejseselskabet gennem mørke skove, over høje bjerge og igennem dunkle grotter. Ud over at måtte konfrontere ondskabsfulde trolde og ulvelignende Wargs ændrer mødet med det gådefulde væsen, Gollum, og ikke mindst dets magiske ring, Bilbos liv for altid.

'Hobbitten: En uventet rejse' er første del af Peter Jacksons filmatisering af J.R.R. Tolkiens forløber til Ringenes Herre-trilogien, som han også instruerede i årene 2001-03. Og filmen har været særdeles imødeset.

Martin Freeman, der er relativt ukendt, men som man bl.a. har kunnet se i den oprindelige version af TV-serien 'The Office', spiller titelkarakteren Bilbo. Ian McKellen vender tilbage som Gandalf ligesom Hugo Weaving og Cate Blanchett gentager deres roller som elverne Elrond og Galadriel.

Richard Armitage fra BBC-serien 'Robin Hood' spiller lederen af dværgenes kompagni, Thorin Oakenshield, og englænderen er én blandt de mange nye ansigter.

'Hobbitten: En uventet rejse' efterfølges af Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark og Hobbitten: Femhæreslaget.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (2530 votes)
4.9
3.8

Instruktør

Relaterede nyheder

Bilbo kan opleves i dobbelt så mange billeder pr. sekund
9 år siden
Frodo vender tilbage
11 år siden
Fans af Orlando Bloom vil glæde sig over hans genkomst til Midgård
11 år siden
Martin Freeman (i midten) er Bilbo Baggins
11 år siden

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... bevæger, fortryller og fornyer. [...] 'Hobbitten's helt store kunstneriske clou er dog gensynet med Gollum..." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "’Hobbitten’ er for lidt, for meget og helt aldeles overvældende på én gang. Det er ikke den film, vi kunne have håbet på, men det er på godt og ondt en enestående oplevelse." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "... henvender sig til de allerede overbeviste. Og oven i købet de mest dedikerede af slagsen. De fleste andre ville nok have været fint tilfredse med en enkelt film. Det her føles nærmest som at se en næsten tre timer lang prolog." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Der er simpelthen for meget pegepind, røgsignal og staveplade over det, og spændende endsige uhyggeligt bliver det derimod sjældent." (Jakob Levinsen)

 • Politiken

  "Det er ikke en storladen saga egnet til at blive trukket ud over halvandet år. På den anden side må man give Jackson den cadeau, at tiden flyver. Ikke så meget fordi historien er neglebidende spændende, som fordi billedfortællingen aldrig er i ro. [...] Et højfrevent sansebombardement... en teknologisk-visuel udfoldelse af historien, snarere end det er en fordybelse i den." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Man begynder med en vis skepsis. Prologen med Bilbo og Frodo er fin, men det tager en time at komme ud af Herredet, samle selskabet, høre dværgenes sange og få Bilbo til at tage med. Siden letter tempoet, og endelig bliver det en flyvende film, der ånder i sit eget tempo. [...] Det er blevet et fantastisk (kunst)eventyr." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Steffen

Det bliver ikke til RINGENESS HERRE - desværre. Selvom HOBBITTEN: EN UVENTET REJSE er klart den bedste af de tre nyeste film i J. R. R. TOLKIENs eventyrlige univers, så når den kun glimtvis samme niveau, som historien om Frodos lange rejse mod Dommedagsbjerget. Og det er ikke fordi, Hobbitten er et forholdsvist kort eventyr skrevet til børn. Filmen lugter derimod langt væk af venstrehåndsarbejde og tidspres.

Filmen har stadigvæk sine lyspunkter. Eksempelvis er MARTIN FREEMAN fortræffelig i rollen som Bilbo, og scenen nede i Gollums hule er fantastisk. Desværre er det ikke nok til, at man kan overse filmens mange svagheder: Det halvhjertede forsøg på at snige Sauron ind i historien, de ligegyldige actionsekvenser, overdreven brug af CGI, gentagne scener fra RINGENES HERRE, den overfladiske skurk eller filmens mange sange.

HOBBITTEN: EN UVENTET REJSE havde formentligt landet bedre i en verden uden RINGENES HERRE-triologien. Men de hænger unægteligt sammen, og det skaber desværre en stærk, stærk kontrast. Hvis du ikke har set den før, er den måske et kig værd. Har du allerede set den, så tag og se RINGENES HERRE i stedet.

Mikkel

Jeg kan se på de tidligere kommentarer herinde, at der er en del blandede reaktioner på denne Hobbitten film. Underligt nok forstår jeg holdningerne, der bliver tilkendegivet hos både dem, der har givet høje og lave karakterer.

Hvis man er til fantasy fortællinger, er det en udmærket film. Den trækkes særligt op af Martin Freeman og Ian McKellen, som leverer en solid skuespillerpræstation. Derudover er filmens scenografi absolut i særklasse. Jeg var så imponeret, at jeg efterfølgende var nødt til at undersøge, hvor filmen var optaget. Jeg fandt frem til på https://rejsefacts.dk, at størstedelen af filemn er optaget i New Zealand. Et land der helt sikkert kommer på min 'must-visit' liste nu.

Selvom jeg var fint underholdt af filmen, var der flere gange, hvor jeg var ved at knibe mine øjne sammen og falde i søvn, fordi der ganske enkelt manglede action. Selve fortællingen og historien er simpelthen for dårlig og langtrukken. Der ender jeg på en 3 med pil op.

Jen Headuser/1439276

Sikke et dødssygt eventyr at starte denne trilogi ud på. Det er overdrevet ironisk, hvordan én af de korteste Ringenes Herre kapitler kan føles mere langtrukkende end de længeste film i universet.
Den er som en godnat historie: filmen starter, men lur mig om min søvn ikke er mere interessant end filmens slutning.
Det tog mig op til flere gange at se den færdig, og den var ikke alle forsøgene værd.

Tahauser/533354

Historien er jo fin nok, men filmen er rodet og skuffende, grunden til at den ikke får 1 stjerne er fordi jeg er fan af ringenes herre, men vent med at se denne film til den kommer i fjernsynet, den er engang værd at leje

jonas

Fin begyndelse på en ny triologi. Historien holder dog ikke helt, i forhold til tre film, men på grund af solide præsentationer fra Ian McKellen og Martin Freeman, som iøvrigt er perfekt som Bilbo, bliver den stadig underholdene og absolut seværdig hvis man er til episke fantasy fortællinger.

CINEMANDRUP

Peter Jackson er en herre som ikke kræver nogen introduktion og såfremt han gør burde du som filmseer skamme dig:-) Han har leveret mesterværk efter mesterværk og markeret sig blandt toppen af poppen. Men der kan hurtigt komme et fejlskridt til man ryger lidt ned fra toppen og her træder Hobbitten - En Uventet rejse, ind i billedet.

Først skal siges, at jeg elsker Ringenes Herre bøgerne samt Hobbitten og alt hvad J.R.R.Tolkien har smidt af sig. Et Must i en bogsamling. Jackson gav os en samling i Ringenes Herre som vi også bare måtte eje, men Hobbitten gav en lidt blandet smag.

Filmen er uden tvivl er visuelt imponerende sammensat stykke film, der giver dig opkast fornemmelser af, at der kan findes så flotte steder i verden. Det er bragende flot lavet og effekterne er endnu engang i top klasse. Her er intet at sætte en finger på.

Skuespillerne gør det også meget godt, selvom jeg må indrømme at nogle af dem der var castet til at skulle være dværge ikke rigtigt fangede mig. Martin Freeman er en god Bilbo, men han er blot meget kedelig - heldigvis bliver han dog mere spændende som filmen udfolder sig og jo mere eventyr der bliver proppet ind i ham.

Historien er denne gang strakt alt for langt. Mange havde måske håbet på blot en enkelt film, hvilket godt kunne lade sig gøre, men der ville skulle proppes vanvittigt meget ind i den. At lave tre film er dermed sagt også på grænsen til at være langt ude.

Nu hvor vi har tre film at gøre med, så bliver der ellers kælet for masser af detaljer fra bogen, nu hvor der er tid til dem. Filmen er lang tid om at tage fart og det er først efter et par sange og tømning af spisekammeret at der sker lidt. Selvom Jackson forsøger at give os detaljer sker det modsatte i mange af scenerne - han gør dem for langtrukne og kedelige, hvilket er ærgerligt. Mange af dem kunne også have været udeladt.

Når det så er sagt vil jeg til stor ros fremhæve nok den vigtigste scene i filmen - gåder i mørket - med Gollum. En meget visuelt, mørk og beskrivende scene i bogen og dette fanger Jackson til topkarakter i filmen. Gådelegen er gennemført godt lavet og et fryd at bevidne på lærredet.

Filmen er selvfølgelig spækket med flotte kampscener, selvom jeg dog føler, at mange af kampscenerne var bedre udført i Ringenes Herre. Eventyret mangler en eller anden gnist som netop var tilstede i Ringenes Herre og det gør at filmen føles lang og jeg et eller andet sted ventede på en afslutning - sådan burde en film ikke være.

Filmen er uden tvivl gedigen underholdning og et fantastisk eventyr værdigt og imponerende flot lavet, men fortællingen trækkes i langdrag og bliver for alvor aldrig rigtigt spændende. Peter Jackson har slækket en smule på det, men der er mulighed for forbedring i de kommende.

Kat

Elsker denne typer film,er stor eventyrfan. Syntes det er en fantastisk film. Glæder mig så meget til den næste kommer. Man skal lader være at tænke på ringenes herre og se den som et nyt eventyr

dippegalantuser/922792

...men det værste ved filmen er at den gør Ringenes Herre dårligere. Der er utroligt mange "inconsistensies" i forhold til RH, herunder Gandalfs styrke, hvor farlige orkerne er og så videre.

Læg dertil at filmen er en lang serie af lottokuponer og så har man en film der nok er smuk, har udmærkede skuespilspræstationer, men som aldrig bliver rigtig nærværende eller interessant.

Jeg er sådan lidt "meh" i forhold til Hobitten. Og så lider den af samme fejl som Star Wars prequelsne, nemlig at den forsøger at "one-uppe" den originale trilogi med lidt federe sceneri, lidt federe kampe, lidt federe dit og dat, men fejler på alle disse områder.

Ikke en dårlig film, men slet ikke på niveau med RH.

FilmReview.dk

Den første time af fortællingen bruges på at samle dværge, tømme spisekammeret og komme ud af starthullerne. Når eventyret så endelig er i gang, og den hårdt tiltrængte modstand møder vores små venner, bliver faren værfet ad vejen alt for let, og sådan fortsætter det, indtil filmen slutter irriterende brat, da efterfølgeren får "æren" af at fortsætte denne udramatiske fortælling.

www.filmreview.dk - Korte og præcise filmanmeldelser

Trine

Mega fed film

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.