Cookie- og Privatlivspolitik

Gone with the Wind (1939)

Tilladt for alle

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
3 timer 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Gone with the Wind
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning, Særvisning
|
Billetter
Vivien Leigh og Clark Gable danner filmhistoriens vel nok mest berømte romantiske par, Scarlett O’Hara og Rhett Butler, i ‘Borte med blæsten’, en stort opsat fortælling fra USA’s sydstater i de turbulente år omkring den amerikanske borgerkrig. Hun er den selvstændige og viljestærke sydstatspige, der rammes af tragedie efter tragedie, da krigen bryder ud. Han er eventyreren, det sorte får i en anset familie, og den mand, som Scarlett først for sent indser, at hun i virkeligheden elsker højest. Det er en storslået film, en ekstravagant og teknisk overlegen produktion fra Hollywoods guldalder, og en film, der tager hele følelsesregistret i brug i fortællingen om en kærlighed så stærk, at alt går op i flammer. Til optagelserne af det brændende Atlanta anvendte man alle de syv Technicolor-kameraer, der eksisterede på det tidspunkt, og scenografen Cameron Menzies modtog en særlig Oscar for brugen af farve. Hans indsats var så afgørende for filmens look, at produceren David O. Selznick gav ham titlen ‘production designer’ – et begreb, der her blev anvendt for første gang. Helaftensfilm med pause.
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (31 votes)
5
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Simon

Helt uforglemmelige film, og den holder bare 90%, og god damnit, det er der næsten ingen film der gør fra den tid. Den kunne sagtens have været lavet i 60'erne, men er nu glad for at den er lavet i 1939.

Først og fremmest. Hattie McDaniel spiller Mammy bad-ass. Hvis Jules Winnfield fik sig en tidsmaskine og rejste tilbage til den tid og besøgte Tara, ville han uden tvivl sige: ”Hm-hm-hm. This is, a tasty lady!” Hendes bud på en tyk kvindelig Jules ville ikke ville have været langt fra hans fantastiske præstation. Hun fik heldigvis en Oscar som var fortjent, og er sikker på at hun har været et forbillede for mange sorte skuespillerinder. At spille både retfærdig, seriøs, hård, udholden, sjov, sympatisk, stille og sej på en gang, er i hvert fald ikke noget alle kan, men det kunne Hattie MacDaniel, i den grad.

Vivien Leigh giver også en stærk præstation, og synes hun gør filmen til et slags atypisk romantisk krigsdrama. Der er den del af filmen hvor Scarlett er sej og må kæmpe for føden, hvilket er filmens bedste del. Helt fantastisk!

Den er lang, o ja, den er lang, men følelse ikke lang, da der er så mange temaer i filmen. Der er tre ægteskaber, der er kærlighed, der er tragedie, der er overlevelse, jeg kunne nævne meget mere.

Smuk film som er DEN MEST INDTJENTE FILM NOGENSINDE, og det er den af flere årsager. Det er en fantastisk epic, og filmens sidste scene er ikke til at glemme, minder lidt om et H.C. Andersen eventyr som jeg selvfølgelig ikke kan huske hvad hedder (mere!). Virkelig god, kan anbefales til enhver.

Nikolaj

Som helt fortjent vandt 10 oscars.

S. Rico

Ikke til at se at den er helt tilbage fra 1939. Bortset fra dialogen som nogen gange forekommer en anelse "kunstigt gammeldags", så fremstår den stadig utrolig flot og seværdig.

Wayne

nogensinde, og så har den ikke en gang en lykkelig slutning.

Fantastisk film, som ingen har turdet genindspille siden, den holder stadig.

Antaeus

Jep, det er super god film i høj kvalitet og man er fremragende underholdt.

5 stjerner herfra ligeså.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.