Cookie- og Privatlivspolitik

Fortællingen om Prinsesse Kaguya

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en varm og venlig grundstemning, og fortællingen er rolig. I sidste halvdel bliver stemningen dog gradvist mere melankolsk og tung, og der er flere scener, hvor hovedpersonerne er ulykkelige, bange eller tyngede. I én scene, hvor et skib er ude i en voldsom storm, dukker en uhyggelig drage pludseligt frem gennem først skyene og bagefter fra havet. I en anden let dramatisk scene har hovedpersonen et drømmesyn, hvor hun løber med et fortvivlet ansigt, animationen skifter til flygtige streger, og stemningen bliver kortvarigt dyster og mørk. I en tredje scene må hovedpersonen tage afsked med sine grædende forældre. Da fortællingen gennemgående er varm, og da den foregår i et animeret univers, vurderes det, at filmen kun kan virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
30.04.2015
| |
2 timer 17 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kaguyahime no monogatari
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Tegnefilmen 'Fortællingen om Prinsesse Kaguya' fortæller historien om en gammel mand, der lever af at sælge bambus, men som en dag finder en lille prinsesse i en af bambusstængerne. Hun er ikke større end en finger, og hendes navn er Kaguya.

Den gamle mand og hans kone tager hende til sig og opdrager hende som deres datter. Hun vokser dog hurtigere end normale børn, og da hun er blevet en ung kvinde, får hun fem bejlere fra rige familier. Kaguya beder dem alle om at finde mindeværdige bryllupsgaver, men ingen af bejlerne finder den helt rigtige.

En anden bejler har dog fået øjnene op for hende - selveste kejseren af Japan.

Historien stammer fra et japansk folkeeventyr, som lægger stor vægt på, at man skal sætte pris på den simple skønhed, man finder i naturen, og stemningen i filmen er både glad, varm, melankolsk og bittersød.

Filmen er produceret af Studio Ghibli, der er kendt for filmene af Hayao Miyazaki. Studiets anden store instruktør, 80-årige Isao Takahata, står bag filmen om Kaguya, der er hans første i 14 år.

Takahata bryder med firmaets traditionelle animations-stil, og har i stedet valgt en minimalistisk håndtegnet stil, der netop underbygger historiens kærlighed til det enkle og til naturen. Og Takahata har haft en, ’hvis det ikke er nødvendigt, bliver det ikke tegnet’, tilgang til projektet. 

'Fortællingen om Prinsesse Kaguya' vises med original tale og danske tekster. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (27 votes)
4.9
4.5

Instruktør

Instruktører

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Isao Takahata fanger magien i fortællingen i de fjerlette håndkolorerede pastelakvareller, der synes inspirerede af gammeldags træsnit, men alligevel er tidløse. Lyset spiller en fremtrædende rolle, og billedernes skønhed og magi matcher bambusprinsessen selv [...]." (Louise Kidde Sauntved)

 • Filmland P1

  "Isao Takahata, der efterhånden er blevet 80 år, har bare forsøgt at skabe den bedst mulige film. Det er en befriende ren og uspoleret tilgang, som man bør give sig selv og sine børn chancen for at opleve [...]." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "[...] med blot en lille smule tålmodighed lader filmen sig nemt erobre. Den satte sig ubesværet som en besættende feberdrøm i hjertet på denne tilskuer, for den åndrige historie, der vækker minder om H.C. Andersens indsigtsfulde og livskloge eventyr, er dybt betagende." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "[...] eventyr og hverdagsliv må adskilles. Desværre i en fælt klichéagtig 'buddhistisk himmelfart', så en uforglemmelig optakt til 6 hjerter og en slutning til 2 - det giver lige 4." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Der er så mange hurtige animationsfilm. 'Fortællingen om Prinsesse Kaguya' er mere som bambusprinsessen. Den kan ligge og smile i dine hænder, hvis du holder den ganske forsigtigt." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Takahata har sin helt egen streg og teknik, som giver plads til at man selv bruger sin fantasi. Egentlig ligner den meget den som ofte bruges til illustrationer i bøger.

frøken

Jeg syntes filmen var virkelig smuk og virkelig anderledes. Den havde virkelig humor som overraskede mig. Jeg læste engang en kort version af Kaguya hime så jeg kendte historien lidt men der var virkelig mange detaljer i filmen, jeg syntes starten var lidt lang men ellers kan jeg godt lig filmen. Slutningen syntes jeg var underlig men det ved man vis man ser den. Filmen er ekstra særlig værd at se vis man indtressere sig for tegning. Der er mange følelser i filmen af forskellige slags. Jeg endte dog med at næsten at græde da filmen var slut som også efterfølges af en sørgelig sang syntes jeg. Jeg er glad for jeg tog ind at se den på stort skærm, jeg syntes gode film kan bedømmes på hvor mange gange man kan se den og om den stadig er god?

Mette user/1155711

Havde lidt en forventning om at denne film ville være en lille perle og på niveau med ' Song of the sea' eller ' Arriettys verden' - men hvor blev jeg skuffet.

Så filmen i Øst for paradis og hvor var det bare en skøn biograf men helt vild dårlig film. Meget langtrukken - jeg sad og gabte og kiggede på uret og min sidemand sad uroligt i sin stol.

Den var ikke pengene værd - så ville jeg heller bruge pengene på at gense ' Song of the sea' øv øv . Men så er den da set.

Anne

Det var nok noget af det bedste animation, jeg længe har set. Og historien var både indsigtsfuld og rørende. Den havde så meget at sige og fik det fortalt på en måde, så man sidder tilbage, og føler man er blevet rigere og klogere.

PikaLink91

Var inde og se den med mine søskende, og vi elskede den! Hvert sekund var et mesterværk, og det var en af de film, der trods længden, ikke føltes for lang. Hver scene føltes vigtig, føltes som om den på det ene eller andet plan tilføjede noget til historien, som kun blev mere or mere dyb og kaptiverende. Animationen var fremragende, absolut fænomenal, og den klassiske japanske musik passede smukt dertil.
Selv jeg, der normalt ser anime dubbet, var dybt betaget af den atmosfære det gav at se filmen på original sprog, og jeg fik helt ondt ved tanken om dem der har set den dubbet i andre lande.

Nogle siger måske at slutningen var sørgelig, og til det kan jeg kun sige, efter at have tygget lidt på den, at jeg ikke er enig. Okay det er måske ikke den slutning man håber på, men det er en sørgmodig slutning med et glimt af håb.

Filmen legede konstant med mine følelser, jeg var aldrig helt sikker på hvornår jeg skulle grine eller græde, da filmens humør og stemning svingede meget; men jeg tror at det var en vigtig lektie filmen ville lære mig, at vi skal fokusere på de følelser vi har i nu'et, lige nu, i stedet for at bekymre os om hvad der mon sker om lidt som vil ændre vores følelser, det kan vi altid bekymre os om når den tid kommer - for hvis vi kun lever i spekulationerne om fremtiden, så lever vi aldrig i nu'et.

Desuden, så smuk og fantastisk hele filmen var, føler jeg at det ville være egoistisk og selvisk af mig, at forlange at slutningen sku være anderledes. Vi kan ikke altid få lige den slutning vi vil have, hverken i film eller i virkeligheden, men vi kan nyde rejsen undervejs. Som det gamle ordsprog siger, "rejsen er vigtigere end målet". Det var filmens lektie nummer to.

Enestående mesterværk fra Studio Ghibli, helt klart en af mine nye favoritter, og jeg kan ikke vente med at føje den til min samling.

Jemuser/635531

Jeg har lige været inde og se "Fortællingen om Prinsesse Kaguya" og jeg kan varmt anbefale, at man går ind og ser den.
Alle aldre kan se den og få en god oplevelse med sig hjem, dog vil jeg mest anbefale den til det voksne publikum og dem, der er træt af at se en Disney slutning.

S. Rico

En fantastisk magisk, smuk og vidunderlig historie. Animationen er holdt i en meget luftig og grovkornet streg - meget langt fra den højopløste larger-than-life kvalitet, man er vant til fra Disney/Pixar. Men den simple animation er sådan set bare med til at understrege, at udseendet ikke er det vigtigste. Det er nemlig historien og karakterene, som er vigtige for den gode filmoplevelse. Og Princess Kaguya er virklig en både smuk, hjertevarm og sørgelig historie. At afsløre noget som helst vil være at stjæle en uforglemmelig oplevelse fra dig. Det er bare en film, der SKAL opleves og føles.

Lidt synd at den kun vises med original tale, for filmen ville sagtens kunne nydes af børn lige under læsealderen. Så forhåbentlig kommer DVD'en senere i en to-sprogs version.

Nimmy

Den ser faktisk go' ud, men jeg ved ikke om jeg skal tag ind og se den, eller bare vente til den kommer ud på dvd.... :/

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.