Det danske drama 'Før frosten' udspiller sig i midten af 1800-tallet og følger bonden Jens, der står over for et svært valg.
Da høsten slår fejl, må Jens finde en løsning. Familien står nemlig til at sulte i den barske vinter, og hans eneste chance for at sikre sin egen, datteren Signe og hans søsters to sønners overlevelse er ved at indgå en aftale med storbonden på den nærliggende gård.
Jens' udspekulerede plan får dog store konsekvenser, og det bliver starten på hans egen moralske deroute.
'Før frosten' følger en tradition med stærke danske periodedramaer, der også tæller Slægten, Pelle Erobreren og Sort høst. Instruktør Michael Noer, der senest stod bag genindspilningen af fængselsdramaet Papillon, har selv kaldt filmen for en "western" både i stil og dens dystre tematikker.
Filmen har fået stor udenlandsk opmærksomhed, og efter dens verdenspremiere på Toronto Filmfestival, har Jesper Christensens bl.a. vundet priser både ved Chicago International Filmfestival og Tokyo Filmfestival for sin hovedrolle, der er blevet kaldt skuespillerens måske bedste rolle nogensinde. (copyright: kino.dk)
Før Frosten giver en utrolig levende fornemmelse af det hårde liv på landet for småbønder i 1800-tallet. Det er næsten som at være der selv, og det er lige før man kan smage det gamle mugne brød, som de er nødsaget til at spise for at undgå den værste sult.
Ejeren af familiens lille gård, Jens (spillet fabelagtigt af Jesper Christensen), finder dog på en plan, der kan hjælpe dem. Men alting har en pris, og snart stiller konsekvenserne sig i kø…
4½ stjerner.
Virkelig flot fortalt og virkelig flot lavet, gå ikke glip af Jesper Christensen i en af sine bedste rolle og nok også hans bedste rolle siden Bænken.
Film om Danmark med fattigdom og troen på at man kan gøre det man mener er bedst for en familie ,kan ende godt selv om det man gør er forkert
Først og fremmest særlig pga. Jesper Christensens fantastisk furede fremtoning. Filmisk smuk med sin særegne gråtoner og mange nærbilleder. Giver godt indtryk af, hvor fattige mange i Danmark rent faktisk var, og hvor hårdt et liv de levede, og hvor meget hierarkier betød, og hvor ondt det kunne blive.
Man skal ikke gå i biografen og se denne film for at blive opløftet, det ændrer dog ikke på at det er en stærk film der skildrer de svære vilkår bondesamfundet levede under. Kan anbefales.
En medrivende fortælling om bøndernes barske liv hvor kampen for at overleve tilsidesatte følelser og moralske skrupler.
Danske film kan bare noget særligt ift. udenlandske film og selvom den ikke når op på niveau med de bedste danske film, er den helt klart værd at se.
Historien i filmen hænger fint sammen. Den ene begivenhed former den næste, og derved bliver fortællingen troværdig og sammenhængende. Der er lidt Woody Allen over fortællerstilen, idet plottet tager en helt anden drejning, end den man forventer. Skuespillet er flot, og jeg blev især fascineret over datteren signe, som virkelig underspiller sin rolle. Også dette er med til at opbygge filmens troværdigved. Det atypiske i denne film er beskrivelsen af ondskaben. Den ejes ikke af en eller flere personer, men er snarere et udslag af datidens normer og tilfældigheder. Min eneste kritik af filmen er selve optagelserne, som er flyvske og irriterende for synet, men til gengæld taler alle skuespillerne tydeligt, så man kan forstå dem. Slutreplikken er genial - jeg fik ligefrem gåsehud. Filmen kan varmt anbefales.
Bruger anmeldelser (18)
Skriv din egen anmeldelse