Cookie- og Privatlivspolitik

Farvel Bafana

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
07.09.2007
| |
1 time 58 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Goodbye Bafana
|

'Goodbye Bafana' er baseret på bogen af samme navn, skrevet af James Gregory og Bob Graham.

Den fortæller den sande historie om James Gregory, en racistisk, hvid sydafrikaner, hvis liv ændrede sig, da han blev sat til at vogte en sort fange i mere end 20 år. Fangens navn var Nelson Mandela.

Fangevogteren, James Gregory, en typisk sydafrikaner, som betragtede sorte som undermennesker, voksede op i Transkei, hvor han lærte at tale Xhosa i en ung alder. Det gjorde ham til den perfekte fangevogter for Mandela og hans partimedlemmer på Robben Island.

Gregory kunne tale sproget og kunne derved spionere - uden deres viden. Men finten gav bagslag. Under indflydelse af Mandela skifter Gregorys loyalitet langsomt fra racisme til direkte støtte af Mandelas kamp for et demokratisk frit Sydafrika.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (88 votes)
4.8
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Så afgjort ikke Bille August bedste film, men når det så sagt så er den flot lavet, faktisk en god historie, som holder hele vejen i filmen.
Og som alle kan se, og skal se.

Arnelav

Det kan altid diskuteres hvorvidt en film føles lang og kedelig, men i tilfældet Goodbye Bafana bør det ikke være ord der bruges.
Historien om Mandela og Mr. Gregory er vigtig, måske ikke for lille Danmark, men for Sydafrika. Den viser et billede af en mand, der starter som racist, men som ændrer sit syn på tingene og i stedet vinder stor respekt for Mandela, og vel også den sorte del af befolkningen generelt.
Den dag i dag er der stadig sorte og hvide, der ikke hilser på hinanden i landet, hvor hadet stadig findes blandt en stor del af befolkningen.
Sammenligner vi med USA, hvor KKK stadig eksisterer dog mindre udbredt en for 50 år siden, og hadet til de sorte i sydstaterne stadig findes i små samfund, så er filmen endnu vigtigere, så vi ikke ser hadet i Sydafrika om 130 år, ligesom det har været i USA siden slaveophøret for 160 år siden.

Wayne

filmen er vigtig - for det er den afgjort. Apartheid er blandt de største forbrydelser der er gjort mod menneskeheden. Og det offer Mandela gjorde for Sydafrika og verden gør ham til det nærmeste man idag kan komme til en Jesusfigur. Det at vende den anden kind til - og vælge ikke at hade sin fjende. Han er et Ikon.

Men når jeg anmelder en film, så er det ikke i disrespekt for emnet - men fordi jeg mener at historien kunne have været fortalt på en mere spændende måde. På den måde ville mange flere have set den - og det ville have været positivt.

Jeg har jo netop set filmen, fordi jeg sympatiserer med Mandela.

Og jeg giver den trods alt 4 stjerner, hvilket ikke er en dårlig karakter.

Wayne

om Nelson Mandelas tid i fængsel. Meget troværdig, men ikke med det store spræl. Lidt kedelig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.