Cookie- og Privatlivspolitik

Fantasia (1940)

Tilladt for børn over 11 år
Filmen består af en række uafhængige dele, som har hver sin stemning, spændende fra det hyggelige, over det humoristiske til det truende. Der er enkelte afsnit med voldsomt indhold. Bl.a. andet ses voldsomme kampe mellem dyr og en central figurer, der er på nippet til at drukne. I et andet afsnit indgår gyseragtige elementer med genfærd og skeletter. Da der imidlertid er tale om animation og da mange scener afbødes af humor, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 7-11 år. Filmen får derfor en 11-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Fantasia
|
Versioner: se alle
Originalversion, 80 års jubilæum
|

FANTASIA er Walt Disneys banebrydende tegnefilm fra 1940 bestående af otte animerede sekvenser med hver sin historie. Filmen fylder 80 år i 2020 og det fejres på det kæmpe store lærred i en digital nyrestaureret version. Filmen er uden dialog og ledsages af otte klassiske musikstykker. Hver af de otte animerede sekvenser indledes af en amerikansk fortæller, som optræder sammen med orkesteret i normalt filmede sekvenser.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (23 votes)
4.5
0

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Simon

'Fantasia'? Den bliver simpelthen alt for kedelig, og er filmen overhoved for børn? Man må da ikke kunne fatte en bjælke.

Nikolaj

Men fuldstændig genial på mange måder, man for fortalt små historier gennem musikken, som er fuldstændig fantastisk. Min personlige favoriter blandt de små historier, er helt sikkert Mickey som troldmandens lærling, og uhyret på bjerget.

Jacob

En række historier og fortællinger, der på alle måder er komplet anderledes end de to første lange tegnefilm fra Walt Disney, som kræver så meget mere indlevelse og fantasi, og måske nok har en mere snæver målgruppe, der til gengæld kan vente sig en enestående oplevelse.

The Other Account

At sætte fordømte fingre på dette mesterværk af en hyldest til Disney universet, ville være som at sætte fordømte fingre på alle Disney film der overhovedet eksistere. For her har vi med flotte, smukke og skræmmende billeder at gøre, tilsat nogle af verdens bedste komponister i baggrunden, i en film uden noget rigtig plot, men som bestemt bør ses af alle der er stolte over at være fan af animationfilmens genre. Det er til gengæld en film der går langt udover hvilke tegnefilm vi er van til at se. Men det er alligevel denne opfindsomhed fra en film, der ikke ligner noget vi plejer at se igennem animation, der gør denne 'Fantasia' så fantastisk. For uden de helt store dialoger, eller noget rigtigt koncept, sidder man tilbage og nyder den melankolske musik, under de søde, sjove, alvorlige, hyggelige og uhyggelige øjeblikke vi støder på undervejs. Og det kan man ikke undgå at blive rørt over, eller glemme lige med det samme!
Angående uhyggelige øjeblikke, så er det ikke noget jeg bare siger, og det indgår bl.a. i at denne Fantasia ikke er nogen børnefilm, men som nok mest er ment til et ældre publikum, bestående af unge, voksne og pensionerede Disney fans. For først og fremmest tror jeg ikke at småbørn vil kunne side stille under en 100min., lang musikalsk film, der ikke indeholder noget barnet kan forstå. For det andet inderholder filmen et stort mellemrum af mørke scener fyldt med dæmoner og djævle, der nok vil give de små mareridt. Men det er netop denne type kunst, der mesterligt hylder animationgenren!

'Fantasia' er en film enhver sand Disney fan skal igennem, for at kunne være medlem af fan klubben. Det er en film fyldt med Disneyturgi fra start til slut, og som derudover udnytter animationen på den mest fantastiske måde nogensinde! Du forlader ikke filmen uden en lyst til flere tegnefilm, fra herlige Walt, og derfor får den Seks stjerner!

Jeg var dog ikke født på det tidspunkt, hvor denne film udkom. Men én ting kan jeg love, når det gælder nye som gamle Disney film. At der er intet der skal forhindre mig i at se en animation-/tegnefilm under Disney status!

Michael

En "fantasia" er en musikalsk komposition, der er sammensæt efter komponistens fantasi. Der er intet særligt mål eller konkret samlingspunkt for de forskellige musikalske stykker - det er bare fantasien der vandrer. Walt Disney fandt på at bruge udtrykket i en visuel form. Ved at animere de billeder, som dannes fra den drømmelignende trance god musik kan forføre os til, handlede det i alt sin enkelthed om at følge fantasien og visualisere den verden, som musikken skaber. Musikken er ikke lavet for billederne, men omvendt. Det startede oprindeligt som en enkelt kortfilm, som de fleste nok kender til - nemlig Mickey Mouse-versionen af "Troldmandens Lærling". Det projekt blev dog dyrere end forventet, så man besluttede sig bare for at lave et par ekstra til en hel film. Tilblivelseshistorien omkring "Fantasia" er derfor vanvittig rammende - det gik fra en tanke til flere, som en uendelig drøm, der hverken har en definerbar begyndelse eller slutning. Det sprang nærmest ud af ingenting, en kortfilm.

Dette er noget af Disneys allermest fortryllende animation, der skabes ved brug af klassisk 2D-animation og fotografiske effekter. Sammensmeltningen med soundtracket (der endda får sin egen lille "optræden") er eminent - på visse tidspunkter kunne jeg nærmest føle musikken springe fra tegningerne, som om animatorerne både tegnede og dirigerede på samme tid. Der kan i virkeligheden ikke siges ret meget mere om det. Det er bare den rene fantasi.

Nogle gange lever visse visuelle segmenter ikke op til andre overdådige af slagsen. Visse billeder er simpelthen bare ikke interessante nok til, at vi gider se på dem så længe, og kedsomheden tager langsomt over. Dette gjaldte for mit vedkommende mest med Beethovens 6. symfoni, der bliver "fremvist" med billeder fra græsk mytologi. Jeg blev simpelthen så træt af de lalleglade forelskede kentauere, at jeg blev utålmodig efter, når Zeus kaster lynkiler efter dem. Dette gælder i mindre grad visse andre steder, men på den anden side er der også sekvenser, der er så perfekt eksekverede, at det næsten går op.

Walt Disney ville oprindeligt lave flere af disse film. Hans datter, Diane Disney Miller, der stadigvæk lever, har fortalt om hans drøm om at udvikle det fantastiske univers med endnu flere film og virkeliggøre den udefinerbare slutning. Desværre var produktionen for dyr, og fantasien så sig stoppet af realiteterne.

Wayne

Fantasi og musik i denne anderledes tegnefilm, hvor musik og billede går op i en højere enhed.

Jakob

Fantasia er en af Walt Disney's helt store mesterværker, med utrolig smukke billeder til klassisk musik.
Musikken smelter sammen med animationen og skaber stemninger.
På grund af at der ikke er nogen dialog i de forskellige sekvenser lægger man mere mærke til hvor meget der er blevet gjort ud af animationen, som er med til at underbygge musikkens effekt.
Filmen vil være ret kedelig for børn, men for folk der gerne vil se en anderledes tegnefilm eller bare noget flot animation, så er Fantasia en film der klart kan anbefales.

S. Rico

Man må tage hatten af for Disney, at han tør vove sig ud i et sådan anderledes koncept. Kun få år efter den allerførste tegnefilm i spillefilmslængde (Snehvide 1937), som i sig selv var et stort vovestykke, kaster de sig over endnu et innovativt projekt. Flot!
Set med dagens øjne er det dog en blandet fornøjelse. Voksne kan nyde den gode musik med de tilhørende dansende farver og animationer. Men børn kommer hurtigt til at kede sig. Og selv måtte jeg bryde den op i 3 stykker over 3 dage, for at det ikke skulle blive for kedeligt.

Tribute

Klassisk film som bliver svær at glemme. Walt Disney´s mesterværk som virkelig lever alle Disney film op med god musik og hygge.
Den kan godt blive lidt kedelig nogle gange, men det er stadig en klassiker som viser små historier som bliver slået sammen til en animeret musical. Jeg vil give den 4 rigtig gode stjerner, den er magisk men også lidt lang så man kan nok komme til at gabe vis man ser den om aftenen.
Fantasia skal ses af dem som bare ikke kan få nok af de magiske Walt Disney som fks. Skønheden og Udyret, Den lille Havfrue, Snehvide og Klassiske kort film med Mickey, Anders og Fedtmule.

1940 har nok aldrig været det samme med denne film. Se og Vurder selv om du syntes at det er en klassiker som aldrig forsviner, eller om den er fantastisk men også lidt lang (Selvom at det nok bliver lidt svært at finde filmen)
SE DEN
Kan Stort Anbefaldes

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.