Cookie- og Privatlivspolitik

Elle

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en spændingspræget og konfliktfyldt grundstemning, og den indeholde mange scener med brutale overfald og vold. I flere angstfyldte scener ser man en kvinde, som overfaldes og voldtages af en maskeret mand. I én af scenerne slår kvinden sin overfaldsmand mange gange i hovedet med en hård genstand, og man ser blodet sprøjte ud af hans ansigtsmaske. I en anden scene ses en mand med et åbent, blodigt kraniebrud, og i en tredje scene ser man dokumentaristiske klip af et blodigt og maltrakteret lig, som pakkes ind i en pose. Da filmens hovedkarakter for det meste er stærk, og da filmen også indeholder nogen positiv forløsning, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på de yngste børn i aldersgruppen 11-15, og den får derfor en 15års-grænse.

Se mere på medierådet.dk
16.03.2017
| |
2 timer 10 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Elle
|
Versioner: se alle
2D, Seniorbio, Babybio, Særvisning, Særvisning, Filosofisk filmsalon
|

I filmen ’Elle’ forandres forretningskvinden Michéles liv sig for altid, da hun overfaldes og voldtages i sit eget hjem.

Hun melder det ikke til politiet, men går i stedet selv i gang med at finde frem til gerningsmanden, som hun er overbevist om er en person fra egen omgangskreds.

Både Michéle og hendes voldsmand trækkes ind i et besynderligt og nervepirrende spil, der hvert øjeblik kan ende i en katastrofe.

’Elle’ er instrueret af hollandske Paul Verhoeven, der bl.a. har stået bag den erotiske thriller Basic Instinct og science fiction-klassikeren RoboCop. Filmen indbragte Isabelle Huppert en Golden Globe for Bedste kvindelige hovedrolle.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (105 votes)
4.5
4.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Gid Paul Verhoeven må lave flere film som [Elle]. Film, der udfordrer os, kradser og stritter. Film, der bliver siddende i nervebanerne. Film, der tvinger os til at tænke og føle i forsøget på at forstå." (Louise Kidde Sauntved)

 • Filmland P1

  "'Elle' er en suverænt orkestreret filmisk udflugt, befriende ligeglad med at være politisk korrekt eller med at have en rationel morale, der kan give mening for os alle sammen." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Var det ikke for [Isabelle Hupperts] måde at indgyde publikum tvivl og ubehag på, ville filmen ikke være lykkedes så godt, som den gør nu." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Filmen er dygtigt skruet sammen, men hvis ikke det havde været for Isabelle Huppert, ville 'Elle' næppe være blevet betragtet som andet og mere end en kuriøs sag." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Meget ved 'Elle' ville virke fortænkt med en anden i rollen. Huppert er virkelig blevet den store kvinde i sin generation. Ikke siden Michael Hanekes 'Pianisten' har hun skabt så paradoksal en heltinde." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Isabella

Ved endnu ikke helt hvordan jeg skal tage imod filmen for gar aldrig set noget lign. Hun er godt nok en kølig dame og det kunne jeg bestemt lide. Den virkede ikke et minut for langt da jeg hellere end gerne ville se til mere af alt det lort hun kommer ud for (og jeg troede jeg havde et slemt år). Virkelig god film!

bambiexplorer

Paul Verhoeven spilder i Elle ikke tiden på ligegyldig snak, hvilket egentlig er overraskende da vi jo har at gøre med en fransk film. Men inden vi er nået mere end ét minut ind i filmen, er Michéle blevet voldtaget, tilsyneladende af en indbrudstyv. Scenen er dermed sat for de næste godt to timers begivenheder. Spændende begivenheder og glimrende skuespilpræstationer er der helt sikkert tale om, men præcis at forklare hvad filmen handler om, er straks sværere.

Efter voldtægten virker Michéle bemærkelsesværdigt rolig, ja nærmest apatisk. Hendes voksne søn kommer på besøg, og Michéle når at rengøre lejligheden samt at få sig et bad, før han dukker op. Det blå øje hun har fået, forklarer hun til sønnen med at hun er faldet på sin cykel. Den cykel som du aldrig bruger, konstaterer sønnen. Ja, netop, svarer Michéle tørt! Michéle er, sammen med en god veninde, direktør i et computerspiludviklingsfirma. Deres næste spil, som er et voldligt First Person Shooter-spil er lige på trapperne. Det at hun lige er blevet voldtaget, lader hun ikke påvirke sit arbejde. Det er først nogle dage senere ved en middag sammen med nogle venner, at hun stille og rolig fortæller dem at hun er blevet voldtaget. Vennerne er naturligvis chokerede, men Michéle fortæller dem blot, at hun har været hos lægen og at hun ikke har tænkt sig at melde det til politiet.

Instruktøren bag Elle er Paul Verhoeven, manden bag en håndfuld successer i 80’erne (RoboCop og Total Recall) og i 90’erne (Basic Instinct, Showgirls og Starship Troopers) … ja, jeg er klar over at Showgirls ikke var en succes, men i mit verdensbillede, var den bestemt ikke så ringe endda :) Men man kan vel sige, at hans tidligere film var anderledes, provokerende, voldelige og ikke uden humor. En særegen humor, som var medvirkende til at nogle mennesker hadede hans film, mens andre elskede dem. Særligt Starship Troopers var i vælten der for tyve år siden, og Verhoeven blev fra visse kanter, beskyldt for at hylde fascismen og totalitære systemer. Jeg mener at disse personager var helt ude i hampen, med disse beskyldninger. Desuden var Starship Troopers en ganske fornuftig, og for den tid, lækkert lavet sci-fi-film, selvom handlingen som sådan, var helt ude i hampen.

Michéle har et noget anstrengt til sin mor og i særdeleshed til sin far. Og hverken hendes søn og hans kæreste, hendes kollegaer, hendes tidligere mand, hendes venner, hendes naboer, hendes far og mor eller Michéle selv, for den sags skyld, er helt normale. Uden at afsløre for meget, kan jeg godt fortælle at de er godt gammeldags dysfunktionelle, så det gør noget. Men heldigvis er de ikke dysfunktionelle på den traurige nordiske måde, men derimod på den sydeuropæiske måde, hvor der ikke bliver lagt noget imellem når problemer partout skal diskuteres over et juletamtam. Det er voldsomt underholdende, på en måde hvor man sidder lidt med skyldfølelse bagefter, da baggrunden jo er temmelig alvorlig.

Isabelle Huppert fungerer perfekt som Michéle, som er en kvinde med mange facetter. Samtidig med at hun må leve med traumet over at være blevet voldtaget, jonglerer hun diverse elskere og businesspartnere, holder sin forvirrede søn og dennes manipulerende kæreste i ørerne, prøver at holde hendes meget sexsultne mor i skak samtidig med at hun, langt om længe for besøgt sin far i fængslet hvor han har siddet siden de skæbnesvangre begivenheder for fyrre år siden … Forvirret? Det vil du måske også være efter at have været i selskab med Elle i 130 minutter. En ting kan jeg sige, og det er at det er lykkes Paul Verhoeven at skabe en dejligt politisk ukorrekt film, og det kan vi lide. Det kunne Hollywood åbenbart ikke, thi han kunne ikke få producerne i Guds eget land, til at smide penge i filmen.

Da Michéle finder ud af hvem der voldtog hende, kommer det øjensynligt ikke som den store overraskelse for hende, og det gør det så heller ikke for os som publikum. Og ja, Michéle får sin hævn til sidst! Som de kloge hoveder på Filmselskabet udtrykte det, er det lidt svært at pinpointe præcis hvad det er der godt ved Elle, blot kan man konstatere, at det er godt, på den komisk-dramatisk-ubehaglige måde. Elle får fire stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Klavs

Paul Verhoeven er min all-time yndlings instruktør, med Robocop[1987], Showgirls[1995], og Starship Troopers[1997] som nogle af højdepunkterne. Men jeg var godt klar over, at jeg tog en ret stor chance ved at se denne franske film, Elle. Jeg hader normalt franske film, hvor hysteriske kvinder råber og skriger halvdelen af tiden, alt imens de uddeler og modtager lussinger fra højre og venstre.

Men heldigvis er denne semi-thriller ikke så slem. Der er godt nok rigeligt med overkomplicerede forhold, der er voldtægt og folk knalder med hinandens koner og mænd for et godt ord. Men der er også kulsort humor, og Verhoeven véd stadig, hvad han laver. Det er dog helt klart Isabelle Hupperts film, og hun er fremragende som über-bitchen Elle. Det havde ikke været urimeligt, hvis hun havde vundet en Oscar, men filmen er trods alt nok for fransk til dét.

Jeg bryder mig iøvrigt stadig ikke om franske film, men jeg var nu ret godt underholdt, må jeg jo indrømme.

S. Rico

De er alle sammen skingrende skøre!

Michèle er en succesfuld midaldrende forretningskvinde og grundlægger af en spilfirma. Men hun er samtidig traumatiseret over en frygtelig barndomsoplevelse. Da hun var 10 år gammel, gik hendes mentalt forstyrrede far amok og myrdede en masse mennesker (og dyr).

Hendes søn, Vincent, er heller ikke helt normal. Han er i den grad under tøflen af sin kæreste og fortrænger sandheden om deres barn.

Michèles mor er ”sugar-mama” for en ung giggolo og vil giftes igen i en meget fremskreden alder. Bemærk i øvrigt at skuespilleren (Judith Magre), der spiller moren, er ikke mindre end 90 år gammel!

Michèles eksmand har fundet sammen med en ung og flot yoga-træner, og Michèle selv har en affære med sin venindes mand.

Med andre ord: det hele er noget frygteligt rod.

Men det er slet ikke det værste. For filmen starter med et indbrud i Michèles hus, hvor hun bliver brutalt overfaldet og voldtaget af en maskeret mand. Hun går ikke til politiet, men vil prøve at finde gerningsmanden på egen hånd. Det kommer der en vældig spændende krimi/drama/hævnfilm ud af. Michèle er ikke som de fleste kvinder og er i det hele taget en yderst interessant karakter at følge. Især fordi Isabelle Huppert virklig formår at give os et gribende portræt af dette meget specielle menneske.

Bare lidt ærgerligt at det for publikum er temmelig oplagt hvem den maskerede gerningsmand er. Det ødelægger den chok-effekt, man ellers kunne have opnået senere. Der er dog masser af andet kød på historien til, at denne utraditionelle film er spændende og værd at se.

HeavenOfHorror.dk

Elle handler om menneskets vilje til at overleve – på godt og ondt! Hvis du ikke har planer om at se Elle, vil vi anbefale, at du genovervejer og får set den hurtigst muligt.

Elle har fået solid opmærksomhed efter hovedrolleindehaveren Isabelle Huppert vandt en Golden Globe for sin præstation. Og desuden blev hun også nomineret til en Oscar. Dengang – altså før jeg havde set hende i Elle – tænkte jeg, at det måske alligevel var lige i overkanten.

Det kan jeg så afsløre, at jeg bestemt ikke mener længere. Tværtimod, så havde det været fuldt fortjent. Isabelle Huppert er helt blændende i Elle. Eller rettere; hun er vanvittig, realistisk og ægte.

Og så er hun i øvrigt slet ikke til at stoppe.

Selvom det umiddelbart kan virke som en mindre fransk film, så er den super relevant og rammende til et bredt publikum. Og heldigvis udkommer den også bredt i Danmark, så de fleste har mulighed for at se den i en af de nærmeste biografer.

Wayne

Filmen havde premiere i maj 2016, og lander altså først i Danmark i marts 2017.

Det er altid interessant at se en film af Paul Verhoeven. Det kan som regel gå i alle retninger - og noget af hans bedste er afgjort indenfor Sci-Fi, hvor han bevægede sig i 80'erne og 90'erne.

For et par år siden så jeg ved et tilfælde hans Black Book, som viste at han bestemt ikke har glemt sit håndværk, selvom der ellers har været ret stille omkring ham efter han valgte at trække sig tilbage fra de store Hollywood produktioner.

Hvis man skal sammenligne Elle med noget han tidligere har lavet, så er det måske en af mine favoritter Basic Instinct som kommer tættest på. Men selvom Elle har et strejf af thriller over sig, så har den også en besynderlig form for galgenhumor - som kunne minde om noget vi kender fra danske film.

I virkeligheden handler det meget om relationer og problemer i parforhold - og voldtægterne er bare en del af en surrealistisk historie, som både er fascinerende og frastødende på samme tid.

Verhoeven er efterhånden blevet 78 år - men det opdager man ikke i den særdeles stramme og moderne fortælling, og man kan kun håbe på at han gemmer på flere film i fremtiden.

8/10 - eller 5/6

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.