Cookie- og Privatlivspolitik

Dirty Harry (1971)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
1 time 38 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Dirty Harry
|
Versioner: se alle
Særvisning, Event
|

Politimanden ”Dirty” Harry Callahan (Clint Eastwood) eftersætter på sin helt egen måde den psykopatiske massemorder Scorpio i 70’ernes San Francisco. Imellem Harry og Scorpio står politiets og bystyrets bureaukrati. Ganske imod Harrys personlige instinkter vælger de at føje morderen og hans krav om penge i stedet for lige med det samme at sætte hele politistyrken ind på at fange ham. ’Dirty Harry’ er den første af i alt fem film om den egenrådige politimand, inkarneret af Eastwood i hans måske mest karrieredefinerende rolle gennem tiden. En klassiker! Clint Eastwood i rollen som politimanden ”Dirty” Harry Callahan – hans mest karrieredefinerende rolle gennem tiden.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (19 votes)
4.4
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Simon

Tidsløs klassiker, ufattelig lækker stil og atmosfære, som man kun kan elske. Se den hvis du ikke har, man fortryder det ikke et nanosekund.

aipheluser/994573

I en af sine mest kendte roller spiller Clint Eastwood den gadevante kriminalbetjent fra San Francisco, som er på jagt efter snigskytten Scorpio. Scorpio har begravet en kvinde levende og truer med at lade hende dø af kvælning medmindre byen udbetaler løsepenge. Harry Callahan har tænkt sig at knalde forbryderen på den ene eller den anden måde...uanset hvad reglerne foreskriver.

Det, som i høj grad præger stilen og miljøet i Dirty Harry, er realismen og den totalt uglamorøse hverdag, som Harry Callahan - også privat - fungerer i.

Typisk er også den berømte scene i starten, hvor Harry Callahan ene mand bremser et bankrøveri. Han afbrydes i sit måltid på en snackbar og må gribe ind med munden fuld af hotdog.

En mere realistisk setting kan man man næsten ikke forestille sig, og selv hans håndtering af våbnet er bevidst skødesløs og dermed cool. Ikke noget med at holde våbnet på siden eller andre postmodernistiske tiltag der har været oppe i tiden siden Tarentinos Håndlangerne.

Den ensomme politimand med den barske retfærdighedssans i det realistiske nærmiljø er i virkeligheden ikke så forskellig fra den klassiske sherif repræsenteret ved f.eks. Gary Cooper, men midlerne i 70'erne er nogle ganske andre end dem i 50'erne.

På begge sider af loven er volden eskaleret, og der fokuseres på det voldsomme, realistiske fysiske impact, f.eks. når Harry Callahan med én hånd affyrer sin 44 Magnum.

Men i bagklogskabens klare lys kan man godt savne lidt kritisk refektion over lovens håndhæver som selvtægtsmand.

" I know what you're thinking. 'Did he fire six shots or only five'? Well to tell you the truth, in all this excitement, i kind of lost track myself. But being that this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well do ya, punk?" ;)

Frank

Fremragende Action Thriller

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.