Cookie- og Privatlivspolitik

Det syvende segl (1957)

11.11.1969
| |
1 time 36 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Det sjunde inseglet
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Ingmar Bergman trækker i 'Det syvende segl' på hele sin teatererfaring fra Shakespeare til absurd teater iblandet middelaldermystik. Ridderen Antonius Block (Max von Sydow) vender hjem fra det 14. århundredes korstog til et land, hvor pesten hærger. Selv holder han Døden på afstand med et parti skak, mens han forsøger at udrede meningen med livet. Der hænger en dommedagsstemning over begivenhederne – som den høg, der svæver over stranden, hvor skakspillet foregår. Bergman genskaber middelalderen som en levende blanding af overtro, ondskab, humanisme, liderlighed og sort pest. 'Det syvende segl' er den første i en række af Bergmans film, der beskæftiger sig med spørgsmålet om Guds eksistens og menneskets vaklende tro. Filmen vandt Juryens specialpris i Cannes i 1957.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (16 votes)
5.3
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Jeg så den for første gang som dreng - jeg var måske 10 år. Det var nok lige i overkanten at kapere på det tidspunkt. Filmen er temmelig surrealistisk, og man har næppe set døden så grum og uhyggelig som i Bergman's mesterstykke.

At den er filmet i sort/hvid, gør farverne på skakbrættet og døden endnu mere tydelig.

mads

Jeg beklager at det lige var dig den ramte, måske er det bare mig der tager de film jeg ser lidt for højtideligt. Især bergman, som jeg nok betragter som den bedste instruktør bar none.

Idet at jeg følger med på kino.dk forholdsvis ofte kunne jeg huske hvad du havde skrevet dengang, og selvfølgelig fandt jeg det lidt obskurt at se en anmeldelse fra dig hvis du ikke havde set filmen. Du må jo på et eller plan give mig ret i at når man ligesom dig og mig investerer tid på at se disse film, og anmelde disse film finder det træls hvis det bare er den type anmeldelse jeg beskyldte dig for at have lavet som kommer frem.

Når det så er sagt så tror jeg også det skyldes at jeg er lidt "pissed" over den generelle holdning til film af enten den lidt mere kunstneriske, eller bare generelt mere klassiske boldgade.

Idag handler alt om eksplosioner og karikerede komedie film. Men lidt ligesom musik mener jeg film var bedre i "gamle dage".

En undskyldning er på sin plads, undskyld.

Wayne

Undskyldning godtaget.

På sin vis fortjener filmen sikkert en længere og langt mere omfattende anmeldelse, end min hukommelse rækker til. Men det kan du vel klare?

mads

Nævnte du ikke i tråden om "list og shame" at du ikke gad bruge tid på en film som "det syvende segl". Hvordan kan du så skrive en sådan anmeldelse der til perfektion kombinerer nostalgi og korte tekster om filmen man kan finde overalt på nettet efter en hurtig Google søgning.

Hvis min påstand er korrekt og du bare har klippet bider af essays sammen i din anmeldelse og derefter kaldt det en "tung klassiker" så du kan lyde som et sædvanligt pseudo-intellektuelt pjok, synes jeg ærligt talt du er noget så utroværdig. Det skulle ikke undre mig om du aldrig har set en bergman film i dit liv.

Wayne

Når jeg skriver at jeg har set den, skulle jeg så gøre det for sjov?

Hvad skulle jeg have ud af det? Jeg burde måske have skrevet at jeg ikke ville bruge mere tid på den. Hvis jeg ikke havde set den, så ville jeg jo netop ikke have en holdning til den - og så ville den givet være skrevet op på min liste over film jeg skulle se.

Som jeg skriver er det en flot film, men den er også temmelig surrealistisk - især for en dreng på 10 år, som jeg var dengang. Jeg mener at det var i det DR kaldte "Natkassen" at jeg så den.

Jeg har set andet med Bergman, jeg husker ikke det hele men kan da tydelig huske Fanny og Alexander - samt nogle af de film han har lavet med Liv Ulmann.

Hvad er dit eget forhold til Bergman, siden du hidser dig sådan op? Jeg synes det er utroligt at mine sølle fire linjer kan få dig sådan op i det røde felt. Særligt fordi det er totalt uberettiget.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.