Cookie- og Privatlivspolitik

Den hundredårige

Tilladt for børn over 11 år
Filmen, som har en crazyhumoristisk grundstemning, indeholder scener med kampe, skyderier og likvideringer, der er meget blodige. I en scene slås en mand bevidstløs med en kølle. I en anden blodigt udpenslet scene, ses en mand blive skudt i hovedet, hvorfra blod ses sprøjte kortvarigt. I en tredje scene sætter en elefant sig oven på en mand med døden til følge. Da ingen af filmens hovedfigurer kommer alvorligt til skade, samt de blodige scener indgår i et komisk univers, vurderes filmen kun at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år

Se mere på medierådet.dk
25.12.2013
| |
1 time 50 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning
|

Filmen 'Den hundredårige' begynder den dag Allan Karlsson fylder hundrede år. Egentlig er der lagt op til lavmælt fejring af ham på plejehjemmet, men Allan har fået nok. Han flygter derfor og falder ved et tilfælde over en kuffert fuld af narkopenge. Derfra er Allan en jaget mand.

Med både gangstere, politiet og sin egen familie i hælene går det over stok og sten. På sin vej stifter han mange nye bekendtskaber, der får ham til at reflektere over sit lange liv. Allan Karlsson er nemlig ingen hr. Hvem-som-helst. Han har gennem sit liv mødt flere kendte personer end de fleste, og han har været til stede ved flere historiske begivenheder end nogen anden.

Han redder eksempelvis den spanske diktator Francos liv ved et tilfælde, hvilket Stalin senere skælder ham ud over, men hvad gør det, når man er bonkammerater med Winston Churchill og præsident Truman?

Svenske Jonas Jonassons roman ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’ var populær læsning for et par år tilbage, og mange har med spænding set frem til filmatiseringen.

Filmelskere vil hurtigt tænke på ’Forrest Gump’ (1994), når de hører om dette plot. Dog er ’Den hundredårige’ umiskendeligt svensk, og det er tydeligt, at Allan Karlsson kommer fra samme hyggelige og eventyrlige land som Pippi Langstrømpe.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (329 votes)
4.5
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er sjovt, det er lunt, og det er underfundigt." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "[...] meget er sjovt, især i tilbageblikkene. Robert Gustafsson er med sit underspillede pokerfjæs et hit som titelpersonen." (Niels Lind Larsen)

 • Jyllands-Posten

  "Der er nogle få døde passager, men historien kører lystigt og holder sin slalomkurs. Fem stjerner – måske lovligt gavmildt, men julen er jo gavernes tid." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Der er for meget plat folkekomedie og teatersminke involveret, og selv om alle, ikke mindst de gode og velvalgte birolleskuespillere, gør, hvad de kan, føles filmen som en tung klump ubagt dej, hvor den burde føles legende let." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "Det er filmkunstens svar på en skælmeroman, og den godmodige humor er spot on. Allan Karlson har intet at miste. Det samme gælder hans publikum." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Så fanger denne komedie mig ikke. Det er en grotesk film, som svenskerne ellers er mestre til, at lave. Se en film som Kops eller Åsa Nisse den nye af dem. De er geniale, fordi de er så grotesk latterlige. Dog føler jeg ikke, at den hundredårige rummer samme niveau. Og selv med et par enkelte sjove momenter, så får den ikke mere end 2 stjerner herfra.

S. Rico

I filmen følger man den 100-årige Allan på et vildt road-trip fra plejehjemmet. Undervejs støder han på både farverige og ret så farlige kriminelle personer. Trods den alvorlige situation, så tager han det hele meget roligt. Og det begynder man snart at forstå, idet man parallelt med road-trip historien også får fortalt hans utrolige livshistorie. Og med alt det han har oplevet, så er en stjålet kuffert fyldt med penge og et par døde rockere såmænd ikke noget at hidse sig op over...

Filmen kan lidt ses som Sveriges svar på Forrest Gump blandet med lidt Big Fish, Thelma & Louise og tilsat et par Anders Thomas Jensen karakterer. Humoren er sort og mest i voksenhøjde, så forvent ikke, at børn under 10-12 års alderen vil få så meget glæde af den. De kan jo heller ikke se sammenhængen til de vigtige historiske begivenheder, der udspilles i Allans liv. Men for større børn og voksne er det en vanvittig morsom og meget anderledes film.

Wayne

Forrest Gump bliver nævnt - men de er nok begge påvirket af Little Big Man fra 1970, som også er en fabelkomedie om en knægt som vokser op mens verden forandrer sig omkring ham. Den kan jeg iøvrigt klart anbefale.

Fin humor i en skæv film om fortid og nutid.

Jytte

Jeg havde måske for høje forventninger til filmen, for så sjov synes jeg nu heller ikke den var.

Ideen var god, men af og til var det lidt for kunstigt.

Den var dejlig svensk og kunne måske være lidt af en parodi på mange amerikanske film af samme slags?

Ann-Britt

Jeg synes at den er ok sjov. Men da jeg havde læst bogen inden jeg så filmen, savnede jeg for mange at mine yndlings steder fra bogen til, at jeg kan give den max stjerner.

Den kan dog sagtens tåle at blive genset, så set i det lys kan jeg godt anbefale den :)

Jan Engel

Indimellem hylende morsom. Humoren vil nok føles bedst hvis man ser filmen efter et par glas rødvin.

Tina

Hvor er det dog bare en lille perle!

En sjov og finurlig film, der på sin egen måde samtidig fortæller om de sidste 100 år i verdenshistorien.

Jeg har efterfølgende læst bogen og fået endnu mere historie om Allan Karlsson og hans bedrifter og det kan klart anbefales, hvis du også kunne/kan lide filmen!

Stellauser/816135

Ganske god film, hvor man får lidt verdenshistorie, humor og lidt at tænke over :)

D.

Sød og sjov film, men den bliver kedelig, fordi den er for langtrukket og i konstant samme tempo.
To stjerner - en fordi det er sjovt at høre det svenske sprog, en for elefanten :)

Sanne

Meget sjov historie og jeg var da underholdt den tid filmen varede.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.