Cookie- og Privatlivspolitik

Den grønne cykel

Tilladt for alle
Filmen indeholder ingen skræmmende elementer.

Se mere på medierådet.dk
30.01.2014
| |
1 time 38 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Wadjda
|

Filmen 'Den grønne cykel' handler om den 10-årige Wadjda, hvis højeste ønske er en cykel. Men i Saudi-Arabien er det forbudt for kvinder at cykle, så hendes mor forsøger at tale hende fra idéen. Det afholder dog ikke den selvstændige Wadjda fra at tage sagen i egen hånd.

Hun beslutter sig for at stille op i skolens konkurrence om at citere Koranen, hvor pengepræmien er stor nok til, at hun selv kan købe sin egen cykel - med eller uden mors accept. Mens hun gang på gang støder ind i de begrænsninger, samfundet pålægger hendes køn, begynder folkene omkring hende så småt at se kvaliteterne i den unge rebel.

’Den grønne cykel’ gør flere ting for første gang. Det er den første spillefilm, der er optaget 100 procent i Saudi-Arabien.

Det er samtidig den første saudiske film, der er instrueret af en kvinde. Og det er første gang, at landet sender en film til USA for at dyste om en Oscar-nominering. Til gengæld har instruktøren Haifaa al-Mansour brugt hele fem år af sit liv år på filmen, bl.a. for at sikre økonomisk støtte og tilladelser til at optage i saudiske miljøer.

Hardcore filmnørder vil kende filmens stil som et ekko af neorealismens store klassiker, ’Cykeltyven’ (1948), blandet med realismen fra moderne film som Dardenne-brødrenes ’Rosetta’ (1999).

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (27 votes)
4.6
4.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] heldigvis vinder ærligheden og oprigtigheden til sidst i en historie, hvor man kunne være faldet i med det forudsigelige og det sødladne." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "En varm og bevægende perle om venskab, kærlighed, det religiøse (politi) og kvindekønnets kamp." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "[...] den perfekte guide ind i en verden, der for mange af os ellers kan forekomme fuldstændig uforståelig." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "'Den grønne cykel' er en både charmerende og tankevækkende skildring af en virkelighed, der forekommer uendelig fjern." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "[...] det føles virkelig som et enestående kig ind til et univers, man aldrig har set før." (Sophie Engberg Sonne)

 • Radio24syv

  "... det er absolut et kunstværk og en enormt god spillefilm." (Rikke Rottensten - Femina)

 • Weekendavisen

  "Filmen føles som virkelighed, og Wadjda bliver en veninde for livet." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus

En film der kan anbefales. Vildt at opleve hvordan cykling ikke er tilladt på den måde, når det fylder så stor en del af danmark. En fuldstændig uforståelig virkelighed.

Ulla

Dejlig film hvor vi får et lille indsigt i hverdagen for kvinderne i en anden kultur, end vi er vant til at se. Værd at se.

Neeluser/653453

En rigtig god film, der viser en verden som vi ikke rigtig kender, herunder en hverdag med indoktrinerende undervisning, undertrykkelse af kvinder og en hverdag, hvor helt almindelige aktiviteter er svære.

Kvinder I Saudi Arabien er I gang med at ændre hverdagen - og filmen er med til at vise hvordan.

God at tænke over...

Jeppe

’Den Grønne Cykel’ er en film fuld af håb - lige så varm som den er mildt oprørsk, så vil du ikke gå glip af noget revolutionært, som samtidigt er skildret flot, så tjek denne fabelagtige film ud.

Læs flere anmeldelser på filmpuls.dk: http://filmpuls.dk/category/filmanmeldelser/

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.