Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Casablanca (1942)

Censur ukendt

Se mere på medierådet.dk
10.12.2015
| |
1 time 42 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Casablanca
|

I 'Casablanca' spiller Humphrey Bogart den hårdkogte Rick Blaine, der driver en cafe i Casablanca under Anden verdenskrig. Ingrid Bergman er hans gamle flamme, der en dag dukker op og får gamle følelser til at blusse op på ny.

'Casablanca' har status som den ultimative kærlighedshistorie, og Ingrid Bergmans tårevædede ansigt har nærmest ikonstatus i den vestlige populærkultur.

Både kendingsmelodien ’As Time Goes By’ og slutscenen (”Det her kan blive begyndelsen til et smukt venskab”) har for længst indskrevet sig som klassiske øjeblikke i filmhistorien. Men man skylder også at nyde Conrad Veidts hælesmækkende naziskurskurk major Strasser, der aldrig får gennemført sin telefonsamtale. Selv statisterne er i særklasse og bidrager til skabelsen af en livlig og rigt befolket filmverden.

Handlingen udspiller sig under 2. verdenskrig i Marokko. Den amerikanske eventyrer Rick Blaine (Humphrey Bogart) driver en natklub i Casablanca, som er tilholdssted for mennesker, som håber at få udrejsetilladelse til Lissabon og herfra komme videre til USA. Ind af døren træder modstandsmanden Victor Laszlo sammen med sin kone Ilsa Lund (Ingrid Bergman), som Rick har haft et kærlighedsforhold til i Paris, inden tyskerne invaderede byen ('Was that canon fire or is it my heart pounding?'). Ilsa og Rick genfinder deres kærlighed, men skæbnen modarbejder dem.

Manuskriptet blev skrevet sideløbende med optagelserne, og Bergman koketterede undervejs med, at hun ikke vidste, hvem hun skulle forlade Casablanca sammen med. Selvom Bogart ifølge Bergman var køligt reserveret off-screen, er de sublime sammen på celluloid: Barske, introverte Bogart og smukke, generøse Bergman. Nej, et kys er ikke bare et kys.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (49 votes)
4.9
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Selv med et par dialoger, som ikke holder i nutidens øjne, og et lidt sløvere tempo, så er Casablanca faktisk en meget velskabt film, med rigtig gode dialoger og godt skuespil. Der er heldigvis både plads til noget drama, humor og selvfølgelig kærlighed.

Simon

På to dage har jeg fået set både Citizen Kane, og Casablanca. De to film som plejer at blive nævnt når man taler om 40'erne som film årti. Ingen af filmene sagde mig det store.
Mange taler om at det er en sød film, hvor Humphrey Bogart og Ingrid Bergman stråler igennem, men det er jeg ikke enig med mange i. Jeg troede ikke rigtig på karakterende, og deres kærlighed til hinanden.

Jeg er meget skuffet, men den er dog lidt bedre end Citizen Kane. Den er faktisk værd at se, da den holder 75 procent, og pga. alle de berømte citater som f.eks.: ”Round up the usual suspects,” eller ”Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship," og mange flere.

Noobcake

En af de bedste film fra den tidsperiode, ingen tvivl. En must see hvis man elsker film.

Simon

Skal du ikke give den stjerner? ;)

Ali

Nogle gange er det hele bare kommer sammen - historien, stemmer, dialogen, den retning - og du får en film, der står sin prøve tid.Casablanca er en stor romantik, en omrøring krigstid eventyr, en spændingsfyldt actionfilm, og i sidste ende, fantastisk en buddy-film. Det er på listen igen og igen på top ti lister over kritikere og fans. Dens bidsk linjer gentaget af filmentusiaster verden over. Hvad mere kan du ønsker?

S. Rico

...at det er både en klassiker og en must-see. Jeg blev nu ikke rørt af kærlighedshistorien. Og ser man bort fra romancen, så er resten blot endnu en film om 2. verdenskrig.

Wayne

You played it for her, you can play it for me - play it Sam. Masser af stemning i Bogart og Bergmans klassiker.

Nogenuser/12232

det er en af de største klasikkere der findes

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.