Cookie- og Privatlivspolitik

Borgman

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har ikke været indsendt til vurdering hos Medierådet for Børn og Unge. I henhold til filmloven påføres ikke-vurderede film 15 års-mærkatet.

Se mere på medierådet.dk
19.12.2013
| |
1 time 53 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Borgman
|

Filmen 'Borgman' handler om en bums, der manipulerer sig ind hos en overklassefamilie og langsomt forvandler deres tilværelse til et mareridt. Det er dog ikke bare filmens plot, der er værd at lægge mærke til, men også filmens form. Man skal nemlig være indstillet på at blive talt til i et filmsprog, der måske ikke hele tiden er lige let at forstå.

Da ’Borgman’ blev vist på årets filmfestival i Cannes, blev den modtaget med vidt forskellige reaktioner. Efterfølgende beskrev publikum den som en surrealistisk, absurd, sjov, voldelig gyser-drama-komedie. Med andre ord en vild blanding af genrer, og den er af samme årsag svær at vide sig klog på.

Som publikum kan man eksempelvis aldrig vide sig sikker på, om det man ser, er mareridt, hallucinationer eller virkelighed. Det ene øjeblik spiller skuespilleren Jan Bijvoet rollen som Borgman, men pludselig spiller han også andre roller. Samtidig udfører Borgman (og hans kumpaner) nogle djævelske gerninger, men titelkarakteren fremstilles alligevel i et sympatisk lys.

Filmen er fyldt med modstridende aspekter, og ’Borgman’ er ikke en film for alle, men giver muligheden for en anderledes filmoplevelse.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (10 votes)
3.6
3.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] en teknisk flot forestilling med visse originale scener, der dog ender med at føles som om man har set det meste før." (Jesper Eising)

 • BT

  "[...] går hen over hovedet på mig." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "[...] en på en gang fascinerende og frustrerende sag, der aldrig rigtig lever op til de indledende løfter." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Der er herlige elementer af deadpan-komik over filmen, der måske netop derfor virker så uhyggelig. Helt ude i skoven, men ikke desto mindre skræmmende." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "[...] står stærkere i sit idémæssige anslag end i sin faktiske udførelse og derfor taber pusten undervejs." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "I sin første spilletime er Borgman imponerende opfindsom, betagende brutal og mærkelig på den rigtige måde. Tre-fire scenarier sættes i gang og får lov at brede sig viltert. Man er godt underholdt og frodigt forvirret. Siden bliver man utålmodig og undrer sig over Borgmans projekt." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Daniel

Virkelig fascinerende spændende undervejs. Lidt "clockwork orange"-agtigt, men på sin egen stille uforklarende facon. Men man forlader biografen uden en klar fornemmelse, om hvad der egentlig var meningen med det hele.

Jan Hjørdie

Underholdende, bizar og ganske dejlig underlig, på en ret fed og mærkelig måde :-)
Fattede dog ikke lige hvad den handlede om. Men det er der jo så meget i denne verden man ikke gør !

Wayne

traileren ser mærkelig ud.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.