Cookie- og Privatlivspolitik

Blekingegade-banden

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
20.03.2009
| |
1 time 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Blekingegadebanden
|
'Blekingegadebanden' er den autentiske beretning om en gruppe unge danske idealister, der mistede grebet om deres egen moral.

Blekingegadebanden risikerede deres egen frihed, og andres liv og førlighed, for at skaffe penge til en sag, der var større end dem selv. De startede som politiske aktivister men kom dybere og dybere ind i en organisation, der havde flere lag – legale og illegale.

Nogle stoppede i tide. Andre gik med et stykke af vejen. Og nogle få valgte at gå hele vejen. Det hele endte i november 1988 med danmarkshistoriens indtil da største kup og drabet på en 22-årig politimand.

I 'Blekingegadebanden' møder vi aktivister fra dengang, også nogle af dem som gik linen ud. Og vi møder det politi som i så mange år var lige i hælene på banden, men som alligevel ikke formåede at gribe ind før det tragiske drab i Købmagergade.

Instruktøren Anders Riis-Hansen er prisbelønnet dokumentarist og er til daglig dokumentar-redaktør på DR. I samarbejde med Øvig Knudsen har han endevendt sagen i et dybdeborende værk, som føjer nye facetter til historien.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (600 votes)
3.7
4.5

Instruktør

Instruktører

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Indblikket i hele Blekingegadesagen er elementært spændende krimistof med vidtrækkende og relevante samfundsmæssige konsekvenser. Og Anders Riis-Hansen formår at holde spændingskurven ret høj det meste af filmen." (Ann Lind Andersen) ()

 • Børsen

  "Dette er fin billedfortælling om skam og skyld, der rammer følelser og en atmosfære, som kan være svær at gengive i andre medier." (Morten Dürr) ()

 • BT

  "Med sine vellykkede rekonstruktioner er filmen både noget af en krimi og med til at klarlægge..." (Birgitte Grue) ()

 • Ekstra Bladet

  "En ubetinget fascinerende og spændende historie..." (Henrik Queitsch) ()

 • Jyllands-Posten

  "Selv uden Bo Weymann ville ”Blekingegadebanden” have været en rasende flot og spændende film, men med hans vidnesbyrd om livet inde i organisationen er filmen blevet en både psykologisk og historisk dokumentation af den fascinerende historie om de første danske terrorister." (Sophie Engberg Sonne) ()

 • Politiken

  "'Blekingegadebanden' er en fundamentalt spændende dokumentarfilm om et helt centralt kapitel i den politiske mentalitets nyere danmarkshistorie." (Kim Skotte) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Thomas

Dårlig dokumentar. Hvem var Godtfred Appel og Holger Jensen? De to hovedmænd bag PFLP og KAK. Der findes åbenbartkun arkiv optagelser af Godtfred Appel og Holger Jensen, nævnes en gang i dokumentaren. Hvad Godtfred Appel og Holger Nielsen har med banden at gøre, beskrives aldrig. Heller ikke om Appel der døde i 1992, bifaldte bandens kriminalitet.

Og hvad med resten af banden? Hvem var de? Udover Bo Weimann, nævnes hans storebror, men om han var en del af banden fortælles aldrig. Og så er der nogen få andre og ellers er det mest det inkompetente politi, der fokuseres på.

Men det synes instruktøren tilsyneladende ikke er vigtigt.

Ellers er det underlige brudstykker, hvor der springes mellem forskellige begivenheder med årtiers mellemrum. Noget samlet billede får man ikke. Banden fremstår som bindegale venstre orienterede kriminelle.

Omkring 20 min af dokumentaren handler om planlægningen af en kidnapning af den svenske rigmandssøn Jørn Rousing. En kidnapning der aldrig blev til noget (fordi Weimann fik kolde fødder og pludselig udviklede en samvittighed) i stedet for at komme videre med hvad der så skete. Der var jeg ved at falde i søvn af kedsomhed.

Dokumentaren fokuserer mest på Bo Weimann, en usympatisk bagmand i banden. Hvordan han var blevet familiefar og stadig lavede kriminalitet, på trods af dette.

At Weimann fik dårlig samvittighed over en aldrig gennemført kidnapning og det at de gav en mand kraniebrud under et røveri og skød og dræbte en betjent under et andet røveri, ikke er noget der går ham på, tegner et billede af en mand der på det tidspunkt må have været en fanatisk psykopat. Alt var tilladt, når det gjaldt om at skaffe penge til PFLP.

Samtidig er man vidne til et inkompetent dårligt politi, der ikke kunne se sammenhængen mellem røverierne og den ekstreme kommunistiske venstrefløj, som de ellers overvågede og som banden var en del af.

Ligesom det aldrig er blevet opklaret hvem der dræbte betjenten under Købmagergade røveriet. Hvorfor bandemedlemmerne ikke fik en samlet dom for drabet på betjenten, når nu ingen af dem, ville tilstå, er uforståeligt.

De dømte fik alle korte straffe og flere blev løsladt før tid. Min kammerat, der har læst de, siger han, langt bedre bøger af Peter Øvig Knudsen, fortalte mig at de korte straffe, var pga frygt for gengældelse fra PFLP. Hvad er det for et vattet dansk retsystem, der bøjer sig for en terror organisation? Vi skal tilbage til 2 verdenskrig for at se noget lignende.

Noget der heller ikke nævnes i dokumentaren.

Bo Weimann er i dag direktør for en mellemstor IT virksomhed og far til tre børn. Noget der giver mig en grim smag i munden. En mand der var dybt kriminel og måske morder, er i dag familiefar og direktør i en virksomhed og tjener sikkert gode penge. Hvordan kan hans kone acceptere hans kriminelle fortid?? Hvorfor har han fået lov til i dag at leve et så godt liv efter sølle 6 års fængsel??
Han burde stadig være fængslet den dag i dag. I det mindste burde han fortælle hvem der dræbte betjenten. For han ved det utvivlsomt. Og hvis han virkelig angrer sine forbrydelser, så burde han indrømme dette eller tilstå det, så betjentens familie kan få fred. Jeg ved ikke noget værre end (tidligere) kriminelle der beskytter hinanden. Og hvad får de ud af det her 29 år senere hvor alle har afsonet deres straffe??

Jeg kan ikke anbefale denne her dokumentar, hvis man vil blive klogere på Blekingegade banden. Heller ikke ekstramaterialet, giver bedre indblik i noget som helst.

Læs hellere bøgerne.

Lars Michael

Rigtig god fortælling , godt fortalt osv alle kan se den og skal se den.

karsten

Jeg kan huske den gang jeg fik nyheden, en 22 årige betjent er skudt i hoved, hvad fanden skede der lige med lille Danmarks uskyld der? (ser bort fra Palle Mogens Fogde Sørensen som skød og dræbte 4 fire politibetjente 18. september 1965 på Amager)

Det var hvad mit kendskab om Blekingegadebanden var, kunne dog godt bruge nogle flere af de involveret fra Blekingegadebanden end Bo Weyman, hvilked gør den en smule ensporet, jeg vil ikke sige jeg blev underholdt, mere oplyst af denne dokumentar, skræmmende hvor langt de var villige at gå, overraskende det var en total tilfældighed der fældet banden.

Fremragende dokumentar 5 stjerner her fra.

Wayne

dokumentar - de mente de arbejdede for en god sag. Gad vide om de stadig mener det?

Camilla

Én ting undre mig. Hvis man vælger at se en film, tjekker man så ikke hvad den handler om, hvilken filmtype man skal forvente sig og temaet? Disse ting er helt basale for mig som filmgænger. Det tør jeg næsten godt påstå at det ikke er for alle, åbenbart! For 15-20 min inde i denne, ret velspillede dokumentar, gik 1/3 del af salen!!! Én ting er at de forstyrre min oplevelse af filmen, men en anden, men mindst lige så vigtig ting er, sikke alle de penge som er blevet spildt! Biograferne har det sikkert fint med det, meeen...
Nu til filmen; Jeg havde forventet en film hvor jeg fik klarlagt hvordan hele denne sag var forgået. Jeg er af den alder, at jeg ikke kan huske denne gruppe i medierne, men har hørt en masse om den. Og det fik jeg, også mere end jeg turde håbe på. Hvis man vil se en god og dragende dokumentar, så er det her helt klart en godt bud.

Jesperuser/367649

knap så spændende som jeg troede

Thomas Brandisuser/841576

Med bagtanke på at dette er virkelige hændelser ikke overdrevet, er det en virkelig grum film da det jo er den virkelige verden.

super skildret!!!!

bjar2010user/101051

God film

Eva Lolk

:)

susanne

For første gang er jeg faldet i søvn i biografen. Det siger alt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.