Cookie- og Privatlivspolitik

A Clockwork Orange (1971)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 16 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
A Clockwork Orange
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

I 'A Clockwork Orange' får den unge Alex sit kick fra porno og Beethoven og af at lede en bande ’drooger’, der iført bowlerhatte og hvide overalls drager ud på hektiske togter. Undervejs optræder de med brutal vold, ikke mindst over for et ægtepar i et futuristisk luksushjem. Alex bliver pågrebet og den hensynsløshed, der ledsager hans straf, skildres mindst lige så skræmmende som bandens forbrydelser. En stilfuld og bidende satire over et hyklerisk samfund.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (56 votes)
5.1
0

Instruktør

Skuespillere

Instruktører

Skuespillere

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lukas

Den her film er et godt eksempel på hvordan kubrick kan styrer os. Den er så voldsom, og realistisk på samme tid, at da jeg så den havde jeg det faktisk ret dårligt.
Men udover det, så kan man lærer meget af denne film. Hvordan man opbygger en karakter. At man ikke behøver at have et højt budget for at lave sådan et mesterværk. Casting. Kameravinkler, at der ikke er noget galt med manuskriptet bare fordi man bruger voiceover.
Men nok om det, jeg elsker at den første halvdel af filmen er hvor vi følger alex og sin bande, som der bare er ude og begå vold og voldtægt. Og Den anden halvdel hvor Alex er blevet taget af politiet, og skal i fængsel, og bliver hjernevasket der. Og hele den ide fungere så godt for mig.

SPOILER

i starten af filmen hvor Alex begår vold, indbrud, voldtægt mod uskyldige, tænker man "Kan de snart ikke blive taget af politiet, det der er sku lige lovlig voldsomt".
Men så lidt efter den anden halvdel af filmen, begynder man at have sympati for Alex, og alt i alt syntes at det er mega synd for Alex. Fks nær slutningen hvor Alex bliver andgribed af hjæmløse, og derefter hvor hans tidligere "ansatte" kom hen til ham, og prøver at drukne ham.

Jeg har mødt mange som ikke rigtig kan give den her film den sidste stjerne fordi den ikke er tidsløs. Og der har jeg bare at sige, skal alt ting værer tidsløs? Efter min mening behøver alting ikke at være tidsløs. Og især ikke når der er så mange mennesker som syntes at der er så kontroversiel.
Men alt i alt syntes jeg at det er et perfekt film.

Jeg giver den 6/6 stjerner eller 10/10 stjerner eller A+

Wayne

Ingen tvivl - Kubrick var på mange måder genial og forud for sin tid, og når man sætter A Clockwork Orange ind i et tidsperspektiv - så fortjener den al den ros den kan trække.

Dog skal man huske at Kubrick langt fra var den eneste som protesterede mod det bestående samfund i 1971 - han var en del af en bølge, hvor en hel generation gjorde det til en modesag at gøre oprør. Filmen er altså ret populistisk i sin fremstilling af normalitet - contra anormalitet, og samfundets trang til at tvinge de afsporede ind på plads.

Filmens vold og sex var dengang en sensation - idag vil den næppe give anledning til andet end et skuldertræk.

Så hvad er der så tilbage at bedømme, hvis man skal tager nutidens briller på? Stilen, kvaliteten og kunsten.

Kubrick fremstiller en fremragende psykopatisk Malcolm McDowell, i et særdeles farverigt univers med fantasifulde uniformer og interessant make-up.

Var den blevet produceret idag, havde den næppe opnået andet end et skuldertræk - og slet ikke den opmærksomhed, som den fik i starten af 70érne. Og Kubrick skal stadig have kredit for at være foregangsmand.

At gense den i 2017, var desværre lidt en skuffelse for mig - faktisk virkede den en anelse harmløs og lidt mere som en del af den tids politiske strømme, med komiske undertoner.

Dog fortjener den stadig en høj karakter, men jeg ser den ikke længere som noget mesterværk. Mesterværk skal kunne overleve tiden og det gør A Clockwork Orange ikke helt.

8/10

Nikolaj

Kubrick bringer os seere i en situation, som vi helst vil glemme, vi bliver pint og pint hele filmen igennem. Men det er med måde, som gør filmen til en af de bedste film nogensinde. Utroligt detaljeret, musikken, lyden og skuespillet er sat op i et så højt niveau. Så selvom at hele filmen er hysterisk, så er der en dyb mening med den.

Simon

A Clockwork Orange er den mest sindssyge film nogensinde lavet. Den er sjov, skræmmende, tragisk. Det er en blanding af alt muligt og umuligt. Der vil aldrig blive lavet en så seriøs-skør film igen. Den er fra 1971, og den holder hundrede procent. Der er en lille dum grund til at den ikke får 6 stjerner, og det er fordi at jeg synes at Alex i starten simpelthen er for utroværdig. Ellers er den fed, og Malcolm McDowell og Stanley Kubrick er klart dem som har stået bag det store arbejde. Okay, McDowell. Jeg har set et interview med ham, og han virker så sympatisk! At han så kan spille Alex så perfekt, synes jeg er ekstra flot. Han er både skræmmende, sjov og alt mulig andet. Ord kan ikke beskrive ham, man er nød til at se den for at forstå mig (og alle de andre som også kun har rosende ord, indtil videre!). Stanley Kubrick var en mand med mange visioner, og det giver A Clockwork Orange et magisk touch. Vildt god film, den er sindssyg, men fremragende. Sådan.

Nikolaj

En meget voldsom og på sin vis uhyggelig film! Uanset om man synes om de mange voldelig og groteske scener, så kan man ikke lade være med at blive tiltrukket af den syge verden hovedpersonen lever i! Filmen er unik og der findes ikke noget der kunne minde om dette underlige værk. "A clockwork orange" er en vild filmoplevelse!

mads

vel nok en af kubricks største og mest kendte film, og det er heller ikke særligt svært at forstå.
personligt føler jeg at filmen falder en snes i kvalitet efter man har set den et par gange, dog vil jeg sige at når den ses for aller første gang virker det som om man kommer i fantastisk 131 minutter lang trance som man sent glemmer igen.

jeg føler lidt at sådan en film som "2001: a space oddesey" "rewards you for rewatching" hvorimod "a clockwork orange" måske er lidt modsat.

som altid med kubricks film er det tekniske aspekt helt i top, hans måde at fortælle historie på slår heller aldrig fejl.

hvis ikke du har set "a clockwork orange" burde du tage at få den set, Førstegangs oplevelsen er eminent.

Louis

Veludført og fascinerende film der rummer livets gang. Smukt.

Muggauser/8186

Sær, sjov, unik, underlig, uhyggelig, mærkelig, forunderlig, weird, ironisk, eftertænksom, dyb, glad, euforiserende, excentrisk, psykedelisk, humoristisk, tragisk, dramatisk, larmende..

Sikke en film. Jeg ved ikke, hvad jeg forventede. Og egentlig heller ikke, hvad jeg fik. En oplevelse?
Jeg synes i hvert fald, at det var en super nice og anderledes film. Jeg kan godt lige 60-70'er temaet, tøjet, måden de snakker på og deres måde at agere på.
Se den og få nyt input!
Yes, I was cured allright!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.