Cookie- og Privatlivspolitik

9. april

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en alvorlig, tung og knugende grundstemning. Der er adskillige scener med langvarige skudepisoder, og hvor flere af hovedfigurerne omkommer. I én scene bliver en ung mand ramt af skud i maven, og man ser ham ligge på jorden, hvor han forbløder, dør og efterlades. I en anden scene skydes et barn i brystet, da han kommer løbende på en vej, og man ser ham falde livløs om, mens en kvinde skriger hans navn i desperation. I en tredje lang og ubehagelig scene er hovedfigurerne under beskydning og må kæmpe længe for deres liv. På grund af de nævnte scener samt fortællingens alvorsfulde og realistiske krigsskildringer, vurderes det, at filmen kan virke skræmmende på børn under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
12.03.2015
| |
1 time 33 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
9. april
|
Versioner: se alle
2D, 2D, 2D - m/danske undertekster
|

I krigsfilmen ’9. april’ befinder vi os ved den dansk-tyske grænse den skæbnesvangre nat i 1940, hvor Europas stærkeste hær invaderer fra syd.

Danmark er i krig, og for at bremse overmagten sendes en dansk fortrop bestående af cykel- og motorcykelafdelinger i felten. Sekondløjtnant Sand og hans deling skal som de første møde fjendens kampvogne og overlegne militære magt. Alligevel kæmper de danske soldater en indædt kamp for fædrelandet. 

Det er 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland. '9. april' er en realistisk skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Brandvarme Pilou Asbæk spiller hovedrollen som Sand, der leder den håbløse mission, mens Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.

Filmen instrueres af debutanten Roni Ezra, og man fornemmer, at forbillederne i højere grad er udenlandske krigsfilm som Black Hawk Down og Bag fjendens linjer end fx den danske besættelsesfilm Hvidstengruppen. (Copyright: kino.dk)

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (577 votes)
4.2
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] fint og usentimentalt instrueret af debutanten Roni Ezra. [...] Pilou Asbæk er solid i rollen som sekondløjtnanten, der skal træffe de svære beslutninger." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "[...] en grå filmoplevelse om en sort dag. Ganske flot produceret med location-optagelser i Sønderjylland og styr på historiske detaljer, men uforløst i sin fortælling om krig og nederlag." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "'9. april' er bestemt ikke nogen katastrofe af en film, klipningen og fotograferingen tager sig flot ud, men Roni Ezras debut mangler en helt basal dramaturgisk nerve, der kunne have gjort filmen til et medrivende og engagerende svendestykke." (Jacob Ørsted)

 • Filmland P1

  "[...] den helt store triumf ved ’9. april’ er at den får åbnet et bortgemt nationalt traume, hvilket altid er interessant [...]." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "[...] en uprætentiøs og renfærdig film! Ingen sensationslyst, ingen anklager mod nogen – indirekte, måske – og uden splattereffekter." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "Filmen fungerer som en rigtig krigsfilm. De brune uniformer, riflerne og lyden af de gamle, hakkende maskinkanoner virker alt sammen voldsomt virkelige, og virkeligheden kan en masse, hvis man værner om den på den rigtige måde." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'9. april' fortæller en kort, grum historie meget præcist. Den er sober og yderst seværdig." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

Filmen er meget bedre end hvidstensgruppen om krigen i Danmark meget bedre.
En flot fortælling om nogle folk som kæmpede om vores danske land.
Filmen fortjener et godt publikum, synd at filmen ikke var længere.

Thomas

9. april giver sit eget billede på noget af det, der skete i Sønderjylland i 1940 da Danmark oplevede at tyske tropper gik over grænsen og overtog styringen af landet efter nogle dage.

Rollerne som soldater spilles rigtig godt af Pilou Asbæk samt Gustav Giese og giver et godt blik på, hvordan det at blive angrebet var i 1940 med de midler man havde til rådighed. Filmen giver sit eget bud på hvordan situationen kan have været. Jeg vil anbefale at se den også for at få den historiske dimension med og huske på, at Danmark har været besat selvom det er lang tid siden i nogens øjne.

Jeg har kun givet 4 stjerner fordi der ikke er kød nok på historien, som kunne indeholde så meget mere fra en vigtig periode i dansk historie.

S. Rico

En meget flot og realistisk historietime. Spændende bliver det aldrig, for man ved jo, at ”krigen” er hurtig overstået. Men filmen er god for dem, der har militærhistorisk interesse.

Markussen

Intens oprigtig og fangende,

oplev krigen på egen hånd

Karsten

Var spændt på at se om den kunne følge trop med hvidstensgruppen som jeg synes var overdreven genial, både på skuespil og udførelse af historie. Men må nok sige at det var en stor skuffelse at se denne film synes den var sløv og kedelig. ☹️

Louise

Synes filmen var god men den manglede lidt mere historie om før og efter

Ingrid

Alt i alt en ubemærket film som skildre hvordan krigen startede i det sønderjyske.
Blev dog lidt overrasket over at den kun varede knap 90min
Kunne godt lide at mange af skuespillerne ikke var så kende ansigter fra andre film. Det gav dem hver især deres egen stærkere personlige

Claus

det skal lide siges at jeg elsker WW2, film,dokumentar samt bøger. Så jeg har set frem til 9 april og om vi dansker stadigvæk kan lave en god krigs film.

vi stater med at føle nogle soldater som har fået deres orlov indarvet og er i fuld gang med træningen, samtid med at kommando har øjne og øre om tyskerne overtræder den dansk/tyske grænse. Dagen efter sker det så Danmark er i krig, alle soldaterne bliver sent ud til deres stilling og af venter deres ordre. nok 5-10 min begynder kampen mod tyskerne, men de må hurtig trække sig tilbage længer ind i landet. men overgiver sig nogle timer senere.

en okay film, men ikke den beste krigs film jeg har set, nogle at skulespillerne sælger mig ikke og mangler overbevise. men Pilou Asbæk levere en god præstation som Sekondløjtnant Sand. ellers ikke det store ros en okay film vis jeg magler mit WW2 fiks.

Wayne

Måske ikke den voldsomme dramatik. Men virker meget realistisk i forhold til det der skete.

Cyklerne virker lidt komiske, og det svarer nok nøje til den danske hærs muligheder for modstand da tyskerne kom.

Nogle vil måske mene at det var pinligt at regeringen valgte at kapitulere så hurtigt som man gjorde. Men det begrænsede tab af liv var en vigtig årsag - og det lå sandsynligvis stadig dybt i erindringen hvor nytteløst det var da tusindvis af danske soldater blev slagtet i 1864.

Man kan klandre filmen for at ville for lidt, at følge en flok soldater på retræte fortæller jo kun en meget lille flig af det der skete på dagen. Det store drama har nok fundet sted på Christiansborg.

Glimrende debut af Roni Ezra - og et fint dramatisk indblik i hvordan det kunne have set ud den 9. april.

bettina

Skuffende at der er så lidt kød på et så stort emne

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.