Cookie- og Privatlivspolitik

007: Licence to Kill (u/text)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 13 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Licence To Kill
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning
|

Konkurrencen fra nye, amerikanske actionbrag som “Die Hard” og “Dødbringende våben” betød, at Timothy Dalton i sit andet Bond-eventyr dels tog til Amerika og dels skruede op for brutaliteten. Fra Bond til Rambond!

“Licence to Kill”, den 16. i rækken, er stadig den mest voldelige og blodige af alle seriens film og den første, som censuren dømte uegnet for børn. En sammenbidt Bond tager på personligt hævntogt mod den latinamerikanske narkobaron Franz Sanchez, som har fodret hajer med Bonds CIA-ven Felix Leiter (David Hedison, der spillede samme rolle i “Live and Let Die”).

Robert Davi er en veloplagt, sorthumoristisk skurk med en meget ung Benicio Del Toro på lønningslisten. Andre højdepunkter tæller en forbløffende lastbiljagt på en snoet bjergvej, Carey Lowell som den handlekraftige CIA-pilot Pam Bouvier og go’e, gamle Desmond Llewelyn i sin største optræden som agent 007’s hårdt prøvede våbenmester, Q. Musikken er af Michael Kamen, og titelsangen synges af Gladys Knight.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (19 votes)
3.5
0

Instruktør

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus

Det kan godt være at Robert Davi er god skuespiller, men ikke som Bond skurk. Det fungerer bare ikke.

CINEMANDRUP

Nu kommer Bond for alvor i kløerne på amerikansk action filmskole, for nu er der dømt ubestridt action i lange baner smedet sammen med et personligt vendetta, hvilket gjorde Bond Franchisen tæt på at uddø, men lad os se nærmere på hvad ’Licence To Kill’ har at byde på:

Titelmelodien er smuk udført, selvom den er en langsom en af slagsen og i tema hierakiet ligger den midt imellem for mig.

Filmens plot er i al sin enkelthed hævn. Bond får et personligt vendetta på dagsordenen efter en intro, hvor en stor narkosmugler bliver fanget og der bliver gjort den bedste ankomst til et bryllup ever. CIA agent Leither bliver gift, men narkobaronen han fangede slipper fri og omdanner Leither til hajføde og myrder hans hustru, hvorfor Bond går på hævntogt og mister sin licens til at dræbe, da han bliver udstødt fra Hendes Majestæts Hemmelige Tjeneste, for at gøre en opgave personlig. Vi går væk fra det klassiske Bond vi kender og får nu en anderledes Bond film, som jeg ikke nødvendigvis syntes vildt godt om, men som rummer en god portion action – og det skal filmen trodsalt have ros for. Action delen fejler intet. Vendetta stilen passer også udmærket og hvis der er en ting jeg rigtig godt kunne lide ved filmen, så var det at Bond nu for alvor viste sin hårde agent side af sig selv og fokuserede målrettet på sin opgave koste hvad det vil. Måden Bond får infiltreret Sanchez ved at så mistillid til hans egne mænd er en smuk form for hævn i denne film.

Vi har nu at gøre med en bad guy ved navn Sanchez, spillet af Robert Davi. Han gør sin rolle tilfredsstillende god, hvor han er både hård, blød, udspekuleret og målrettet. Et dybere indtryk efterlader han dog ikke, når filmen er slut. En af hans håndlangere som fik en god karrierer efterfølgende er selvfølgelig Benicio Del Toro, som spiller en koldblodig lejemorder. Jeg manglede lidt noget unikt ved disse typer som bad guys i Bond universet altid har, men måtte skuffes.

Til en afveksling har vi for en gangs skyld Q med ude i felten, hvor vi også får brugt nogle af de gadgets han kommer med, hvilket er ret positivt, men derudover er det ellers ret begrænset med gadgets og nok engang stiller jeg spørgsmålet: Hvor har vi vores Bond bil. En Bond film uden en Bond bil er nærmest blasfemi.

Filmen forsøger at få proppet nogle gode action scener ind som ikoniske øjeblikke man vil huske og der er da også nogle gode elementer i vente. Intro scenen med flyet, scenen med menneskelig hajføde, Bond på transportbåndet og hvem kan dog forglemme scenen hvor Bond laver en Wheelie med en tankbil og undgår stinger missilet.

Filmens action niveau er højt. Men action alene redder ikke filmen. Jeg må dog sige, at eksplosionerne, kampscenerne og selvfølgelig biljagten med tankvognene er flotte udført. Det er tydeligt at mærke at seriøsiteten med hensyn til action begynder at vægtes højere, hvilket ikke nødvendigvis er godt altid. Men parodi er der ikke tid til i denne omgang, for det er mildest talt et blodigt kapitel af Bond vi her får at mærke. Favoritscenen for mig er uden tvivl biljagten til sidst med tankbilerne. Der er mange fede, flotte og farlige elementer indblandet i disse scener og selvom det er lastbiler vi har med at gøre virker denne jagt intens.

Filmen har sine kritiske øjeblikke, såsom en meget anderledes historie, hvor action er i fokus. Den britiske charme er væk for at gøre plads til meget action og her føler jeg desværre at Bond begynder at miste sig selv lidt, da karismaen omkring hans karakter er nærmest ikke eksisterende. Selvom hans hårdhed er et plus i min bog, så skal charmen der omringer hans 007 status altid være intakt og den manglede for mig. Derudover har vi nogle bad guys som ikke kommer langt op på bandit tronen, i forhold til det indtryk som mange andre skurke har efterladt. Selvom jeg roser scenen med biljagten til sidst, så er der også lige en ting som nok var kækt og overdrevet nok, når Bond vælger at gøre det umulige og lave en start wheelie så forenden løfter sig på lastbilen. Filmens plot er ikke dyb, men handler udelukkende om at få hævn og for en Bond film virker det ret så tyndt.

Denne film er den bedste af de to Bond film som Timothy Dalton har lavet uden tvivl, men der er mange andre ting som gør at den trækker ned. Hvis du er til hævn og action er det lige din boldgade, men hvis du elsker den traditionelle Bond så bliver du nok lidt skuffet. Selvom dette er en film som skiller vandene, så får Timothy Dalton alligevel for hans præstation og den gode action 3 stjerner herfra. Men nu er hans Bond Licens også for alvor udløbet og ikke bare licensen til at dræbe.

Nikolaj

Men hvor er James Bond, Moneypenny, og M? Plus alle de fede mindeværdige James Bond scener. Det bliver sådan lidt ærgerligt i længden, da det går op for en, at det eneste der står i panden på vores helt er hævn. Og er filmen mindeværdig, nej ikke helt den udmærket action-scener, og er vel underholdende nok. Men forvent ikke en rigtig James Bond film, nej nyd den hvis du er til meget action. For det er der nok af.

Lars Michael

Dalton som Bond var nok ikke så godt, men hvis man skulle se på var for en af hans film som Bond var bedst så er det den her.

S. Rico

Ja, der mangler en række af de klassiske Bond elementer. Til gengæld får man en anderledes Bond film. Og en ganske blodig en af slagsen med masser af action. Fint nok for mig.

Wayne

Nøj en skuffelse. Ingen Moneypenny, ingen licens til at dræbe. Faktisk var det bare en actionfilm, uden Bond. Og ikke den bedste af slagsen. Dalton fik ikke flere film, serien var tæt på at dø. Den var ikke så ringe, den var bare ikke god nok.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.