Ted 2 og Minions får samme censur

Temperament til forskel
Billede
(© UIP)

Familiefilmen 'Minions' har fået samme censur i Danmark som en grovkornet teddybjørn, der elsker sex, alkohol og stoffer. Begge film er tildelt censuren-vejledningen 7 år af Medierådet.

Censuren til Minions er naturligvis ikke overraskende. Den mindste action-prægede stemning i en familiefilm fører som regel til 7 års-vurderingen, og begrundelsen lyder således:

"Minions har en humoristisk grundstemning. Den indeholder en række dramatiske scener med skyderi, biljagter, granateksplosioner, truende væsner og farefulde situationer. Da det hele imidlertid foregår indenfor en komisk ramme, og forløses positivt til sidst, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de mindste børn under 7 år."

Det er mere interessant, at begrundelsen for Ted 2 ikke afviger voldsomt fra animationsfilmen om de gule håndlangere.

"Ted 2 har en let og humoristisk grundstemning. Den indeholder enkelte let dramatiske scener, hvor hovedfigurer skændes, slås eller er i lettere fare. [...] Da grundstemningen er humoristisk, og da fortællingen indeholder mange positive og komiske forløsninger, vurderes filmen kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år."

Den samme censur betyder naturligvis ikke, at filmene nødvendigvis er egnet til den samme målgruppe. Generelt er den danske censur langt mere lempelig overfor seksuelle referencer ligesom indtagelsen af alkohol heller ikke fører til et automatisk højere aldersmærkat.

Men i andre lande er det en anden sag, når det drejer sig om 'Ted 2'.

USA tildeler ikke overraskende voksencensuren R (svarende til den danske 15 års-censur). Årsagen er "Sjofelt og seksuelt indhold, gennemtrængende sprogbrug og indtagelse af stoffer." Man har i øvrigt fundet frem til, at et populært bandeord benyttes ca. 50 gange.

I England og Australien er censuren 15 år, imens Tyskland nøjes med 12 år. Irland og Schweiz mere end fordobler den danske opfattelse med en 16 års-censur, og skulle du befinde dig i Rusland eller Sydkorea, skal du være mindst 18 år for at se komedien.

Minions, der får dansk premiere i denne uge, har derimod fået tildelt den stort set samme censur i alle lande.