Film om danmarkshistoriens største seriemorder skal dyste om Guldpalmen i Cannes

Med Trine Dyrholm i front
Billede
(© Rolf Konow)

Dansk film har meget at fejre netop nu, da en dansk film og to danske co-produktioner netop er blevet udtaget til den prestigefyldte filmfestival i Cannes.

En af disse er den danske Pigen med nålen, der bygger på den sande historie om Dagmar Overby, som i 1918 foretog såkaldte "arrangerede adoptioner" af uønskede babyer.

'Pigen med nålen' er blevet omtalt som "et eventyr om en grusom sandhed" i sort/hvid, der blander genrer som kostumedrama og gys.

Den virkelige Dagmar Overby beskrives af DR som danmarkshistoriens største seriemorder - og i virkeligheden blev hun dømt for at have myrdet otte spædbørn.

Det svensk-polske stortalent Magnus von Horn står bag filmprojektet, som er udviklet med det danske produktionsselskab Creative Alliance med producer Malene Blenkov i spidsen.

Det er første gang i nyere tid, at Nordisk Film har produceret en film, der er kommet i hovedkonkurrencen i Cannes, hvilket selvfølgelig har vagt stor begejstring hos produktionsselskabet.

I en pressemeddelelse udtaler adm. direktør i Nordisk Film Production, Katrine Vogelsang, blandt andet:

- Det er stort for dansk film – vi trænger til opmuntring og succes. Det er allerede en sejr at være med i dysten om Den Gyldne Palme, og nu glæder vi os til, at 'Pigen med nålen' skal møde sit verdenspublikum i Cannes.

'Pigen med nålen' fokuserer på den unge, fattige kvinde Karoline (Vic Carmen Sonne), der arbejder på en fabrik og tilsyneladende har mistet sin mand i Første Verdenskrig.

Karoline bliver gravid med fabriksejerens søn, hvilket i samtiden langt fra er acceptabelt. Værre bliver det, da Karolines mand til hendes store overraskelse vender tilbage i live. Resultatet bliver en forfejlet abort i de kommunale bade.

Men så møder hun Dagmar Overby (Trine Dyrholm).

Dagmar tilbyder hende en arrangeret adoption af hendes baby, men da hun ikke kan betale, indvilliger hun i at arbejde for Dagmar i hendes butik. Snart viser det sig, at Dagmars løsning på uønskede børn hele tiden har været at slå dem ihjel.

Udover 'Pigen med nålen' er de to danske koproduktioner 'Everybody Loves Touda' af Nabil Ayouch (Den blå kaftan) og 'The Apprentice' af Ali Abbasi med i Cannes, sidstnævnte i hovedkonkurrencen - det kan du læse mere om her.

Trine Dyrholm er lige nu aktuel i biografen i filmen Birthday Girl.

'Pigen med nålen' får dansk biografpremiere til efteråret.

Pigen med nålen
Vic Carmen Sonne i 'Pigen med nålen' (© Lukasz Bak / Nordisk Film)
Pigen med nålen
Trine Dyrholm som Dagmar Overby (© Lukasz Bak / Nordisk Film)