Bodilprisen 2024: Hvilken titel bliver årets bedste danske dokumentarfilm?

Det sagde anmelderne om de 5 nominerede film
Billede
(© Guldbrandsen ApS)

Den 16. marts uddeles dette års Bodil-priser af Danske Filmkritikere. Årets vært til showet er skuespiller Mathilde Arcel, der indtager scenen, når de i alt 14 statuetter uddeles.

I år er kino.dk mediepartner på Bodilprisen, og du kan derfor dykke ned i prisuddelingen i vores temaunivers.

Se Bodilprisen 2024 temauniverset her

Vi har allerede kigget nærmere på de nominerede til Årets bedste danske film, og nu dykker vi ned i den dokumentaristiske genre. Her er både jazz, amerikansk politik, et kunstnerportræt, en dansk munk og en grønlandsk aktivist.

Se også samtlige nomineringer til Bodilprisen her.

Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris, der uddeles af Danske Filmkritikere. I år for 76. gang.

Vi gennemgår herunder årets 5 nominerede titler til prisen som Årets bedste danske dokumentarfilm.

Billede
(© Camera Film)

Music for Black Pidgeons

Dokumentarfilmen 'Music for Black Pigeons' er instrueret af Jørgen Leth og Andreas Koefoed og handler om jazz-musikkens passionerede væsen.

Filmen undersøger således musikkens kraft, væsen og den kreativitet, der ligger bag de ofte improviserede toner i jazzen.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

 - Jørgen Leth og Andreas Koefoed har skabt en brandgodt fortalt dokumentar, der bedre end nogen anden film indkapsler, hvad det giver os at spille og høre musik. (5/6 stjerner, Filmmagasinet Ekko)

- Er man villig til at blive charmeret, så venter der en stor oplevelse i Jørgen Leth og Andreas Koefoeds jazzede dokumentar, 'Music for Black Pigeons'. (5/6 stjerner, Jyllands-Posten)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Billede
(© Camera Film)

Apolonia, Apolonia

Filmen er en coming-of-age historie, der er optaget over en periode på 13 år. Filmen følger den unge Apolonias personlige og kunstneriske udvikling i løbet af hendes tyvere, hvor hun går fra ungt talent til at tage springet ud i den kommercielle kunstverden.

Filmen er instrueret af Lea Glob, der tidligere har stået bag dokumentarfilmen Venus - Let's Talk About Sex.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- 'Apolonia, Apolonia' er tryllebindende. Jeg har set den to gange, men vil gerne se den igen. Og igen. (6/6 hjerter, Politiken)

- Hvor er det godt, dokumentarist Lea Glob mødte kunster Apolonia Sokol og filmede alle hendes skøre idéer og op- og nedture, så vi kunne få denne vilde film om at være kvinde i kunstverdenen. (5/6 stjerner, Soundvenue)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Munken
(© Moving Documentary/Camera Film)

Munken

En anerkendt dansk HIV-forsker og familiefar har på papiret det hele. Alligevel forlader han sin familie og sit højtprofilerede job for at blive buddhistisk skovmunk i Sri Lanka. 

Valget får tunge konsekvenser for familien, der står uforstående tilbage i Danmark. Et dansk dokumentaristpar tager afsted for at filme munkens levevis, men på grund af uoverensstemmelser afbrydes projektet undervejs. 

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

 - [...] 'Munken' er en usædvanlig og tankevækkende historie om en læge, der forlader familie, døende patienter og en karriere som topforsker for at hengive sig til buddhismen og studiet af 'dødsløsheden'. (5/6 stjerner, Berlingske)

- Historien om den danske toplæge, der kvittede Vesten og blev buddhistisk munk i Sri Lanka, fortæller en stærk historie om at være menneske. (5/6 stjerner, Jyllands-Posten)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Billede
(© REEL Pictures)

Twice Colonized

Filmen fortæller historien om den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som har dedikeret sit liv til kampen for inuit i hele Arktis.

Da en tragedie rammer blandt Aajus nærmeste, begiver hun sig ud på en personlig rejse for at konfrontere sin fortid og samtidig sikre oprindelige folks demokratiske ret og uafhængighed.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

 - Lin Alluna er ikke interesseret i et ukritisk helteportræt, men skildrer Aaju Peter som en sammensat, viljestærk kvinde, der nægter at give efter for andres fordomme. Det giver stof til eftertanke. (5/6 stjerner, Filmmagasinet Ekko)

- 'Twice Colonized' om Aaju Peter forener et komplekst personportræt med en stærk aktivistisk kerne i en tankevækkende skildring af de personlige konsekvenser af dansk kolonisering, der fortsat kaster lange skygger. (4/6 stjerner, Soundvenue)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.

Billede
(© Guldbrandsen ApS)

A Storm Foretold

Med en stor, fed cigar i mundvigen og en afgrundsdyb foragt for sine politiske modstandere er Roger Stone som født til at være rådgiver for Donald Trump. Stone er republikansk kongemager med en track-record, der rækker tilbage til præsident Richard Nixon.

Med unik adgang til ham har Christoffer Guldbrandsen skabt en film helt inde fra magtens allergiftigste kerne i de sidste dage og måneder af Trump-administrationen, der kulminerede med stormløbet på Capitol Hill.

Her er hvad de danske anmeldere bl.a. sagde:

- Med sin diskrete tilstedeværelse fanger Christoffer Guldbrandsen situationer, hvor facaden krakelerer hos manden bag Trump i rystende og fascinerende dokumentar. (5/6 stjerner, Filmmagasinet Ekko)

- Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm om Trump-rådgiveren Roger Stone byder på masser af sensationelle optagelser – men de tjener mest som dokumentation af Trumps allerede veldokumenterede massemanipulation. (4/6 stjerner, Soundvenue)

Læs mere om og se flere anmeldelser af filmen her.