Anders Matthesen: ”Jeg er netop ikke med i Vild med dans”

Anden fortæller kino.dk om sin første spillefilm ’Sorte kugler’.
Billede
Anders Matthesens talent spænder fra stand-up comedy over rapmusik til teater.

Nu debuterer han som filminstruktør med filmen Sorte Kugler, hvor han selvfølgelig selv spiller hovedrollen. Vi har talt med Anden.

Jamen, det har i mange år været min drøm at lave en komedie,” starter han ud, før han går videre til at fortælle om inspirationen:

Jeg har især været meget glad for de amerikanske komedier, hvor det er én karakter, der driver komikken i filmen. Typisk de der B-komedier med Eddie Murphy og Jim Carrey, hvor man har noget, der siger: ’Hvad nu hvis der skete det og det? Hvad hvis du ikke må lyve osv.’ Dem har jeg altid godt kunnet lide – de komedier, der står ved, at det er hovedpersonen, der driver komedien og ikke situationen, der skal være morsom. Så sådan en komedie havde jeg lyst til at lave. Så da muligheden bød sig, var det noget, jeg ville prøve kræfter med. Det har jeg jo ikke prøvet før,” siger Matthesen og drikker af sin vandflaske.

Mennesker der bitcher over regnen
Muligheden bød sig sidste år, hvor Nimbus spurgte, om han ville lave en film. Manuskriptet blev skrevet på en måned i Tyrkiet sammen med Matthesens mor og senere med vennen Nikolaj Peyk for at få gode råd til skrivningen.

I det hele taget er der flere venner og komiker-kolleger med i Sorte kugler, blandt andre Thomas Hartmann, Linda P. og Søren Rislund. ”Jeg har valgt at bruge folk, der ikke er kendte som skuespillere,” forklarer Anden.

Om filmens karakter Alex, uddyber Matthesen:

Han har nogle af mine sider også. Men han er måske mere en karikatur på, hvordan det almindelige menneske ser på verden. Altså, jeg synes godt nok ikke, at jeg er den værste til det. Jeg ser en del mennesker omkring mig, som bitcher over… regnen. Eller, du ved, andre ting, man ikke kan lave om. Det synes jeg ikke, at jeg er slem til, så på den måde minder jeg ikke om Alex. Selvom det selvfølgelig kommer ud på min måde, fordi jeg spiller ham, og hans sarkasme kan godt minde om min.”

Temaerne i ’Sorte kugler’ føles meget Matthesenske, og han har flere gange ytret sine holdninger om livet, der er inspireret af buddhistisk filosofi og litteratur. Det handler blandt andet om at bruge sin energi positivt, hvilket Alex er virkelig dårlig til: ”Man får lige nøjagtigt det, man fokuserer på. Det er min evige kæphest og derved også mit fingeraftryk på filmen.”

Vil lave en Scorsese-film
Anden havde sin første filmrolle i Kenneth Kainz’ ’Rene hjerter’ i 2006. Om forskellen fra dengang og til i dag fortæller han:

Nu har jeg været med helt fra bunden. Siddet med en tegner og lavet storyboard, været sammen med casteren og siddet og tænkt: ’Skal det være det ene smykke eller det andet?’ Hver eneste ting i filmen har jeg godkendt. Og det er en stor forskel fra Rene hjerter.”

Rollen som filminstruktør har heldigvis gjort et positivt indtryk på Anders Matthesen, der meget gerne vil lave flere film: ”Jeg synes, at det har været virkelig spændende og sjovt. Og jeg er egentlig også glad for resultatet. Jeg tænker, at med de ting, jeg ved nu, kunne jeg lave en endnu bedre film næste gang. Og sådan er det jo rigtig godt at have det,” siger Anden optimistisk.

Han er allerede i gang med at skrive nogle nye ting: ”Men det er en større ting, der nok skulle have lidt støtte. Det er klart, man bliver jo grådig lige pludselig: ’Så vil jeg lave en Scorsese-film,’ tænker man. Det er vildt fedt at se sine idéer vokse fra en lille tanke, frem til der kommer rulletekster på og musik i baggrunden. Jeg har nogle gange haft det sådan, at det var det eneste, jeg ville lave.

Men er det mon sandsynligt, at multikunstneren Anders Matthesen i fremtiden vil holde sig til én udtryksform. Hænger det sammen med frygten for overeksponering?

Det er bestemt noget, jeg tænker meget over. Jeg brækker mig over at se de samme folk i forskellige ting. Der har været heftig presse omkring mig, og hyppigheden af de ting, der kommer, er måske lidt større, end den plejer at være. Men jeg er netop ikke med i Ugen der gak eller Vild med dans af den grund. Næste år kommer til at stå på ferie og fordybelse eventuelt i et filmmanuskript,” slutter Anden.

Læs hele interviewet med Anders Matthesen i det nye kino.dk magasin.


Af Daniel Bentien