Årets bedste film 2013

Redaktionens top 10
Billede
(© Miracle Film)

2013 går på hæld, og på redaktionen har vi vanen tro kåret årets ti bedste film.

Det vidner om et særdeles stærkt år, når film som Silver Linings Playbook, NordvestDjango Unchained, den aktuelle Hobbitten-film og mange andre ender uden for top 10, men følgende titler oplevede vi som endnu bedre.

(Kun film med dansk biografpremiere i 2013 har været med i kapløbet.)

Kino.dk-redaktionens top 10 - 2013 

1. Before Midnight
Sjældent har uenigheden om en films kvaliteter været større på kino.dk, hvor brugeranmeldelserne har vekslet mellem en og seks stjerner. På redaktionen tilhører vi den stærkt begejstrede ende af skalaen, og kårer den til intet mindre end årets bedste film. Dramaet står indrømmet stærkest som tredje del af en særdeles unik trilogi, men uanset hvad er et parforhold sjældent skildret bedre på det store lærred.

2. Den store skønhed
Jep Gambardella er en fremragende karakter i en overdådig filmoplevelse, der er lige dele rørende og vittig. De første 15 minutter har mere energisk vildskab end alle fester i ’The Great Gatsby’ tilsammen, men det er portrættet af en levemand i krise, der løfter Paolo Sorrentinos hovedværk op på et særligt niveau.

3. Captain Phillips
Et slag i ansigtet på alle der mente, at Tom Hanks storhedstid var ovre, og at Hollywood blot genindspillede ’Kapringen’. Fortællingen, om den kidnappede Mærsk-kaptajn, er i bund og grund en simpel thriller, der til gengæld hører hjemme blandt de mest sublimt udførte og velspillede af slagsen.

4. Adèles liv - kapitel 1 & 2
Et strålende eksempel på at man altid bør se årets vinder af Den gyldne palme. Titelkarakterens forvandling, fra pige til kvinde, er ganske enkelt enestående. Med sit realistiske filmsprog og imponerende grad af nærvær, er den både 'Den store skønhed's sidestykke og diametrale modsætning.

5. Rush
Formel 1-biler og sportsfolk kan godt være filmkunst. Man skal bare sætte Ron Howard til at instruere og bede Anthony Dod Mantle om at filme en Ferrari, når den kommer ud af en skarp kurve i regnvejr. Historien om Niki Lauda og James Hunt er ganske enkelt filmhistoriens bedste film om motorløb.

6. Jagten
Filmens danske og internationale succes taler for sig selv, og inden længe lover vi en Oscar-nominering til dramaet om den falsk anklagede mand. Mads Mikkelsen er fænomenal, og en håndfuld scener hører hjemme blandt de absolutte højdepunkter i dansk film - nogensinde.

7. Blue Jasmine
Woody Allen lykkes til fulde med sin blanding af ’A Streetcar Named Desire’, psykiske lidelser og finanskrise i det tragikomiske portræt af en forkælet og yderst uligevægtig kvinde. Cate Blanchetts præstation er så overlegen, at vi ikke engang kan forestille os filmen med andre i hovedrollen.

8. Gravity
Et teknisk vidunder bestående af  90 minutters åndeløs spænding. Det er svært at forlange mere af en rutsjebanetur i rummet, det skulle da lige være gode skuespillerpræstationer, og der leverer årets sleeper-hit såmænd også.

9. Hushpuppy
Oversvømmelse, fordærvede skaldyr og magisk realisme lyder som en tegnefilm af Miyazaki, og når man samtidig ser verden med et barns øjne, kommer Benh Zeitlins instruktørdebut usædvanligt tæt på den japanske animationsmester. Sammenligningen kunne i øvrigt ikke være mere positivt ment.

10. Smagen af rust og ben
Spækhugger-angreb, uventet kærlighed og far/søn-forhold går sjældent op i en højere enhed, men det lykkes fuldt ud i Jacques Audiards lige dele rørende og hudløse portræt af et kærlighedsforhold imod alle odds.

Hvordan ser din topliste over årets film ud?