Cookie- og Privatlivspolitik
Sommeren er spækket med store biograffilm: Få et overblik her

Sommeren er spækket med store biograffilm: Få et overblik her

Superhelte, Mads Mikkelsen og familiefilm

Stem op!
12
Stem ned!
-1
(reset)

Sommer er ikke bare ens betydende med solskin, musikfestivaler og kæmpestore vaffelis; sommerperioden er også den tid på året, hvor alverdens filmstudier vælger at udgive mange af deres allerstørste genrefilm i biograferne verden over.

Hvad der i USA populært er kendt som "blockbuster season" starter normalt i maj og fortsætter helt til slutningen af august. Det betyder, at der i den periode vil være et væld af action-, superhelte-, familie- og komediefilm, der kæmper om at lokke os fra solens varme og ind i det kølige biografmørke.

 

LÆS OGSÅ: Publikum kårer: Her er Steven Spielbergs 5 bedste film

Betegnelsen "sommerblockbuster" opstod i 1975 med udgivelsen af Jaws. Oprindeligt var der omkring 3-4 sommer blockbuster-film fordelt hver sommermåned, men i slutningen af 1980'erne udvidede sommerblockbusterne sig til næsten et dusin.

I disse dage er der nærmest mindst én storfilm om ugen, som får premiere. Så der er nok at kaste sig over med venner, familie eller solo.

Her får i det fulde overblik over sommerens mange tilbud:

Fast & Furious X / UIP

FOTO: Fast & Furious X / UIP

Action/Adventure

Denne sommer skal man virkelig holde fast på hat og briller, når vi får nye kapitler i nogle af de største action- og adventure-filmserier i verden.

Vi starter allerede i sjette gear, når den 10. film i Fast & Furious-serien, Fast & Furious X (18. maj), sætter speederen  i bund. Rollelisten har aldrig været vildere i dette næstsidste kapitel, hvor Dom og hans familie jages af den hævngerrige Dante Reyes - spillet af Jason Momoa - der er søn af narkokongen Hernan Reyes, som Dom og hans hold tidligere har slået ihjel i Fast Five.

Hvis almindelige biler ikke er spændende nok, så kan man se dem komme til live i Transformers: Rise of the Beasts (8. juni), der er den syvende film i serien om de ujordiske robotter, som vi denne gang vil se som forhistoriske dyr, der rejser i tid og rum.

Juni byder også på et gensyn med Harrison Ford som den legendariske eventyrer, Henry Jones Jr., i Indiana Jones and the Dial of Destiny (29. juni), der også vil se danske Mads Mikkelsen som nazi-skurken og rumforskeren Voller.

Og der er ikke tid til at få pulsen ned, for herefter cruiser IMF-agenten, Ethan Hunt, tilbage i biografen i Mission: Impossible 7 (13. juli), der naturligvis har Tom Cruise i hovedrollen.

Henimod slutningen af sommeren vil man også endnu engang kunne opleve den forhistoriske kæmpehaj i The Meg 2: The Trench (3. august) samt Denzel Washington som den hårdkogte pensionerede efterretningsagent, Robert McCall, når han vender tilbage i The Equalizer 3 (31. august).

 Elementært / Disney

FOTO: Elementært / Disney

Familiefilm

Sommeren byder naturligvis også på et spændende udvalg af film, som hele familien kan tage ind og se sammen.

Allerede i maj kan man dykke ned i bølgen blå og synge med på alle de kendte sange, når Disney disker op med genindspilningen af Den lille havfrue (25. maj) med Halle Bailey i rollen som undervandsprinsessen Ariel.

Disneys søsterselskab, Pixar, er samtdig klar med et helt nyt og originalt animationsunivers i Elementært (15. juni), hvor vi kan glæde os til at hilse på Wade og Ember, der bor i Element City, hvor ild-, vand-, jord-, og luftbeboere lever sammen.

Det andet store animationsselskab, DreamWorks, giver derudover deres eget spin på et kendt mytisk undervandsdyr, når Rosa – Det vilde søuhyre (29. juni) rammer biograferne. Filmen følger den generte teenagepige, Rosa, der opdager, at hun er en direkte efterkommer af kriger-søuhyrer-dronningerne og er skæbnebestemt til at arve tronen fra sin bedstemor og blive krigerdronning af de syv have.

Og fra teenage-søuhyrer direkte videre til teenage-mutantskildpadder, når Leonardo, Raphael, Michelangelo og Donatello vender tilbage i en ny animeret udgave i Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (3. august).

 The Flash / Warner Bros.

FOTO: The Flash / Warner Bros.

Superhelte

Hvis der er noget, der kan fylde biografsale nu til dags, er det da superheltefilm. Og dem slipper vi heller ikke for til sommer, hvor både Marvel og DC står klar med nye spændende eventyr.

Allerede i starten af maj kommer vi nok til både at grine og græde, når den tredje og sidste film om galaksens gakkede beskyttere vender tilbage for sidste gang i Guardians of the Galaxy Vol. 3 (3. maj).

I et andet univers (eller i mange andre universer) hos Marvel kan man glæde sig til Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One (1. juni), der er efterfølgeren til den anmelderroste og Oscar-vindende animationsfilm Into the Spider-Verse fra 2018. Den nye film lover mere interdimensionalt vanvid med et utal af Spider-Men fra alverdens universer.

Er man ikke træt af multiverser, så udgiver DC deres eget bud på en universkrydsende superheltefilm i The Flash (14. juni), der også vil bringe nye som gamle versioner af superhelte som fx Batman sammen.

DC vil senere på sommeren også introducerer en helt ny superhelt i Blue Beetle (17. august), der følger den mexicanske teenager, Jamie Reyes, der får superheltekræfter fra en mystisk skarabæ, som har smeltet sig til drengens rygrad, og via dét giver ham et blåt bille-lignende skjold med våben og vinger.

 No Hard Feelings / SF Studios

FOTO: No Hard Feelings / SF Studios

Komedier

Har man blot brug for et godt grin, er der heldigvis også rig mulighed for at få trænet lattermusklerne denne sommer.

Den ikoniske mesterinstruktør, Wes Anderson, er tilbage med sin unikke stil og humor i Asteroid City (15. juni), der udspiller sig til et Junior Stargazer-arrangement i en ørkenby i 1950'erne, hvor spektakulære hændelser får verdensforandrende konsekvenser. Filmen har samtidig nok sommerens vildeste rolleliste med navne som Tom Hanks, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Willem Dafoe, Edward Norton og Steve Carrell – for bare at nævne en håndfuld stykker.

Sommeren 2023 byder samtidig på et tiltrængt comeback til sexkomedien, når Jennifer Lawrence i No Hard Feelings (22. juni) svarer på en annonce fra en mor, der søger en date til sin akavede søn inden han skal på college. Og hun skal date ham ... hårdt.

En af sommerens mest ventede komedier (eller film i det hele taget) er Greta Gerwigs Barbie (20. juli), der udspiller sig i Barbieland og har Margot Robbie og Ryan Gosling i hovedrollerne. Hun er altmuligkvinden Barbie. Han er bare Ken.

Humor af den lidt mere grænsesøgende karakter kan man opleve i Doggy Style (10. august), hvor Will Ferrell lægger stemme til en hund, der slår sig sammen med andre herreløse hunde for at finde sin tidligere ejer. Og tage voldelig hævn ... på hans underliv!

Samme dag kan man opleve en blanding af gys og komik i Haunted Mansion (10. august), der er baseret på spøgelseshuset i Disneyland, som også blev filmatiseret i 2003 med Eddie Murphy i hovedrollen. Filmen handler om en alenemor, der hyrer en rejseleder, en synsk, en præst og en lokalhistoriker til at hjælpe med at uddrive spøgelser og onde ånder fra det hjem, som hun netop har købt. Det bliver helt sikkert meget skørt og måske også en smuuule uhyggeligt.

Oppenheimer / Universal

FOTO: Oppenheimer / Universal

Christopher Nolan

Den passer ikke rigtig ind i nogen af genrekategorierne, men når Christopher Nolan laver en ny film, kan man umuligt udelukke den fra en liste over kommende blockbustere. Det historiske drama Oppenheimer (20. juli) er en film om den amerikanske fysiker J. Robert Oppenheimer, som står bag opfindelsen af atombomben. Filmen lover utroligt flotte billeder og en vanvittig rolleliste. Dermed fortjener den også en plads på denne liste.

Der er dermed masser at glæde sig til denne sommer! Ses vi med popcorn i biografen?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.