Ny dokumentarfilm har været 15 år undervejs: "Vi håber, at filmen kan være en bro mellem generationerne"

Interview med instruktørerne bag
Billede
(© And the King Said, What a Fantastic Machine / Øst for Paradis)

I denne uge er der premiere på And the King Said, What a Fantastic Machine, som er en prisvindende dokumentarfilm om kameraets historie.

Montagefilmen tager seeren med på en rejse gennem 150 års visuel kultur - lige fra fotografiets fødsel i 1800-tallet helt op til nutidens endeløse Instagram-opslag - og forsøger at udforske, afdække og forklare, hvordan vores besættelse af billedet har udviklet sig til at ændre vores menneskelige adfærd.

LÆS OGSÅ: Nyt mesterværk er den mest idylliske film, du kommer til at se om Holocaust

Dokumentaren er blevet vist til en række festivaler og har både vundet priser til Sundance Film Festival samt filmfestivalen i Berlin. Nu får den endelig premiere i danske biografer, og i den anledning har vi stillet filmens to instruktører, Axel Danielson og Maximilien Van Aertryck, en række spørgsmål, bl.a. om hvad man kan forvente, hvordan filmen er kommet til, og hvordan forskellige generationer har hver deres oplevelse med filmen.

Fantastic Machine

 FOTO: And the King Said, What a Fantastic Machine (Øst for Paradis)

Hvad er det for en film, som det danske biografpublikum kan se frem til?

En underholdende, sjov og reflekterende dokumentar, som tager dig på den vildeste rejse gennem 150 år med fotografiske billeder og massemedier. Vi vil gerne anbefale, at du ser den med dine venner eller familie, for forhåbentlig vil I have meget at diskutere bagefter!

Hvad synes I, filmen handler om?

Den handler om kameraet, hvordan det er blevet brugt gennem historien, og hvordan den brug påvirker både vores adfærd og den retning, samfundet udvikler sig i. Der er 45 billioner kameraer på kloden lige nu, vi har brug for meget mere viden og indsigt om medierne, hvis vi vil have, at demokratiet overlever.

Hvordan har I udvalgt lige præcis de klip, som er med i filmen?

Vi har samlet på billeder og klip i over 15 år og altid valgt de mest interessante, sjove eller skræmmende eksempler på kameraets indflydelse på mennesket.

Hvordan reagerede publikum på Sundance og på Berlinalen på filmen, da den blev vist der?

De var fantastiske! Vi er meget glade for at opleve, hvordan tilskuere rundt om i verden relaterer sig til filmens tematik. I Berlin modtog filmen en pris fra en ungdoms-jury og blev vist til 800 skolebørn. Under visningen var der en meget stærk respons, og til Q&A efter visningen kom der en masse spontane klapsalver, både når de unge delte deres tanker og når samtalen opstod med de voksne i salen.

Har der været forskel på, hvordan den yngre generation og den lidt ældre har reageret på filmen? 

Helt klart ja. Det unge publikum genkender mere af nutidens billeder, mens de lidt ældre kender mere til den historiske sammenhæng. Til sidst lærer begge aldersgrupper noget nyt. Vi håber, at filmen kan være en bro mellem generationerne.

FOTO: And the King Said, What a Fantastic Machine (Øst for Paradis)

Hvad har været det mest overraskende for jer i forhold til at lave denne film?

To ting: Den ene var det sociologiske koncept om “adfærdsmæssigt smitte”, der viser, at mennesker helt naturligt imiterer udseende og adfærd fra dem, de er omkring. Dette er en vigtig faktor at tage med, når det kommer til emnet om vores medieforbrug.

Den anden er, at der stadig ikke rigtig undervises i evnen til at forstå og forholde sig kritisk til medier i skolen, i hvert fald ikke på den måde som det burde. Vi lærer at læse og skrive tekster, tiden er virkelig kommet til den samme uddannelse omkring billedet.

Hvad er det gode, og hvad er det dårlige i forhold til, at der i dag findes alle de her kameraer på kloden?

Kameraet er en fantastisk maskine: Det skaber bevis og er et virkelig godt medium til at formidle menneskers oplevelser og ideer. Men økonomiens kræfter i dagens massemedier gearer dem henimod ren underholdning og disconnecter vores hjerner for at kunne servere os reklamer. I kombination med fremkomsten af algoritmer leder de her ting til en stigende polarisering af vores samfund.

Hvis I skal spå om fremtiden, hvor ser I så, at menneskeheden er på vej hen i fremtiden, når vi taler kameraets evolution?

Vi håber, at biograferne overlever i den digitale tidsalder. Som vi ser det, så er biografsalen et af de vigtigste steder, hvor demokrati kan blive praktiseret, fordi den giver os mulighed for at se billeder af verden sammen og diskutere det bagefter!

Og med tilkomsten af AI synes vi, at det er nødvendigt at kunne stadfæste billederne: ser vi på et fotografisk billede eller et billede, som er computergenereret? Vi har brug for at kunne stole på det vi ser.

'And the King Said, What a Fantastic Machine' har biografpremiere den 1. juni - find dine billetter her.