Cookie- og Privatlivspolitik
'Underverden 2' slår etteren, men Dar Salim "bliver aldrig tilfreds"

'Underverden 2' slår etteren, men Dar Salim "bliver aldrig tilfreds"

Interview med den biografaktuelle stjerne

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

Seks år efter, at Underverden satte nye standarder for dansk actionfilm, vender Dar Salim og instruktør Fenar Ahmad tilbage til det brutale univers i Underverden 2, der kan ses i biografen nu.

Det var måske ikke oplagt med en fortsættelse. I den første film bliver vores hovedkarakter, Zaid, sendt i fængsel efter et voldsomt hævntogt. Han har på sin vej tabt alt. Men for Dar Salim var ideen der tidligt:

- Vi havde allerede ideen om 2'eren, da vi stod på settet af etteren. Roland Møller, Fenar og jeg stod og talte om, at Zaid sagtens kunne komme ud og få et eller anden form for samarbejde med politiet. Senere har ideerne gået i mange retninger, fortæller Dar Salim, da vi møder ham til en snak om den nye film og hele processen med at få lave den ventede efterfølger.

 

"Jeg er ikke et sted i mit liv, hvor jeg har brug for at lave en 2'er"

Siden 'Underverden' er den danske stjernes karriere kun gået én vej – og det er op. Efterfølgende har Dar Salim bl.a. haft to nummer 1 film på Netflix, og lige nu står han på nippet til sit helt store gennembrud i USA med Guy Ritchie-filmen The Covenant, hvor han deler hovedrolle-pladsen med Hollywood-stjernen Jake Gyllenhaal.

- Jeg er ikke et sted i mit liv, hvor jeg har brug for at lave en 2'er. Så vil jeg hellere lade etteren stå for, det den var, fortæller skuespilleren, der også afslører, at det har taget flere år at udvikle:

- Det tog lang tid at få på plads. Det første manuskript, som de sendte, det sagde jeg, at vi lige så godt kunne smide ud og starte fra scratch. Så det gjorde vi.

En af de store omvæltninger kom, da de fik tilføjet nyt blod i projektet:

- På et tidspunkt kommer Bejrouz Bigdeli ind. Og det navn skal I lægge mærke til, han er en stor stemme i det her. Han er instruktør fra Super16. Han har gået rundt i sin egen lille sovs i nogle år, men kommer til at eksplodere efter det her. Han er superdygtig! Han kom indover og skrev manuskriptet med Fenar, forklarer Dar Salim.

Foto: Peter Riis

 

"Vi har allerede etableret Batman"

For Dar Salim var det oplagt at fortsætte i det her univers, som man havde brugt lang tid på at få opbygget:

- Vi har allerede etableret Batman. Vi har allerede etableret den her usandsynlige karakter i virkeligheden. Vi har opbygget det her univers, og så er det oplagt at bruge det til noget fedt, fortæller skuespiller og afslører, at ét særligt omdrejningspunkt blev centralt i ’Underverden II’:

- I 2'eren faldt brikkerne så på plads. For hvad sker der med sådan en mand, når han kommer i fængsel? Og der går 7 år? Han falder til ro indeni. Okay, hvad er der tilbage, hvad er det vigtige? Jeg vil være far for min søn. Jeg har mistet alt og nu er der kun dét mål, fortæller Dar Salim og fortsætter:

- PET tilbyder ham så en opgave. "Du kommer ikke ud foreløbig, men hvis du gør det her for os, så kommer du ud nu". Og her er han så et sted, hvor han føler, at han bliver nødt til at gøre det.

- Men for hver opgave han tager, for hvert skridt han tager henimod sin søn, tror han, så tager han jo i virkeligheden et skridt endnu længere væk fra nogensinde at kunne få lov til at være far. Det kan vi jo se udefra.

- Dén rejse, tror jeg på. Dén kan man lave. Det bliver emotionelt noget, som er universelt, og noget som vi alle sammen kan sætte os ind i, uanset om du har børn eller ej, men så har du en far, en familie, gode venner og kærlighed i dit liv. Det kan man relatere til.  At en mand har dét mål. 

- Så havde vi knækket den. Det er dét, Zaid skal. Så kunne vi bygge et helt univers uden om ham med en ny bande og med alle de forhindringer der hører til, forklarer 'Underverden II'-hovedrollen.

 

 "Vågn lige op!"

Undervejs fik Dar Salim og holdet også implementeret nogle vigtige budskaber i deres fortælling:

- I etteren tager vi et opgør med hele fædre-generationen ved, at Zaid siger til sin far: "Rejs dig dog op og få dig et job! Nu har du siddet på den sofa i 20 år. Kig ud ad vinduet. Det er Danmark, du bor i! Rejs dig op!".

- I 2’eren tager vi et opgør med den unge generation. Uden at løfte pegefingre. Men ved at vise et bandemiljø - som ikke er realisme overhovedet - det er jo ikke sådan de rigtige bander nødvendigvis ser ud eller taler. Men elementerne er rigtige. Og ved ikke at romantisere det, som fx 'The Godfather' gør - som er en af mine yndlingsfilm - men der holder du jo med den ene familie.

- I ’Underverden II’ viser vi alle de her begreber som loyalitet og hurtige penge bare er noget på overfladen. 5 cm under overfalden er det bare grimt og hver mand for sig.

- Det er for at sige til de unge: ”Jeg forstår godt, at du er vokset op i et skod miljø, og det er de muligheder, du ser for dig, og det, du har at arbejde med. Den er den her gulerod, du ser. Men vågn lige op!”. Det kan man ved at gøre volden ubehagelig, og den del er realistisk og ulækkert, konkluderer Dar Salim.

Foto: Peter Riis

 

Slår 1'eren!

’Underverden’ var et nybrud i moderne dansk filmhistorie, og actiondelen har også været et fokuspunkt i fortsættelsen, men det kommer især til udtryk igennem en række kampscener:

- Jeg er aldrig tilfreds. Jeg synes, at actiondelen er blevet god, men man kan altid gøre det bedre. Vi har lavet nogle fede scener, og vi har rykket det igen fra 1'eren. Det skal vi jo. De bedste actionscener er de kampscener, vi har til sidst. Det, synes jeg, retfærdiggør, at vi laver en actionfilm. 

Jeg tror i al ydmyghed, at det er noget af de mest brutale og ubehagelige - på den gode måde - afsluttende kampscener på dansk film. Kombineret med den emotionelle rejse slog vi 1'eren - og det er det, der var målet, fastslår Dar Salim.

'Underverden 2' kan ses i biografen nu.

Lyt til vores podcast med Dar Salim, hvor han snakker om hele karrieren – fra gennembruddet over udenlandseventyrene, hvor de lavede 'Underverden' og den aktuelle 2'er:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.