Stor festival viser masser af danske film: Her er 9 titler, du skal se på CPH:DOX 2023

Filmskaberne fortæller selv hvorfor
Billede
(© Bjergene / Made in Copenhagen)

(Kan du ikke se trailers herunder, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX er blandt verdens mest anerkendte indenfor sin genre, og i år fejrer festivalen endda 20-års jubilæum.

Det sker med 200 film, hvoraf over 100 af dem er verdenspremierer. Det hele finder sted fra den 15. til den 26. marts.

Som noget nyt er det ikke kun København, der lægger biografsale til CPH:DOX. Festivalen rykker med CPH:DANMARK ud i 28 kommuner, hvor der både vil blive vist film og afholdt adskillige arrangementer.

Herunder finder du ni anbefalinger til danske film, du kan se på festivalen. Flere af dem vises flere steder i landet. Og tager du ikke vores ord for, at det er anbefalelsesværdige film, så har vi spurgt instruktørerne bag de udvalgte, hvorfor man skal se præcis DERES film.

CPH:DOX 2023 anbefalinger

 

Twice Colonized - åbningsfilm på CPH:DOX den 15. marts.

Advokat og aktivist Aaju Peter kæmper stædigt sin egen og andre oprindelige folks kamp for anerkendelse i en verden, hvor kolonialismen ikke kun hører fortiden til. Men samtidig kæmper hun med sine egne dæmoner og traumer i en film, hvor hun selv fortæller sin historie.

'Twice Colonized' er en personlig kamp i majestætiske landskaber for en umiddelbart uendeligt stærk kvinde, der både forsøger at vinde omverdenens og sin egen respekt og kærlighed. En kamp, der indebærer en rejse tilbage i tiden: til Grønland, til Danmark, til Canada og resten af verden, for at genbesøge de steder og de traumer, der stadig hjemsøger den storrygende advokat, der selv er forfatter til sin historie i Lin Allunas medrivende og dramatiske debutfilm.

Filmen kan ses rundt om i landet.

Instruktør Lin Alluna om sin film:  "Jeg synes, man skal se Twice Colonized, fordi den er et inspirerende portræt af en moderne heltinde der sætter sig selv på spil for at forandre verden. Den anerkendte menneskerettighedsaktivist og advokat Aaju Peter lukker os helt ind i sit personlige liv og tager os med bag facaden, når hun kæmper på de højeste politiske tinder og i sit dybeste indre for at skabe en bedre fremtid for oprindelige folk."

Find billetter til 'Twice Colonized' her.

 

Bjergene Officiel Trailer - DK from Madeincopenhagen on Vimeo.

Bjergene / The Mountains - verdenspremiere på CPH:DOX den 18. marts

Christians familie er ved at gå i opløsning to årtier efter hans brors tragiske død. Men da hans fortravlede direktør-far pludselig bliver sagt op og beslutter sig for at sælge familiens hus, rejser instruktøren Christian hjem i et sidste desperat forsøg på at samle familien og finde tilbage til det, der var engang. Bevæbnet med 30 års hjemmevideo, 75.000 fotografier og tre kropsnære superheltekostumer begiver han sig ud i fortidens landskaber, for at sætte ord og billeder på efterdønningerne af den tragedie, der gennem 25 år har slået skår i familien.

Det er en moderne fortælling om fædre og sønner, om frimærkesamlinger og hobbyfotografi, jordomrejser på 1. klasse, og om alle de andre måder vi skjuler os på i stedet for at tale om det, der gør ondt – og om den forløsning der kan komme når stilheden brydes.

Filmen kan ses rundt om i landet.

Insktruktør Christian Einshøj om sin film: "Bjergene er mit forsøg på at komprimere 30 års familiehistorie til 90 minutter. Lidt ligesom Richard Linklaters Boyhood - bare 18 år længere og 76 minutter kortere."

Find billetter til 'Bjergene' her.

 

Theatre of Violence_Trailer_DK subs from Madeincopenhagen on Vimeo.

Theatre of Violence - verdenspremiere på CPH:DOX den 17. marts

Kan man være bøddel og offer på samme tid? Det er det centrale spørgsmål for Krispus Ayena, som er udpeget som forsvarsadvokat ved Den Internationale Straffedomstol i Haag i sin karrieres mest prestigefulde sag. Klienten Dominic Ongwen blev som 9-årig et af de mindst 20.0000 børn, der igennem tiden er blevet bortført af oprørslederen Joseph Konys The Lord's Resistance Army (LRA) i Uganda. Ongwen blev hjernevasket af Kony, som brugte en blanding af kristendom, heksekraft og tortur til at gøre børnene til loyale LRA-soldater i oprøret mod den siddende præsident, Yoweri Museveni.

Ongwen lærte hurtigt, at det handlede om at dræbe for at undgå selv at blive dræbt – og han steg i graderne til kommandant, inden han en dag overgav sig til myndighederne og senere retsforfølgelse i Haag. Ogwen er tiltalt for 70 forskellige forbrydelser, heriblandt tortur, voldtægt og mord. Men hans forsvarer vil have ham frikendt, for han mener ikke, Ongwen selv er skyld i, at hans liv har formet sig som det har.

Filmen er instrueret af Lukasz Konopa og danske Emil Langballe, der står bag succesfilmene 'Mon de kommer om natten', 'Q's Barbershop' og 'Et Ægte Par'.

Instruktører Emil Langballe & Lukasz Konopa om deres film: "Gode dokumentarfilm rejser spørgsmål fremfor at besvare dem, og det mener jeg også er tilfældet med vores film. Se den hvis du ønsker en nuanceret skildring af en kompleks konflikt - og af en spektakulær retssag, der på trods af sin kompleksitet ofte er blevet dækket ganske ensidigt i vestlige medier."

Find billetter til Theatre of Violence her.

 

Forvandlingen / It’s Always Been Me - verdenspremiere på CPH:DOX den 17. marts

I Forvandlingen følger vi Bastian og Max fra barndommen og ind i den kaotiske teenagetid, hvor krop og sind stritter i hver sin retning. Max er født som pige, men er lige sprunget ud som transkønnet dreng. Bastian er født som dreng, men føler sig mest som en pige. Begge står de overfor et valg, der vil ændre deres liv for altid og de har tiden imod sig. Max og Bastian føler nemlig ikke, at deres krops udvikling går i den rigtige retning, og de overvejer derfor at stoppe puberteten ved at begynde på stophormoner.

Men konsekvenserne af hormonbehandling er store og valget er uoverskueligt, for hvordan finder man ud af, hvem man er, når alt er i forandring? Kan man overhovedet stole på sig selv, når man også er i tvivl om sit køn? Og hvad vil det egentlig sige at være en pige eller en dreng? Måske kunne man bare sige at man er et menneske.

Filmen er instrueret af Julie Bezzera Madsen som sidste år havde premiere på en af CPH:DOX helt store danske publikumssucceser 'Mod de blindes verden'.

Instruktør Julie Bezerra Madsen om sin film: "Man skal se Forvandlingen fordi den giver et helt unikt indblik i, hvordan livet ser ud, når man er et barn og i tvivl om sin kønsidentitet. Filmens to modige hovedpersoner Max og Bastian viser os en verden, hvor man godt kan være en dreng og en pige på samme tid. Filmen lukker publikum ind i det ellers ret hemmelige teenageværelse, hvor der hersker store drømme og totalt kaos."

Find billetter til Forvandlingen her.

 

Just Before Death - by Anne Regitze Wivel - trailer UK subs from Bullitt Film on Vimeo.

Lige før døden / Just Before Death - verdenspremiere den 18. marts

Instruktør Anne Regitze Wivel har skabt en livsbekræftende erindringsfilm om det ukuelige personale på Bispebjerg Hospital - og om den sidste tid i hende og hendes mand, Svend Aukens, liv. For 14 år siden døde hendes mand efter en periode med sygdom. Parret tilbragte den sidste tid på Bispebjerg Hospital. I dag vender Wivel tilbage til det samme hospital for at lave en selvbiografisk og reflekteret film om livet og døden - og for at skildre det personale, der arbejder i netop dette svære felt. Hvordan er det at gå på arbejde hver dag for at tage sig af mennesker, hvis liv er ved at rinde ud? Hvilke tanker gør man sig? Og hvordan gør man det sidste kapitel i et andet menneskes liv til en god, livfuld tid?

Læger og sygeplejersker deler deres tanker om både de filosofiske, personlige og praktiske dimensioner af deres arbejde, når vi sidder med til deres møder. Wivel selv fører dagbog over den sidste tid i parrets fælles liv, og vender tilbage til sine noter i en graciøs og livsbekræftende fortælling, hvor fortid og nutid spejler hinanden.

Filmen kan ses rundt om i landet.

Instruktør Anne Regitze Wivel om sin film: "Se filmen for at blive opmærksom på, at vi lever, lige indtil vi dør. Min film kigger nysgerrigt og taknemmeligt på det hospitalspersonale, der tager sig af både døende og deres pårørende, og så kigger den ned i mine egne dagbogsnotater fra den tid, hvor jeg selv var tæt på en, der skulle dø."

Find billetter til Lige før døden her.

 

 

VI ER RUSLAND - TRAILER from Tambo Film on Vimeo.

Vi er Rusland / Silent Sun of Russia - verdenspremiere på CPH:DOX den 19. marts

Vi er Rusland/Silent Sun of Russia portrætterer en generation af unge russere i perioden 2018 til 2022. Filmen følger tre unge kvinder, Alika, Alyona og Katya, der er rebeller og anarkister og en del af en global ungdom, som drømmer om at leve et moderne liv i frihed. En gennemtrængende følelse af uro og uvidenhed om fremtiden gennemsyrer de unge kvinders liv, og efter Ruslands invasion af Ukraine befinder de sig i en ny virkelighed. I søgen efter kærlighed, venskab og drømmen om at flygte fra Putins Rusland lever de i uvished, og længslen erstattes af svære følelser og forsøg på at fortrænge realiteterne.

Filmen giver et intimt og poetisk indblik i de svære spørgsmål og valg, som unge russere, der ikke kan se en fremtid i Rusland, står overfor i dag. Filmens debuterende instruktør Sybilla Tuxen boede som 21-årig i Skt. Petersborg og tog tilbage efter Filmskolen for at lave en film om unge russere. Pludselig invaderer Rusland Ukraine, og filmen blev en helt anden, end den hun havde forestillet sig.

Instruktør Sybilla Tuxen om sin film: "Du skal se 'Silent Sun of Russia' fordi den giver et indblik i et ungdomsliv, som normalt ikke beskrives og fortælles om i de danske medier, i fortællingen om Rusland."

Find billetter til Vi er Rusland /Silent Sun of Russia her.

 

Revir / Bullitt Film

Revir / Bullitt Film

Revir - premiere på CPH:DOX den 19. marts.

Susie og Sune er søster og bror. De er flyttet til Vestsjælland, hvor de har købt en gammel gård for at forfølge Susies drøm om at bygge sin egen forretning op. Hun er konservator og lever af at udstoppe dyr, mens han hver dag pendler i timevis til Lyngby for at passe sit arbejde. Hun går på jagt, men han får ikke rigtigt taget jagttegn. Hun vil gerne have en ny jagthund, han vil gerne have et nyt tag.

'Revir' er en følsom beretning om et usædvanligt søskendebånd på en mørk baggrund i deres fælles opvækst, som de to voksne søskende tvinges til at konfrontere, da deres mor uventet melder sin ankomst. Peter Hammer har et sikkert blik for alle de små rifter og indgroede vaner, der former enhver søskenderelation, mens 'Revir' arbejder sig frem mod et dramatisk og eksistentielt vendepunkt i Susie og Sunes liv.

Instruktør Peter Hammer om sin film: "Jeg synes, man skal se 'Revir', fordi vi alle sammen tumler med, hvordan vi skal indrette vores liv. Jeg beundrer Susie og Sune for at tage skæbnen i deres egne hænder og lave livet om. Det slår gnister, og vi får lov til at se dybt ind i, hvad også vores egne tætte relationer er lavet af. Det, synes jeg, er dybt rørende."

Find billetter til Revir her.

FARVEL UDEN TAK - trailer CPH:DOX from Northern Souls on Vimeo.

Farvel uden tak / Thanks for Your Service  - verdenspremiere på CPH:DOX den 16. marts

En hjertevarm og levende, dansk film om et kapitel i livet, som alle kommer til at skulle forholde sig til før eller siden. Filminstruktør Carina Randløvs far blev, efter et langt liv som bedemand, tvunget til at gå på pension af økonomiske årsager, og som pårørende var hun vidne til, hvad den pludselige og uværdige exit gjorde ved hans selvværd og livskvalitet som pensionist. Med udgangspunkt i faderens historie opsøger hun andre, der ikke fik en værdig afsked med arbejdet med ønsket om at fortælle deres historie. Hun inviterer dem ind i et stiliseret univers, hvor den nye hverdag som pensionist sættes på pause og refleksionerne får frit løb. Et hvidt rum, hvor tiden står stille, hvor der er champagne i glasset og dug på bordet, og hvor de medvirkende får den velfortjente takketale, de aldrig fik da de stoppede.

Instruktør Carina Randløv om sin film: 'Farvel uden tak' skal du se, fordi den ophøjer det hverdagsagtige og hylder de mennesker, der måske ikke beder om at blive hyldet, men som i den grad fortjener anerkendelse og TAK. Det er også en film, der tør dvæle  ved det underspillede. Og hvis du tør at blive hængende i de små blink i øjenkrogen, fejer den måske benene væk under dig."

 

A Silent Story trailer UK subs 20230316 from Final Cut for Real on Vimeo.

En tavs historie / A Silent Story - verdenspremiere på CPH:DOX den 19. marts

En modig og dybt usædvanlig fortælling. Filminstruktør Anders Skovbjerg Jepsen forsøger at forstå, hvad der egentlig skete dengang i sommerferierne, da han var barn. Bag lukkede døre foregik der mere end computerspil og uskyldig leg. Fra Anders er 6 år gammel bliver han seksuelt udnyttet af den 13-årige dreng, Peter. Det fortsætter i en årrække i drengenes sommerferier. Ingen opdager det og ingen af de to drenge siger noget til nogen. I dag er begge voksne, og Anders vil konfrontere Peter med det, der skete dengang. Peter har ikke delt historien med nogen og har svært ved at tale med Anders om det. Alligevel indvilliger han i at prøve – både for Anders’ og sin egen skyld.

Instruktør Anders Skovbjerg Jepsen om sin film: 'En tavs historie' er mit forsøg på at forstå de seksuelle overgreb, jeg oplevede, da jeg var barn. Men egentlig er det meget bredere end det og handler om, hvad man er rundet af, og hvordan man forholder sig til det i dag. Derfor synes jeg, man skal se filmen, fordi den rejser nogle spørgsmål om, hvor man kommer fra, og hvor man er på vej hen. Hvem man er, i lyset af sin opvækst og hvordan man forholder sig til sin fortid. Hvad gør man med det i dag? Der håber jeg min film kan inspirere."

Find billetter til 'En tavs historie' her. 

 

CPH DOX 2023 inder sted fra den 15. til den 26. marts.