Cookie- og Privatlivspolitik
Amerikansk instruktør hylder dansk film: "Gav mig troen på, at jeg kunne blive filmskaber"

Amerikansk instruktør hylder dansk film: "Gav mig troen på, at jeg kunne blive filmskaber"

Interview om biografaktuelle 'The Inspection'

Stem op!
7
Stem ned!
0
(reset)

I denne uge er der biografpremiere på filmen The Inspection, der er fortællingen om en sort, homoseksuel mand ved navn Ellis French, der lader sig indrullere i hærens benhårde marinekorps for at slippe ud af hjemløshed. Filmen bygger på instruktøren Elegance Brattons egne oplevelser med 10 år på gaden, en homofobisk mor og meget få udveje.

Vi har talt med Bratton, der afslører sin utrolige og dybt personlige historie, som bl.a. inkluderer et godt øje til dansk film, utallige gennemsyn af Rocky og at skabe en universel film ud fra en minoritets oplevelser.

 

Hej Elegance. Daniel fra Danmark her. Hvordan har du det lige nu?

- Jeg har det rigtig godt. Jeg vil lige sige det her først: Jeg er en massiv fan af dansk film. Dogme-generationen af film var yderst indflydelsesrig for mig, for det gav mig troen på, at jeg kunne blive filmskaber. Da jeg lavede min først dokumentarfilm ’Pier Kids’ var de kameraer, jeg købte, og den måde, jeg gik til filmen, virkelig inspireret af den æra af dansk film. Lars von Trier er en af mine favoritter blandt mange andre.

- Jeg havde ingen penge før denne film. Så alt, der kunne laves på et minimalt budget, blev en inspiration. Jeg betalte i bogstavelig forstand for filmene med mit kreditkort. Så jeg så film som Festen og tænkte: ”Familie er virkelig et godt kildemateriale for en filmskaber, som ikke kan lave Marvel-eksplosioner, men vise den følelsesmæssige bredde i den menneskelige oplevelse.” Den bølge i dansk film er en komponent af, hvem jeg er som kunstner.

 

Apropos indflydelse. Jeg har læst, at du så 'Rocky' 200 gange, mens du skrev manuskriptet. Hvorfor denne film og ikke mere beslægtede militærfilm som Full Metal Jacket og Jarhead?

- Jeg så skam også 'Full Metal Jacket' en masse gange, og jeg så også 'Jarhead' meget. Og Moonlight en del, hvor jeg læste manuskriptet gang på gang.

- Men sagen med 'Rocky' er, at med en film om en sort, homoseksuel hovedperson, havde jeg brug for at kigge efter noget, som var relevant for en meget større gruppe mennesker, og Rockys historie handler om en mand, der er villig til at gøre hvad som helst for kvinden, han elsker. Og hvordan det i sidste ende handler om kærligheden til ham selv, det er disciplinen som bokser, som faktisk giver ham den anerkendelse, han søger efter.

- I min film handler det om, at vi alle har prøvet at gå over brændende kul for at gøre vores forældre glade. Og alle fejlet stort i forsøget. Så i min optik er det her den ”sorte, homoseksuelle Rocky”.

The Inspection / Scanbox 

The Inspection / Scanbox

Hvorfor ville du lave en selvbiografisk film? Og hvor tæt er den på dit eget liv?

- Filmen er 100% præcis, når det kommer til min hovedkarakters frygt, besættelser og motivationer, selv hvis det ikke er en situation, som jeg personligt har været igennem. Men alt det med hans mor, har jeg taget direkte fra mit eget liv.

- Årsagen til, at jeg gerne ville fortælle historien er, at jeg sluttede mig til marinekorpset efter 10 år som hjemløs, fordi jeg er homoseksuel, og jeg følte mig absolut værdiløs og ubrugelig. Men jeg var heldig nok til at have en delingsfører minde mig om, at mit liv havde værdig, mening og formål, fordi jeg havde et ansvar for at beskytte marinerne til venstre og til højre for mig. Og det koncept var alene nok for mig at holde fast i, til at trække mig op fra de dybder, jeg var faldet ned i. Denne idé om, at vi alle er afhængige af hinanden for at overleve.

- Fra et herberg for hjemløse til nu at vise min første film i Danmark. Denne film er til alle, som har følt sig tilsidesat, enhver der nogensinde har følt sig forvist eller ikke værdsat. Jeg håber, at når du har set ’The Inspection’, så føler du dig tilstrækkelig, og at du betyder noget, fordi du er en essentiel beskytter af en anden person.

 

Jeg har læst, du indspillede filmen over kun 19 dage. Er det rigtigt?

- Ja, vi blev lovet 23 dage og nogle ekstra indspilninger, og så skete COVID, og vi mistede en uges produktion, så vi endte med at skulle skyde alt på 19 dage. Men heldigvis kommer jeg fra en dokumentarisk baggrund - dette er min første fiktionsfilm, men min første spillefilm var en dokumentarfilm ved navn 'Pier Kids', som handler om hjemløse, queer- og trans-sorte unge i New York Citys West Village.

- Ved at lave dokumentarfilm og kortfilm for de penge, der er på mit kreditkort, er du altid i en situation, hvor du bare ikke har tid nok, du ikke har penge nok, men du har store ting, du gerne vil sige. Så du prøver altid at finde ud af: "Okay, hvordan kan jeg kombinere dette og flytte det og prøve at flytte rundt på tingene og få det til at fungere?" Og den oplevelse hjalp mig virkelig i denne situation med 'The Inspection'. Og det var varmt. Jeg ved ikke, om det bliver varmt i Danmark, men det var varmt, varmt! Det var som 115 grader fahrenheit (ca. 46 grader celsius, red.) i Mississippi hver dag.

The Inspection / Scanbox

The Inspection / Scanbox 

Har du vist filmen for nogle rigtige marinesoldater, og hvordan har deres reaktioner været?

- Ja. Nogle af mine bedste venner er fra marinekorpset, ligesom mine nærmeste venner er fra min tid i aktiv tjeneste, og de er alle ballademagere, de fleste af mine venner. For eksempel havde vi ikke militær tilladelse til at lave filmen, så det betyder, at visse ting ikke kan være, hvad de faktisk er i marinekorpset, for så bliver det et spørgsmål om krænkelse af ophavsretten. Og jeg skal ikke gå i retten med marinesoldaterne over noget som helst.

- Så mine venner ville ringe til mig og sige: "Åh mand, denne uniform ligner skrald, hvorfor ville du nogensinde lade det ske?" eller de ringer til mig og siger: "Sådan foregår det ikke, det foregår sådan her". Så siger jeg, at jeg ikke har lov til at gøre det, og de siger bare: "Nej, det er lige meget".

- Men for det meste får jeg en masse kærlighed tilbage. Denne her fyr fra flåden skrev tilfældigt til mig på Instagram, hvor han sagde: "Du ved i åbningen af filmen, hvor French får sin fødselsattest... jeg er en hvid, heteroseksuel fyr fra Kansas, og jeg havde ikke et godt forhold til min far. Da jeg kom til flåden, skulle jeg have min fødselsattest af ham", hvorefter han sagde: "Tak, fordi du fortalte vores historie".

- Det var dybt for mig, fordi han er så forskellig fra mig. Han er fra et sted, der er så forskelligt fra mig, og jeg tror, at det er det smukke ved denne kunstform. At du får skabt noget, der skaber empati på tværs af det nationale - jeg mener, filmen spiller i Danmark, fødestedet for dogmefilm! Jeg kan ikke fortælle dig, hvor fedt det er for mig, og hvor meget jeg sætter pris på det. Så ja. Det har været fantastisk.

 

Du har allerede vundet flere priser for ’The Inspection’. Hvordan har det været at få så meget opmærksomhed?

- Det er fantastisk, det er en velsignelse, men det er en af de ting, hvor det er sådan, at når det først sker, er du sådan: "Åh, vent...". Folk spørger: "Hvordan er det at være med i alt, hvad der sker?" og jeg er sådan: "Det er ligesom at være gift, du ved, lige pludselig er alting helt anderledes, men præcis det samme. Du er stadig den samme person, men nu er du gift".

- Spielberg er en af mine yndlingsfilmskabere gennem tiderne, og jeg har været i et værelse med ham mange gange nu. Og det siger mig, at jeg har lavet en film, der fik skabt en samtale god nok til at være på niveau med Spielberg. Jeg lavede en film, der sætter mig i et værelse med Iñárritu, sætter mig i et værelse med Cate Blanchett.

- Ingen ønskede at lave 'The Inspection', før nogen gjorde det. Min næste film? Alle kigger efter den. Og hvilket bedre sted at være som kunstner end at blive eftertragtet og respekteret. Så jeg er taknemmelig for dette øjeblik, og jeg er spændt på at have mange flere.

'The Inspection' får premiere i de danske biografer fra den 9. marts. Find dine billetter her og se traileren nederst.

 

(Kan du ikke se videoen herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.