Guide: 31 danske film du kan glæde dig til i 2023

Mads Mikkelsen, Bille August, komedier og gys
Billede
(© Underverden 2 / Foto: Peter Riis, Shabholm )

Er du vild med dansk film? Så er der masser af glæde sig til i 2023, hvor hele 27 film er planlagt til at få premiere - med et bredt udvalg af genrer og historier.

Fra komedier til actionbrag og gys. Populære bestseller-filmatiseringer, ny Bille August-film, Trine Dyrholm, Mads Mikkelsen, Pilou Asbæk, 2. verdenskrig, ventede fortsættelser, seriemordere og meget, meget mere.

 

LÆS OGSÅ: Guide: 20 animations- og familiefilm du kan glæde dig til i 2023

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. Vi opdaterer derfor listen løbende.

Klik på en titel for at læse mere om den enkelte film. Bemærk: Listen består kun af fiktionstitler.

Kagefabrikken – 5. januar 

Årets første danske film taler måske til dem, der har et nytårsforsæt. Den handler nemlig om en kagefabrik, der er ved at gå konkurs, og derfor kaster sig ud i en større modernisering ved at lave en slankekage. 

Den konfliktsky og selvmordstruede ejer, Niels, kommer dog på andre tanker, da han indleder et forhold til rengøringsdamen Zeinab. Fabrikken skal nu fokusere på et nyt multietnisk og arabisk marked. 

Nicolas Bro indtager hovedrollen i denne dramatiske komedie, der er instrueret og skrevet af den spillefilmsdebuterende Kristian Lollike, som har over 20 års erfaring fra de skrå brædder og flere anerkendte teaterstykker på CV’et. 

 

Den store stilhed – 12. januar 

Alma lever et stille liv i et katolsk kloster og skal til at aflægge sine evige nonne-løfter, da hendes bror Erik dukker uanmeldt op. 

Han ripper op i fortiden og en familietragedie. Alma begynder at mistet fodfæstet, mens hendes store dag nærmer sig. 

Norske Kristine Kujath Thorp (Nordsøen) indtager hovedrollen overfor danske Elliot Crosset Hove som hendes bror. Instruktør Katrine Brocks spillefilmsdebuterer med Den store stilhed, som allerede har fået opmærksomhed på flere internationale festivaler. 

 

Music for Black Pigeons – 26. januar 

Jørgen Leth og Andreas Koefoed (The Lost Leonardo) har kastet sig ud i en dokumentar om jazzmusikkens passionerede væsen. 

I Music for Black Pigeons optræder en række fremtrædende musikere og giver et indblik i bl.a. deres arbejde med og tanker om musikkens mange nuancer.Dokumentaren har været lang tid undervejs, da filmholdet bag bl.a. har fulgt den danske jazzmusiker Jakob Bro gennem hele 14 år. På den måde giver filmen et indblik i hans møder med diverse jazz-kollegaer på tværs af generationer og landegrænser. 


Foto: Martin Dam Christensen

Meter i sekundet – 2. februar 

Stine Pilgaards populære roman bliver omsat til film af Hella Joof. 

Sofie Torp spiller Marie, der lidt modvilligt må flytte med sin kæreste til Jylland, hvor han har fået et job på en højskole. Det bliver noget af et kulturchok, men måske kan hun alligevel finde sig til rette i byen Vellinge? 

Meter i sekundet handler om de små og store kulturforskelle, man kan finde på tværs af ellers lille Danmark. 

 

Jomfruer fra rummet – 9. februar 

Hold nu fast, for en af næste års danske komedier har et strejf forfriskende sci-fi over sig. 

Gustav og hans bedste ven Buller skal snart afslutte gymnasiet, men deres tanker går mest på sex. Men da et rumvæsen ved navn Allan kommer til jorden, bliver deres verden vendt på hovedet. 

Allans mål er at overtage jorden ved at forplante sig med flest mulige, han slår sig sammen med de to venner. Men inden længe finder de tre gutter ud af, at sex er mere end bare forplantning. 

 

København findes ikke – 9. februar 

Pigen Ida er forsvundet sporløst. Hendes far og bror prøver desperat at afhøre Idas kæreste Sander for at finde ud af, hvad der egentlig er sket. 

Vi kommer tæt på parret, der i hinandens selskab prøver at forsvinde fra livet omkring dem. Men hvorfor vil Sander ikke afsløre hele sandheden? 

Martin Skovbjerg, der forrige år stod bag ungdomsfilmen Brakland, instruerer, mens den Oscar-nominerede norske forfatter Eigil Vogt (Verdens værste menneske) har skrevet manuskriptet. 

I den kvindelige hovedrolle ses stortalentet Angela Bundalovic, mens Zlatko Buric spiller hendes far. 

 


Foto: Christian Geisnæs

Kysset – 23. februar 

Bille August er tilbage med melodramaet Kysset, som han selv har skrevet manuskriptet til baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman fra 1939. 

Historien udspiller sig i 1913, hvor en verdenskrig truer, og vi følger den pligtopfyldende Anton Abilgaard, der er ved at blive officer, da han inviteres til middag hos Baron Løvenskjold. 

Det bliver en skæbnesvanger aften for den unge Abilgaard, da han inviterer baronens datter Edith op til dans, uvidende om at hun ikke er i stand til at gå efter en rideulykke. 

Fuld af skam og dårlig samvittighed indleder Abilgaard et venskab med Edith, men langsomt synker han dybere og dybere ned i sine egne løgne og løfter. 

Esben Smed, der også indtog titelrollen i Bille Augusts Lykke-Per, har hovedrollen overfor bl.a. Clara Rosager, Lars Mikkelsen, David Dencik og Rosalinde Mynster. 

 

Ustyrlig - 9 marts

Det danske drama 'Ustyrlig' udspiller sig i 1930'erne, hvor den 17-årige Maren, der er vild og uregerlig, bliver sendt på kvindeanstalten Sprogø.

Her møder hun Sørine, der har tilpasset sig tidens normer efter at have tilbragt seks år på anstalten. De to kvinder opbygger et venskab, som ender med at få store konsekvenser for dem begge.

'Ustyrlig' er instrueret af Malou Reymann, der spillefilmsebuterede med En helt almindelig familie i 2020, og rollelisten består af flere genkendelig ansigter, herunder Danica Curcic og Lene Maria Christensen samt det nye stjerneskud Emilie Koppel.

 

Foto: Christian Geisnæs

Bytte bytte baby – 16. marts 

En fertilitetsklinik kommer til at bytte om to pars befrugtede æg, og pludselig er Liv gravid med kontrolfreaken Cecilies baby - og omvendt. 

Gravidtetskomedien vender lykke på hovedet, og den eneste løsning er at bytte babyer efter fødslen – men det dilemma starter et utal af absurde konflikter. 

Mille Dinesen og Lars Ranthe spiller det ene par overfor Katinka Lærke Petersen og Kasper Dalsgaard. Mens filmen er instrueret af Barbara Topsøe-Rothenborg, der har stået bag bl.a. Madklubben og Netflix-filmen 'Kærlighed for voksne'. 

 

Mr. Freeman – 16. marts 

Familiedramaet Mr. Freeman handler om den ensomme teenager Simone, der indleder et forhold til en afrikansk mand online. 

Da Simon vil have Mr. Freeman på besøg i Danmark, er forældrene noget modvillige. Og det bliver kun værre, jo tættere de to kommer på hinanden. Snart står familien overfor et stort opgør. 

På rollelisten finder man bl.a. Nicolas Bro og Mia Lyhne, mens instruktøren tidligere har stået bag The Model. 

 

Superposition – 23. marts 

Superposition bliver kaldt en kvante-psykologisk parforholdsthriller, der følger et forældrepar, som forlader deres liv på Vesterbro og flyttet til et isoleret naturområde i Sverige. 

De håber at puste nyt liv i deres kærlighed, men man skal passe på, hvad man ønsker sig. 

I hovedrollerne ses Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen. 

 

Den, der lever stille – 30. marts 

Filmatiseringen af Leonora Christina Skovs bestseller og biografiske fortælling, da hun tager afstand fra sine egne forældres dysfunktionelle opvækst. 

Men da hun finder ud af, at hendes mor er døende, suges hun ind i et virvar af følelser og barndomsminder, og pludselig bliver hun i tvivl om, hvad der er virkeligt og fantasi. 

Den, der lever stille instrueres af Puk Grasten, der tidligere har lavet dramaet '37'. 

 

Stille liv – 1. april 

følger den 19-årige Carl, der som adoptivbarn er splittet mellem to verdener.  

Carl har nemlig som eneste søn udset til at føre sin danske adoptivforældres stolte landbrugstraditoner videre. Men hans rødder og ophav trækker også i Carl, der søger tilbage mod Sydkorea. Han står nu overfor et valg, hvor han må afgøre, hvor han hører stil. 

I hovedrollerne finder man Bodil Jørgensen, Bjarne Henriksen og debutanten Cornelius Won Riedel-Clausen. Stille liv er instrueret af Malene Choi, der selv er adopteret fra Sydkorea. 

 

Foto: Peter Riis

Underverden 2 – 13. april 

Dar Salim er tilbage som lægen Zaid, der i Underverdenen, tog på et voldsomt hævntogt i den københavnske underverden, da hans bror blev slået ihjel. 

Vi ved indtil videre meget lidt om handlingen. Udover at Zaid er i fængsel, og at flere skuespiller fra den første film er tilbage, herunder Pernille Fischer Christensen som kæresten Stine. Mens Birgitte Hjort Sørensen også har en rolle. 

Bag Underverden 2 står instruktør Fenar Ahmad, der også stod bag den første film fra 2017, der solgte over 180.000 biografbilletter. 

 

Viften - 20. april

Frederikke Aspöck, der bl.a. har stået bag den sorte-komedie De frivillige med Anders Matthesen, er på vej med et nyt humoristisk drama under titlen 'Viften'.

Filmen udspiller sig i Dansk Vestindien under kolonitiden i 1848 og følger de to sorte kvinder Anna, der er gift med den danske guvernør, og Petrine, der er hendes slave.

Anna Neye Poulsen, der bl.a. er kendt fra satireprogrammet 'Normalerweize', har både skrevet manuskriptet og spiller rollen som Anna, mens Sara Fanta Traoré spiller Patrine. Rollelisten byder også på Jesper Groth og Claus Riis Østergaard. 

 

Idioten - 27. april

Siden Tobias og Cille fandt hinanden, har de forsøgt at få deres liv tilbage på rette køl. Tobias er færdig med afvænning, mens Cille, efter mange år med psykisk og fysisk sygdom, er ved at vende tilbage til et normalt liv. 

Det unge par, der spilles af Jacob Skyggebjerg og Sarah Juel Werner, venter nu deres første barn, men deres turbulente fortid begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om de overhovedet er egnet til at blive forældre. 

Filmen er instrueret af Kasper Rune Larsen, der i 2017 debuterede med spillefilmen Danmark, hvor Skyggebjerg ligeledes kunne ses i en større birolle. 

Viktor mod verden – 4. maj 

Den 30-årige Viktor har levet i en beskyttet tilværelse, men da hans mor går bort, må han pludselig stå på egne ben i den verden, han ellers er blevet forskånet for. 

Han opsøger sin far, der ejer et skrantende forsikringsselskab i København. Viktor viser sig at have et talent for tal, og han bliver en livline for faderens selskab, mens en spirende kærlighed lurer med pigen Josefine. Men intet går, som det skal. 

På rollelisten finder man bl.a. Nicolas Bro, Rosalinde Mynster og Kurt Ravn. 

 

Asfalt – 11. maj 

Den livstrætte lastbilchauffør Lasse fra Vestjylland for ændret sit liv radikalt, da en pige springer ud foran hans lastbil. Han når lige at bremse op og opdager til sine store overraskelse, at det er René, som han ikke har set i over 15 år. 

Charlotte Madsen, der tidligere har lavet filmen Kufferten, instruerer en række danske skuespillere som tæller Lars Mikkelsen, Mia Lyhne og Thue Ersted Rasmussen. I filmens hovedroller finder man Michael Asmussen (Under sandet) og Viilbjørk Malling Agger (Jauja). 

 

Shabholm - 15. juni 

Satirekollegiet Gigis, der i 2020 stod bag antimationskomedien Blokhavn, vender tilbage i de danske biografer med filmen om Hassan, der er blevet træt af Danmark og den diskrimination, som han ofte møder. 

Han beslutter sig derfor for at rejse til solskinsøen Bornholm, der er blevet købt af en oliesheik og forvandlet til et mellemøstligt ferieparadis for udlændinge. Paradiset er dog måske for godt til at være sandt.

 

Toves værelse – 22. juni 

Toves værelse er en film om den berømte danske digter Tove Ditlevsen, der bl.a. har forfattet Man gjorde et barn fortræd, 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'. 

Paprika Steen indtager rollen som Tove Ditlevsen, mens Lars Brygmann spiller ægtemanden Victor Andreasen, og filmen skildrer deres stormombruste ægteskab. 

Filmen er baseret på teaterstykket af samme navn, som også havde Steen og Brygmann i hovedrollerne. Den instrueres af Martin Zandvliet, der tidligere har samarbejdet med Paprika Steen på Applaus samt instrueret værker som' Dirch', 'Under sandet' og 'Marco Effekten'. 

 

For evigt – 3. august 

Denne danske science fiction-film følger tiden efter et voldsomt jordskælv, der forsager en sprække på flere kilometer under Atlanterhavets overflade. Det fremskynder klimaforandringerne, som nu truer menneskehedens eksistens.  

Det nyforelskede par Elias og Anita må skilles i Danmark, da Elias vælger at blive en del af det videnskabelige hold, der skal forsøge at lukke sprækken på bunden af havet. Da de mødes flere år senere, bliver Elias konfronteres med livets fravalg. 

Filmen er skrevet og instrueret af Ulaa Salim, som også stod bag Danmarks sønner. Mens hovedrollerne indtages af Simon Sears (Herrens veje) og Nanna Øland Fabricius, der også er kendt som popsangeren Oh Land. 


Foto: 
Heikki Leis

Birthday Girl – 17. august 

Vi befinder os ombord på en cruiseliner på vej til Caribien. Den 42-årige Nanna har inviteret sin datter Cille og hendes bedste veninde på et cruiseophold - en rigtig mor-datter-oplevelse - for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. 

Men fejringen går galt. Cille bliver nemlig voldtaget – og hun kan intet huske fra natten. Nanna vil have at det skal anmeldes og undersøges, men hun indser hurtigt, at skal der ske retfærdighed, så må hun tage det i egne hænder. 

Trine Dyrholm spiller overfor det danske stortalent Flora Ofelia Hofmann Lindahl, mens det er den kritikerroste instruktør Michael Noer (Nordvest, Før frosten), som står bag kameraet. 

 

Kalak – 7. september 

Filmen er baseret på Kim Leines selvbiografiske roman fra 2007.  

Historien handler om Kim, der vokser op i en religiøs familie i en norsk bygd og som 17-årig tager til Danmark og flytter ind hos sin far, der forgriber sig seksuelt på ham. 

Den unge mand uddanner sig til sygeplejerske og tager til Grønland for at arbejde i selskab med sin kæreste. Men kærligheden holder ikke, og Kim begiver sig ud i det grønlandske natteliv fyldt med kvinder og stoffer. 

Instruktør Isabella Eklöf har tidligere stået bag den anmelderroste Bodil-vinder 'Holiday'. 

 

Befrielsen – 21. september 

Befrielsen udspiller i tiden omkring afslutningen på 2. Verdenskrig og tiden efter og følger en forstanderfamilie, der beordres til at huse 500 tyske flygtninge. 

Ægteparret skal nu beslutte, om de skal hjælpe de mange flygtninge og dermed gå imod stemningen fra det danske folk og modstandsbevægelsen og dermed leve med risikoen for at miste alt. 

Midt i konflikten begynder deres søn at hjælpe modstandsbevægelsen, hvilket presser ægteparret yderligere. De tvinges til et tage et valg, der ligegyldigt udfaldet vil ændre deres liv for altid. 

Pilou Asbæk og Kathrine Greis-Rosenthal spiller hovedrollerne, mens Oscar-vinderen Anders Walther (Helium) instruerer. 


Foto: Henrik Ohsten

Bastarden – 28. september 

Mads Mikkelsen vender tilbage til dansk film med dette periodedrama, der udspiller sig i Vestjylland i 1750’erne. 

Det er Frederik 5’s største ønske at kolonisere og civilisere den jyske hede, og derfor begiver den stålsatte kaptajn Ludvig Kahlen sig afsted for at opdyrke heden. Det viser sig dog at være en større udfordring, da jorden er gold, og både ulve og lovløse hærger landet. Dertil forsøger den frygtindgydende godsejer Frederik de Schinkel at tvinge Kahlen væk. 

Da Schinkels husholderske, Ann Barbara, løber væk og søger tilflugt hos Kahlen, formes der et stærkt bånd mellem de to, og sammen tager de kampen op. 

Bastarden er den første dansksprogede film fra den danske instruktør Nikolaj Arcel siden den yderst succesfulde En kongelig affære. I hovedrollerne ses altså Mads Mikkelsen og Amanda Collin (En frygtelig kvinde, Fædre og mødre). 

 

En efterfølger til den populære danske komedie Jagtsæson fra 2019, der havde Mille Dinesen, Lærke Winther og Stephania Potalivo i hovedrollen. Den første film solgte hele 462.712 billetter i de danske biografer. 

Trioen vender tilbage til en ny omgang, hvor en Bellas polterabend venter. Men intet går som forventet, og det ender bogstavelig talt i bål og brand. 

 

Bedre tider – premiere i efteråret 2023 

I den nye danske film 'Bedre tider' sætter en familie sig for at redde faderens bageri ved at lave "verdens største træstamme". 

Det sker med brødre-duoen Sebastian Jessen og Andreas Jessen i front, som sammen med Ari Alexander spiller tre søskende, der skal hjælpe deres evigt optimistiske far Vagn (spillet af Lars Brygmann) med at genrejse hans lukningstruede bageri i Nordsjælland. 

I ungdommen præsterede Vagn at lave "verdens største romkugle" - og nu er turen altså kommet til træstammen. Men i takt med, at familien kaster sig ud i dette (vanvids)projekt, dukker hemmelighederne op til overfladen. 

Bag kameraet står Milad Avaz, som tidligere, i samarbejde med sine brødre, har stået bag spillefilmene Mens vi lever og Kollision, mens han sidste år debuterede bag kameraet med thriller-serien 'Alfa'. 

 

Knapt 30 år efter handlingen i den danske gysersensation Nattevagen fra 1994 samler fortsættelsen Nattevagten – Dæmoner går i arv op på trådene. 

Den nye film følger parret fra den første films datter Emma, der opsøger den psykopatiske seriemorder, Kommissær Wörmer, for at forstå, hvad der har drevet hendes mor til selvmord og gjort faren til en skygge af sig selv. Men det bliver starten på et blodigt hævntogt mod alle dem, som er årsag til Wörmers skæbne. 

Ole Bornedal står bag manuskriptet og instruerer fortsættelsen, som han også gjorde på den originale film, samt den amerikanske genindspilning fra 1997, Nightwatch. 

Flere af den første films hovedroller vender tilbage, herunder Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia og Ulf Pilgaard, mens nye navne bl.a. tæller Fanny Bornedal som nattevagtens datter, Paprika Steen, Sonja Richter og Alex Høgh Andersen. 

 

De lydløse – premiere i 2023 

Det danske action-drama 'De lydløse' handler om, hvordan en gruppe på 25 mænd fra Danmark og hele Europa tilbage i 2008 besluttede sig for at begå det største røveri nogensinde på dansk jord. 

Røveriet var på Dansk Værdihåndtering, og de kompromisløse røvere lykkedes med at slippe afsted med 70 mio. kroner, hvoraf kun en mindre del er fundet i dag. 

'De lydløse' bliver instrueret af Frederik Louis Hviid, der tidligere har lavet actionfilmen Shorta. Han står også for produktionen af filmen sammen med Kasper Dissing, der også var medproducent på den danske Oscar-vinder, Druk. 

Bag manuskriptet til filmen står Anders Frithiof August, der bl.a. har forfattet store danske film som 'Marco effekten', 'Lykke-Per', 'Sommeren ’92' og 'Dirch'. 


Foto: Per Arnesen

Englemageren – premiere i 2023 

Filmen 'Englemageren' er en psykologisk og brutal thriller, der handler om kriminalbetjenten Laura, som er specialiseret indenfor cyberkriminalitet. 

Laura har været sygemeldt med en psykose efter en fødselsdepression, men da hun falder over en sag om en bestialsk seriemorder, vækkes hendes interesse. Hun beslutter sig nu for, at det er på tide at vende tilbage. 

Filmens rollebesætning består bl.a. af Julie R. Ølgaard, Roland Møller, Christopher Læssø og Stine Stengade. Udover at man finder Julie R. Ølgaard foran kameraet, er hun også kvinden bag idéen til filmen, som hun har produceret samt skrevet i samarbejde med Yusuf Othman.  

 

Højst besynderlige typer – premiere i 2023 

Mikael Wulff, der bl.a. er kendt som en del af WulffMorgenthaler, står bag denne feelgood-film, der handler om tre skæve eksistenser, som mødes på et afgørende tidspunkt i livet og her former et fælles venskab. 

Brian Lykke indtager rollen som den kvikke Martin, der ramler ind i en god, gammeldags omgang modvind, hvilket han forsøger at dulme med en våd tur i byen. Han møder dagen derpå helt tilfældigt sin gamle ven Knud samt en ung pige, spillet af henholdsvis Rasmus Bjerg og Thit Aaberg. 

Det umage møde bliver starten på en morsom og syret tur gennem København, hvor det skal vise sig, at de tre højst besynderlige typer har meget mere tilfælles, end de ellers lige havde regnet med. 

 

[poll:1532586]