Guide: 11 gyserfilm du kan glæde dig til i 2023

Blod, uhygge og grumme fortsættelser venter i det nye filmår
M3GAN (UIP)
(© M3GAN (UIP))

Gyserfans kan roligt ånde lettet op. Der venter nemlig en god række af nye gys i det kommende filmår.

Således kan man se frem til bl.a. en dræberdukke, Nicolas Cage som vampyr og blodige fortsættelser, videre til eksorcisme, en dæmonisk nonne og ikke mindst en gysende dansk 2'er.

 

LÆS OGSÅ: Nyt i biografen: Disse 7 film glæder danskerne sig mest til denne vinter

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. Vi opdaterer derfor listen løbende.

Klik på en titel for at læse mere.

Dræberdukken er ude på ballade i 'M3GAN' (© UIP)

M3GAN - premiere den 12. januar

Der venter en uhyggelige dræberdukke i gyset 'M3GAN'. Her møder man nemlig en robot-ingeniør på en legetøjsfabrik, der bygger en livagtig og menneskelignende dukke. Den skulle egentlig være sød, men den begynder naturligvis at få sit eget brutale liv.

Bag filmen står gysermester James Wan (The Conjuring), og 'M3GAN' har allerede fået en stærk åbning i USA!

Knock at the Cabin - premiere den 16. februar

M. Night Shyamalan - der bl.a. står bag film som The Sixth Sense, Unbreakable og The Village - vender tilbage med endnu en gyserfilm, som handler om en pige og hendes forældre, der tages som gidsler af bevæbnede fremmede, der forlanger at familien skal træffe et valg for at afværge verdens undergang.

Dave Bautista (Guardians of the Galaxy), Nikki Amukka-Bird (Persuasion), Abby Quinn (Little Women) og Harry Potter-stjernen Rupert Grint spiller de fire fremmede.

Superposition - premiere den 23. marts

Danmark kan også være med, når uhyggen skal spredes i 2023. Her er måske nok ikke tale om et klassisk gys, men nærmere, hvad man måske kan beskrive som en kvante-psykologisk parforholdsthriller.

I filmen følger man således et forældrepar, der forlader deres liv på Vesterbro og drager ud i et isoleret naturområde i Sverige. Idyllen var dog naturligvis ikke ved! Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen ses i rollerne som forældrene.

Renfield - premiere den 30. marts

Gys er ofte blevet kombineret med grin. Det er også tilfældet med denne gyserkomedie, der handler om Draculas håndlanger Renfield, som beslutter sig for at finde nyt arbejde, da han forelsker sig.

Renfield spilles af legendariske Nicolas Cage, der har utallige film bag sig. Senest har han kunnet ses på det store lærred i den anmelderroste Pig og actionkomedien The Unbearable Weight of Massive Talent.

Russell Crowe som eksorcist i 'The Pope's Exorcist' (© SF Studios)

The Pope's Exorcist - premiere den 6. april

Et klassisk emne i gysergenren er eksorcisme! Det er netop tilfældet her, hvor man følger den katolske præst og eksorcist Gabriele Amorth, der spilles af selveste Russell Crowe.

Virkeligheden Amorth udførte i tusindvis af eksorcismer i sine over tres år som præst, indtil han døde i 2016 i en alder af 91 år gammel.

Evil Dead Rise - premiere den 20. april

Her er - som titlen indikerer - tale om et nyt kapitel i det dæmonsjaskede filmunivers, der begyndte med Sam Raimis The Evil Dead i 1981. Siden er det bl.a. blevet til to fortsættelser, en grum gentænkning og en tv-serie. Den nye films instruktør og medforfatter Lee Cronin har bl.a. fortalt, at de har brugt hele 6500 liter blod i filmen (!).

Bruce Campell vender ikke tilbage som Ash, men fungerer som producer, mens Sam Raimi både har været med til at skrive og ligeledes producere de blodige løjer.

Insidious: Chapter 5 - premiere den 6. juli

Vi når her til det femte gysende kapitel i Insidious-franchisen, der startede med Insidious i 2010. Denne gang følger man familien Lambert ti år efter hændelserne med The Further i de to første film i serien.

Hvor 'Insidious 3' og 'Insidious 4' fortalte forhistorien om dæmonologen Elise Rainier, er det nye kapitel altså en direkte efterfølger til Insidious 2. Patrick Wilson vender således tilbage som faderen John Lambert, men springer også ud som instruktør.

The Nun 2 - premiere den 7. september

Den dæmoniske nonne vender tilbage i 2023 med opfølgeren 'The Nun 2', der følger efter The Nun fra 2018. Plottet i 'The Nun 2' er endnu ukendt, men Bonnie Aarons vender tilbage i rollen som den yderst ubehagelige og morderiske nonne.

A Quiet Place-spinoff (afventer officiel titel) - premiere den 21. september

Denne gyser er en spinoff-film sat i universet kendt fra A Quiet Place, der udspiller sig en post-apokalyptisk verden med dødbringende monstre, der reagerer på lyd.

Handlingen er ukendt, men historien er baseret på en idé af John Krasinski, der både har instrueret og spillet med i de to første film i serien.

Elevator Game - premiere den 26. oktober

Gyseren er baseret på et online spil, hvor deltagerne forsøger at rejse til en anden dimension via en elevator på baggrund af nogle regler, der kan findes online.

Nattevagten 2 - Dæmoner går i arv - premiere den 25. december

Fortsættelsen til den populære danske Nattevagten fra 1994 venter forude. For det, der skete i kælderen på Retsmedicinsk Institut for knap 30 år siden er aldrig blevet glemt, men har trukket traumatiske spor op igennem historien siden da, hvorfor der er venter et blodigt hævntogt!

Ole Bornedal står bag manuskript og instruerer, som han også gjorde på den originale film - samt den amerikanske genindspilning Nightwatch fra 1997.

Flere af den første films hovedroller vender tilbage, herunder Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia og Ulf Pilgaard, mens nye navne bl.a. tæller Fanny Bornedal, Paprika Steen, Sonja Richter og Alex Høgh Andersen.

 

[poll:1532483]