Historien bag: Da Arnold sprang ud som jule-superhelt

Interview med instruktøren bag julekomedien 'Jingle All The Way'
Billede
(© 20th Century Fox)

Denne artikel blev første gang bragt i december 2019.

På højden af sin karriere, og et år før han blev verdens bedst betalte skuespiller i Batman & Robin, medvirkede Arnold Schwarzenegger i julekomedien Jingle All The Way fra 1996, der på dansk er kendt under titlen 'Mission: Julegave'.

Arnold spiller en travl far, som ikke vil skuffe sin søn juleaften. Derfor begiver han sig ud på et vanvittig kapløb mod tiden og med en masse andre skøre handlende for at finde årets store julegave, legetøjsfiguren Turbo Man.

'Jingle All The Way' blev ikke nogen stor succes ved billetlugerne, men filmens status er vokset over årene, og i dag har den en stor dedikeret fanskare. 

Vi har talt med instruktøren bag, Brian Levant, som fortæller om optagelserne, hvordan det var at arbejde med Arnold, og hvordan Turbo Man er blevet kult i eftertiden.

"Jingle All The Way var mit første flop"

Allerede inden jeg har fået stillet mit første spørgsmål, er Levant hurtigt til at anerkende sit nederlag:

- ’Jingle All The Way’ var mit første flop. Stjernespækket, en A-liste producer, A-liste hovedrolle og... mig.

Filmen er skrevet af Chris Columbus, der står bag juleklassiskeren Alene hjemme, og han fungerede også som producer, og det gav flere problemer:

- Jeg tror Chris Columbus, som var producer, faktisk gerne have instrueret den. Vi var uenige med ham om en række ting.

Men selvom Levant i en årrække ikke havde lyst til at tale om filmen, fordi han var ked af modtagelsen, så er han over de senere år blødt op:

- Det, der er sket over årene, har virkelig overrasket og rørt mig. Folks meninger om filmen har ændret sig så radikalt, så jeg tror lige nu, at den faktisk er en kult-klassiker, og måske den en dag krydser over og bliver en rigtig klassiker. Det er meget givende.

- Sidste år blev der lavet en visning af den. Salen var fyldt og reaktionerne var utrolige. Publikum kunne ikke have været mere taknemmelige. Det ændrede mine følelser omkring filmen totalt.

- I over 20 år havde jeg haft den store Turbo Man fra paraden i filmen i en kasse indpakket i skum. Jeg havde ikke lyst til at se på den – og nu står han fremme, og jeg ser på ham hver dag.

Var du selv med til at designe Turbo Man?

- Ja, jeg designede ham sammen med Tim Flattery. Vi ville lave noget fuldstændig originalt, som ingen andre havde lavet før, og vi endte med at lave ham, så han lignede Iron Man. Vi vidste det bare ikke.

- Over årene har jeg modtaget et par dusin udgaver af Turbo Man lavet af fans. Du skal lige se den her, to sekunder...

Brian Levant rejser sig og finder noget frem. Han kommer tilbage med en indpakket Turbo Man:

- Det her er en guld Turbo Man. Jeg sagde til mig selv, da jeg så den, at det var sådan, vi skulle have lavet ham.

- En gut, som jeg kun har talt med på Instagram, laver full size replikaer af Turbo Man. Han hyrede en til at komme hjem til mig og scanne min figur fra filmen. Så nu findes der 3D-modeller, som han giver til andre fans.

Hvordan var det at arbejde med Arnold Schwarznegger?

- Jeg elskede at arbejde med Arnold. Han mødte op til den første optagedag, og han kunne ikke kun sine egne replikker i manuskriptet udenad, han kunne alle filmens replikker. Det er en af de ting, han gør. Det viser hans professionalisme og disciplin, som han har tilegnet sig fra at være bodybuilder - altid at være forberedt og gøre arbejdet, så han er klar til at levere.

- Arnold er hårdtarbejdende, men vi lavede også sjov udenfor optagelserne. Jeg havde altid en volleyball med rundt, og vi spillede et spil, hvor det gjaldt om at holde den i luften hele tiden, så den aldrig ramte jorden. Det gjorde vi alt for meget. Vi brugte nok halvanden dag i alt på at spille det. 

Arnold havde lavet komedier før, men den her føles alligevel som et andet spring for ham. Talte I om det?

- Det her var Arnold uden sikkerhedsnet, hvor en anden ikke skulle bære komikken - det var han nødt til. Farens forhold til sønnen tog han virkelig seriøst, og han fangede virkelig det ubehag, som der kommer med at være en far og vide, at man skuffer sine børn.

- Så han bar virkelig den del af historien som en far, der skulle finde sit formål, og det er meget anderledes fra de fleste af hans andre film, tror jeg.

- Han skulle også være et følelsesmæssigt centrum for historien. Men han fik også lov til at lave Arnold-ting. Jeg kan nu godt lide ham i pyjamas, hvad kan jeg sige.
Seriøst, alle kan putte en læderjakke og solbriller på, men hvad gør du, når du ligger i en seng med din kone og lyver om, hvad du har lavet. Jeg tror, at det var en god rolle for ham.

Arnold overfor sin modstander Sinbad - der oprindeligt skulle have været Danny DiVito. ©20th Century Fox

Sinbad spiller Arnolds modstykke i filmen. Hvordan var det at finde en modstander til selveste Arnold Schwarznegger?

- Oprindeligt troede de, at de kunne få Danny DiVito til Sinbads rolle som Maryon. Så han kunne lave en tredje film med Arnold. Danny afviste det, og jeg ved ikke hvorfor. Medmindre han ikke kunne lide manuskriptet.

- Så jeg ledte efter en med lidt mere tyngde, så jeg følte, at det var en fair kamp mod Arnold. Sinbad er en stor gut, og selvom Arnold altid vil vinde, så er der alligevel en større kamp i det. Han puster ham ikke bare væk.

- Arnold og Sinbad var gode sammen. Arnold er en god straight man. Han blev kritiseret en del for at være hånlig, men han gjorde ikke noget, som jeg ikke havde bedt ham om. Gør noget i stedet for ingenting, er altid mit motto.

"Put that cookie down" er en af de mest populære citater fra filmen. Hvordan husker du at optage den?

- Linjen "Put that cookie down" er blevet meget populær sidenhen. Den er overalt på YouTube og Instagram, folk vil hele tiden have Arnold til at sige den.

- Sjovt nok optog vi den scene på den allerførste dag. Arnolds del af den telefonsamtale var på første optagedag, og Phil Hofmans del af den telefonsamtale var på den sidste optagedag. Der er 84 dage imellem de to replikker.

'Jingle All The Way' blev heller ikke noget stort hit i Danmark i 1996, hvor den solgte 66.261 billetter. 

Læs også vores store interview med Brian Levant om The Flintstones filmen her.


Arnold Schwarznegger og instruktør Brian Levant under optagelserne til 'Jingle All The Way'. ©20th Century Fox