Guide: 20 animations- og familiefilm du kan glæde dig til i 2023

Muskevovser, edderkoppemænd og mutantskildpadder
Billede
(© Mumier på udebane / Warner Bros.)

2022 lakker mod enden, og dermed er det blevet tid til at se fremad mod et nyt filmår med masser af gode oplevelser i vente på det store lærred!

Året byder på et bredt udvalg af familie- og animationsfilm, hvor både gamle kendinge vender tilbage og helt nye universer startes op.

 

LÆS OGSÅ: Guide: 10 superheltefilm du skal se i 2023

Man kan allerede glæde sig til at tage et smut til det gamle Egypten, det gamle Gallien samt en smuttur til Kardemomme By og mange andre spændende og eventyrlige steder. Se hele udvalget herunder.

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. Vi opdaterer derfor listen løbende.

Klik på en titel for at læse mere.

Dogtanian og de tre muskevovser / Angel Films

Foto: Angel Films

Dogtanian og de tre muskevovser – premiere d. 5. januar

Dogtanian er en ung, godhjertet sværdfægter, som drømmer om at følge i sin fars fodspor og blive en del af kongens legendariske muskevovser. Hans søgen efter eventyr bringer ham fra sin landsby i provinsen til selveste Paris.

Her møder han de tre muskevovser Porthos, Aramis og Athos, med hvem han opdager værdien af venskab og retfærdighed, samt dronningens kammerpige Juliette, som han forelsker sig hovedkulds i.

 

Mumier på udebane – premiere d. 2. februar

I en hemmelig by, som er en tro afspejling af det gamle Egypten fra Faraoernes tid, bor der tre mumier - en tidligere karet-racerstjerne, hans yngre lillebror, en prinsesse, samt krokodille-kæledyret Croc.

Da arkæologen Lord Carnaby finder mumiernes skat, får han samtidig åbnet porten mellem vores verden og deres. Mumiernes jagt på deres skat fører dem til selveste London i et hæsblæsende eventyr.

 

Asterix & Obelix - I dragens rige – premiere d. 9. februar

Endnu engang har vi fornøjelsen af et kunne se det umage makkerpar Asterix og Obelix på det store lærred. Asterix og Obelix rejser denne gang til Kina for første gang, hvor de må hjælpe den kinesiske kejser Han Xuandis datter.

I filmen kan man også se fodboldstjernen Zlatan Ibrahimovic som Cæsars yndlingscenturion.

 

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY / Nordisk Film

Foto: Nordisk Film

Folk og Røvere i Kardemomme By – premiere d. 9. februar

De tre røvere Kasper og Jesper og Jonatan bor lige uden for den fredelige Kardemomme By, og når de har brug for noget, sniger de sig bare ind til byen og stjæler det.

En dag bliver røverne arresteret og anbragt i byens fængsel. Men da en brand bryder ud, får trioen en ny chance for at bevise over for byen, at de er mere end bare røvere.

Filmen er en filmatisering af Thorbjørns Egners kendte børnebog fra 1955.

 

Roselil og Stentrolden – premiere d. 9. februar

Under Rosenbusken bor Hr. og Fru Mus, der ikke kan finde en brud til deres søn Karl Gustav. Blomsterfeen Roselil tilbyder sig at gifte sig med ham, men fortryder hurtigt. Hun bliver reddet af sommerfuglen Silke, som hjælper hende med at sige fra.

Silke og Roselil bliver bedste venner, og da Silke bliver kidnappet af en farlig Stentrold, må Roselil se sin frygt i øjnene og lære at tro på sig selv, så hun kan redde sin bedste ven.

 

Mumifars eventyr – premiere d. 2. marts

I det nyeste kapitel om mumitroldene er stakkels Mimi sengeliggende efter et hvepsestik, og derfor vil Mumifar muntre ham op med historier fra sin eventyrlystne ungdom.

Mumifar fortæller hjerteligt om sin barndom i denne animationsfilm, hvor han indlevende beretter om, hvordan han flygtede fra sit børnehjem og om mødet med en kendt opfinder.

Han fortæller om dengang, han sejlede med en båd på et vildt og stormende hav, og om dengang han reddede Mumimor og sød kærlighed opstod.

 

The Amazing Maurice – premiere d. 23. marts

Gadekatten Maurice har fundet frem til det perfekte fupnummer. Sammen med en bøvet fløjtespillende dreng og en gruppe intelligente rotter rejser han fra by til by, hvor rotterne skaber ballade, inden drengen mod betaling fører dem ud af byen igen.

Filmen er baseret på den britiske forfatter Terry Pratchetts fantasyroman om den orange gadekat, der på dansk er kendt som 'Mageløse Maurice og hans rådsnare rotter'.

 

 SUPER MARIO BROS. FILMEN / UIP

Foto: UIP

Super Mario Bros. Filmen – premiere d. 30. marts

Blikkenslageren Mario og hans bror Luigi fra det berømte videospil kæmper sig igennem rør og mærkelige skabninger for at redde prinsessen fra fangeskab.

Spilserien, som filmen er baseret på, består af over 20 kapitler og har solgt over 390 mio. eksemplarer, hvilket gør den til en af de mest solgte franchises i verden.

 

Ernest og Celestine 2 – premiere d. 30. marts

I dette nye eventyr om bjørnen og musen tager de to venner til Ernests hjemland for at få repareret hans ødelagte violin. De opdager her, at musik er forbudt i hele landet. Denne uretfærdighed vil de forsøge at rette op på for at bringe glæde tilbage til bjørnelandet.

 

Skolen med magiske dyr 2 – premiere d. 27. april

I denne efterfølger til Skolen med magiske dyr, som man faktisk stadig kan fange i enkelte biografer, møder vi igen Ida og Benni, der går på Østre Skole, hvor børnene har magiske dyr som sjælevenner.

De to venner må igen slå sig sammen med deres magiske dyr for at løse et mysterie om nogle mærkelige huller, der dukker op på skolens område.

 

Den lille havfrue – premiere d. 25. maj

Havet er skønt i denne live-action genindspilning af Disneys klassiker fra 1989 baseret på H.C. Andersens kendte eventyr.

Ligesom i filmatiseringerne af andre Disney-klassikere som Skønheden og Udyret og Aladdin er der tale om en blanding af de allerede kendte sange samt nye numre af Alan Menken, der stod bag musikken til den oprindelige film, samt Lin-Manuel Miranda, der også har lavet musik til bl.a. Vaiana og Encanto.

 

 SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE - PART ONE / SF

Foto: Sony Pictures

Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One – premiere d. 1. juni

Fortsættelsen til den Oscar-vindende animationsfilm Spider-Man: Into the Spider-Verse kommer endelig svingende i det nye år.

Miles Morales genforenes med sine venner Spider-Gwen og Peter B. Parker og slår sig derudover sammen med Spider-Man 2099, Spider-Punk og den originale Spider-Woman, Jessica Drew.

 

Elementært – premiere d. 15. juni

Dette nye fantasifulde Pixar-eventyr følger Ember og Wade, som bor i en by, hvor alle elementer - ild, vand, land og luft - lever sammen.

Ember er en sej ildsjæl, mens Wade er en stille og rolig fyr, der bare følger med strømmen. Selvom de næsten ikke kunne være mere forskellige både fysisk og personlighedsmæssigt, så slår det gnister mellem dem. Spørgsmålet er så, om forholdet holder vand.

 

Strays – premiere d. 15. juni

Selvom denne film er animation, er den absolut ikke for børn!

Historien handler om en forladt hund, der slår sig sammen med andre herreløse hunde for at finde sin tidligere ejer… og få hævn.

 

 Yuku og blomsten på bjerget / Angel Films

FOTO: Angel Films

Yuku og blomsten på bjerget – premiere d. 6. juli

I dette musikalske eventyr for hele familien følger vi den unge mus Yuku, der begiver sig ud på en uforglemmelig rejse for at finde en blomst i Himalaya-bjergene, som hun har læst om i en af sin bedstemors historiebøger.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem – premiere d. 3. august

Ninja-skildpadderne Leonardo, Raphael, Michelangelo og Donatello er atter på banen i et nyt animeret eventyr.

Plottet kender vi ikke meget til, men filmen skulle angiveligt fokusere på teenageaspektet af de fire padder.

 

Felix og den skjulte skat – premiere d. 24. august

I denne animationsfilm drager den 12-årige Félix fordel af sin mors fravær, da hun sejler ud på et krydstogtskib for at hvile og slappe af. Félix drager selv ud for at finde sin far - en fisker, der forsvandt på havet to år tidligere.

 

Trolls 3 – premiere d. 28. september

I år kommer den tredje film om de små trolde med det farverige hår. Figurerne er, ligesom i de to foregående film Trolls og Trolls på verdensturné, baseret på de danske Gjøl-trolde, som Thomas Dam skabte i 1959.

Forvent masser af humor og popmusik!

 

The Shrinking of Treehorn – premiere d. 9. november

Treehorn er en dreng, der pludselig begynder at krympe. Og det er alle helt ligeglade med. Hans forældre har travlt, hans venner driller ham, og han bliver sendt til rektorens kontor for at krympe.

Treehorn må derfor selv sørge for at komme ud af situationen, og det går egentligt okay... indtil han også pludselig bliver grøn.

 

 Wish / Disney

FOTO: Walt Disney Pictures

Wish - premiere d. 23. november

I ønskernes rige, Rosas, bliver vi i denne episke Disney-musical præsenteret for den 17-årige Asha, der i et øjebliks desperation beder en lidenskabelig bøn til stjernerne, som besvares af en kosmisk kraft i form af en lille kugle af endeløs energi kaldet Star.

Sammen må de stå over for farlige fjender for at redde hendes samfund og bevise, at når en modig persons vilje forbindes med stjernernes magi, kan der ske vidunderlige ting.

 

[poll:1532507]